Suşhi nasıl yenir? Evde sushi nasıl yapılır? Sushinin püf noktaları nelerdir?

Asya mutfağından dünyaya yayılan yiyeceği olan Suşhi, ülkemizde adeta meşhur hale geldi. Asya mutfağına merak salanlar aynı zamanda suşhi tutkunu olanlar için evde suşhi tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Suşhi nasıl yenir?Suşhinin püf noktaları nelerdir?Suşhi'ye dair tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2019 08:00 GÜNCELLEME 18.12.2019 08:12 Yemek
Suşhi nasıl yenir? Evde sushi nasıl yapılır? Sushinin püf noktaları nelerdir?
Suşhi nasıl yenir? Evde sushi nasıl yapılır? Sushinin püf noktaları nelerdir?

Suşhi; Ana malzemesi ton balığı, uskumru ve yılan balığı olabilen suşhi, karides, ahtapot gibi diğer deniz mahsulleri kullanılarak da hazırlanabiliyor. Türkiye’de hazırlanan suşhilerde hamsi ve ülkemizde ithalatı fazla olan somon da kullanılabiliyor. Bilinen görüntüsüyle ufak yuvarlaklar halinde olan suşhinin sadece çiğ balık etinin dilimlenmesi ile servis edilen türü de var. Ahşap bir kalıptan çıkarılarak hazırlanan kare şeklinde ya da koni biçiminde hazırlanan ve yemek çubuğu ile değil elle yenen türleri de bulunuyor. Bir tür su yosunu olan "nori" arasına bambu bir tahtanın yardımıyla sarılan suşhiler, şeker ve pirinç sirkesi ile tatlandırılmış haşlanmış pirincin ortasına yerleştirilen deniz mahsulünün sarılmasıyla elde ediliyor ve çeşitli soslar ile birlikte yeniyor.Suşhi tabağında çeşitli sebzelerin lezzetlerinden de faydalanılıyor.

suşhi nasıl yenir

Vasabi bitkisinin köklerinden elde edilen ve aynı adı taşıyan sos ve soya sosu, suşinin vazgeçilmez çeşnileri. Suşi, yemek çubuğu chopstick ile tutularak önce soya sosuna batırılır, ardından küçük bir damla vasabi ile tatlandırılabilir. Vasabinin bu kadar az kullanılmasının nedeni çok acı olmasıdır. İlk kez deneyecek kişilerin dikkatli olmasında yarar var.

PEKİ SUŞHİ NASIL YENİR?

Sushi, genele adıyla chopstick, Japonca'da Hashi denilen çubuklarla yenir. Çubuklar rulonun içine batırılmamalıdır. Çubuklarla kapları kendinize çekmemeye çalışmamalısınız.

Sushi yerken soya sosu ve wasabi (yeşil acı sos) karıştırılmaz.Sushi soya sosunun içinde bekletilmez.Wasabi yemek çubuklarının ucuyla sushinin üzerine eklenir ve sushinin yemeden önce soya sosuna hafifçe batırılması önerilir.

evde suşhi nasıl yapılır

EVDE SUŞHİ NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
3 adet nori yaprağı (Sushi yosunu)
1/4 (çeyrek) adet avokado
1 adet ufak havuç
1 adet badem salatalık
50 ml pirinç sirkesi (mirin)
Salamura somon füme
Yarım yemek kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı tuz

Yanında;

Soya sosu
Wasabi

suşhinin içinde olan malzemeler

YAPILIŞI

Pirinç ılık su ile yarım saat boyunca ıslatın. Daha sonra nişastası gidene kadar iyice yıkayın.  Yıkanan pirinçleri bir bardak sıcak su ile yarım dk en küçük ocakta tam açık ateşte, sonra suyunu tamamen çekene kadar kısık ateşte haşlayın.

Pirinç pişince bir karıştırılıp üzerine bir peçete kapatın ve 15 dakika boyunca dinlendirin. Sonra cam bir kaba alınıp karıştırılarak iyice soğutun.

Küçük bir cezvede 50 ml pirinç sirkesi, tuz ve şeker eriyene kadar ıslatın, hemen pirinçlere ekleyin. 1-2 dk sürekli karıştırılarak homojen bir şekilde pirinçle karışması sağlayın. 

Sushi yapmanın püf noktaları

Avokado, havuç ve salatalık kürdan gibi ince ince (Jülyen) doğrayın. Bir kaseye su doldurulup hazırda bekletin. 

Nori yaprağının parlak kısmı bize bakacak şekilde hasır bir servisin üzerine açın. Soğuyan pirinci 3 parçaya ayırın. Her nori yaprağına pirinçin 1/3ü kaşıkla ekleyin, parmak uçları su ile ıslatılarak pirinç yaprağın yer yerine eşit bir şekilde yayılır.

Yaprağın bir tarafına avokado, havuç ve salatalıklar ekleyin. Üzerine salamura somon ekleyip, yavaş yavaş, hasır servis ile iyice sıkılarak rulo haline getirin. 

Bıçağı suya daldırıp, rulonun iki ucundaki sarkan parçalar kesin.Tercihe göre dilimlenerek yanında soya sosu ve wasabi ile servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR