En kolay sütlaç nasıl yapılır? Tam kıvamında sütlaç

Yüzyıllardır Türk mutfağında yer alan sütlaç, küçük büyük demeden herkesin severek tükettiği bir tatlıdır. Sütlü tatlıların en besleyicisi, pirincin en güzel hali olan sütlaç evde kolay bir şekilde yapılabilir. Çocuklara sütü sevdiren enfes tatlı olarak da bilinen sütlacın püf noktalarını ve kolay bir şekilde nasıl yapıldığını sizlerle paylaşıyoruz. Evde sütlacın pratik tarifi yazımızda.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2020 07:00 GÜNCELLEME 26.02.2020 08:44 Yemek
En kolay sütlaç nasıl yapılır? Tam kıvamında sütlaç
En kolay sütlaç nasıl yapılır? Tam kıvamında sütlaç

Hem hafif oluşu hem de az malzeme ile muhteşem tabak tabak çıkan sütlaç, Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılandır.  Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şeker olan geleneksel lezzet sütlaç tatlısı, genç nesle ulaşmaya devam ediyor. Her ne kadar basit bir tatlı gibi görünse de sütlaç tatlısını yaparken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Az malzeme ile kısa sürede hazırlanan sütlaç tatlısıyla aniden gelen tatlı krizlerini sonlandırabilirsiniz. Peki sütlaç tatlısı nasıl yapılır?

SÜTLAÇ TARİFİ:

MALZEMELER

1,5 çay bardağı pirinç
3 su bardağı sıcak su
4 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı pirinç unu

sütlaç nasıl yapılır

YAPILIŞI

Öncelikle pirinçleri bol suyun içerisinde yıkayıp, güzelce süzün. Ardından sıcak suyun içerisine koyup yumuşayana kadar pişirin.

Haşlanmış pirinçlerin üzerine sütü yavaş yavaş ilave edin.

Ayrı bir kasenin içerisinde  süt,  toz şeker ve pirinç ununu karıştırıp tencereye aktarırken kesilmemesi için tenceredeki karışımdan 1-2 kaşık üzerine ekleyip, tekrardan tencereye yavaşça ve karıştırarak ekleyin.

10 dakika kaynattıktan sonra şekeri ekleyerek eriyene kadar karıştırın.

1 taşım kaynattıktan sonra kaselere paylaştırın.

Soğuduğunda üzerine tarçınla servis edebilirsiniz.

FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ

Sütlaç, çeşitli mutfak kültürlerinde bulunabilen bir tatlı. Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılan ve tanınanı sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Sütlü tatlıların gözdesi olan sütlacın enfes tadının yanı sıra hem sıcak hem de soğuk tüketilebilmesi onu diğer tatlılar arasında avantajlı kılmıştır. Bu nedenle hem kış hem de yaz tatlısı olarak en çok tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Sütlacı daha da vazgeçilmez hale dönüştürmek isterseniz fırın sütlaç yapabilirsiniz. Öncelikle tencerede pişirilen sütlacın daha sonra küçük kaplarda fırınlanmasıyla ortaya çıkan benzersiz lezzeti denemek için mutlaka yazımızı incelemelisiniz.

FIRIN SÜTLAÇ TARİFİ:

MALZEMELER

1 litre süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su

KLASİK SÜTLAÇ TARİFİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN...

fırın sütlaç tarifii

YAPILIŞI

Tarife öncelikle pirinci haşlayarak başlayabilirsiniz.  Pirinçleri güzelce yıkadıktan sonra 2 su bardağı su ile pişene kadar haşlayın.

Daha sonra diğer malzemeleri üzerine ekleyerek kaynatın. 

Pişen sütlaçları kaselere alıp,  fırın tepsisine dizin. Tepsinize soğuk su doldurun.

Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 200 derecede, sütlaçlarınız kızarana kadar fırınlayın.

Sıcak sıcak servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

fırın sütlaç nasıl yapılır

FIRIN SÜTLAÇ KAÇ KALORİDİR?

İçerisinde bolca pirinç bulunan sütlacın kilo aldırdığı herkes tarafından bilinir. Ancak kullandığınız şekeri azaltabilir, tam yağlı süt yerine yarım yağlı süt tercih edebilirsiniz. Orta büyüklükteki 1 kase fırın sütlaç yaklaşık olarak 286 kaloriye denk gelmektedir.

Afiyet olsun...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR