Meşhur Büryan kebabı nasıl yapılır?

3 metre derin kuyuda 1 saat 45 dakika piştikten sonra Siirt’te kahvaltıda yenilen Büryan Kebabı Siirt’te sabah 5’te kahvaltıların vazgeçilmezi. Siirtli Büryan Ustası Levent Avcı Büryan Kebabı’nın lezzetinin sırlarını yasemin.com'a anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2020 17:49 GÜNCELLEME 29.02.2020 08:50 Yemek
Meşhur Büryan kebabı nasıl yapılır?
Meşhur Büryan kebabı nasıl yapılır?

Ülkemizin 12.000 yıllık geçmişiyle büyüleyen, Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kesişim noktasında bulunan Siirt ilimize aile olan Büryan kebabı, özel yöntemlerle kuyu şeklindeki tandırlarda pişiriliyor. "Uykudan feragat ettiren lezzet" olarak adlandırılan büryan kebabı, yıllardır değişmeyen lezzetiyle büyük küçük demeden herkesin sevdiği bir lezzet haline geldi. Arapça'da "perive", Kürtçe'de ise "parev" adıyla anılan büryan, 3 metre derinliğinde ve 1 metre çapındaki kuyu tandırlara sarkıtılarak tamamen buharla pişiriliyor. Siirtli Büryan Ustası Levent Avcı’dan Büryan Kebabı tarifini ayrıntılı bir şekilde anlattı.İzlerken ağızları sulandıran adeta Siirt'e gitme isteği uyandıran bu lezzet yolculuğunda tarifi de sizlerle paylaşıyoruz.

BÜRYAN KEBABI TARİFİ:

Büryan etin nar gibi kızarması demektir. 2 gün önce kesilmiş kuzu veya oğlak eti, kemikleri ve butları ayrıldıktan sonra yıkanır. Dinlendirilir. Yerin 3 metre altındaki kuyudaki köz üzerine bakır kazanlardaki kemikli etler indirilir üzerine çengeldeki bütün etler asılır, kuyunun üzeri kapatılır, kapağı çamurla sıvanır.  Kuyudan çıkan Büryan kesilerek, pide üzerinde taş fırında ısıtılır. Servise hazırlanır. 

Kemikli etlerin buharıyla yağın erimesiyle lokum kıvamına gelen 10 kg çiğ etin 1 saat 45 dakika piştikten sonra 2.5 kg’a düşmesi Büryan’ı Dünya’nın en sağlıklı pişirilme sistemiyle hazırlanan geleneksel lezzet olma nedenidir.

Afiyet olsun...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR