Hünkar beğendi nasıl yapılır?

Eski Osmanlı lezzetlerinden biri olan ve tadına bir kez bakanın sık sık yemek istediği Hünkar Beğendi, özel misafirlerinize hazırlayabileceğiniz enfes ana yemeklerden biri olabilir. Siz de akşama kalabalık misafir ağırlıyorsanız mutlaka Hünkar beğendi yemeğini denemelisiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2019 08:55 GÜNCELLEME 19.04.2019 14:25 Yemek
Hünkar beğendi nasıl yapılır?
Hünkar beğendi nasıl yapılır?

Eski Osmanlı lezzetlerinden olan hünkar beğendi günümüze kadar sofralarımıza ulaşan bir yemektir. Hünkar beğendi, sadece adıyla değil aynı zamanda tadıyla da gönülleri fethetmiştir. Saray lezzeti olarak geçen patlıcan yemeklerini sevenler için vazgeçilmez bir lezzet olan hünkar beğendinin yapımı da oldukça kolaydır.

HÜNKAR BEĞENDİ TARİFİ:

MALZEMELER

750 gram dana eti
5 diş sarımsak
4 yemek kaşığı tereyağ
3 küçük boy soğan 
2 yemek kaşığı domates salçası
4 adet domates
4 su bardağı sıcak su
Tuz

Sosu için;

5 adet patlıcan
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
1 buçuk yemek kaşığı tereyağ
Tuz
2 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Karabiber
Kekik (isteğe göre)

Pratik hünkar beğendi nasıl yapılır?

YAPILIŞI:

5 adet patlıcanın etrafına çatalla batırın ve fırına dizin. Yaklaşık 25 dakika 180 derecelik fırında pişirmeye bırakın.

Piştikten sonra daha kolay soyulmaları için bir poşette ağızları kapalı bir şekilde 10 dakika kadar bekletin. Daha sonra onları çıkarıp bir kaba koyun ve kabuklarını soyun kabukları kolayca çıktığını göreceksiniz.

Daha sonra bir tavaya 4 yemek kaşığı tereyağını eritin. Doğradığınız soğanları üzerine ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. 

Biraz kavurduktan sonra doğradığınız sarımsakları da ekleyin. Karıştırdıktan sonra 750 gram dana etini ekleyip etler suyunu çekene kadar pişirin.

Etler suyunu çekmeye başlayınca içine tuz, domates salçası ve karabiberi ekleyin ve karıştırın. Daha sonra doğramış olduğunuz domatesleri  ve 4 su bardağı sıcak suyu ekleyin ve etler pişene kadar orta ateşte pişirmeye devam edin.

Beğendi için de bir tavada tereyağı eritin. Erittikten sonra üzerine unu ilave edin ve birlikte kavurun. Kokusu çıktıktan sonra patlıcanları ekleyin. Üzerine sütü yavaşça ilave ederek sürekli karıştırın.

En son karabiber, tuz ve rendelediğiniz kaşarları ekleyin ve altını kapatın. Ardından servis tabağına alarak beğendinin üzerine pişmiş etleri yerleştirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR