İnhisar narı şimdi 'Nar Lokumu' oluyor
Deve dişi tatlı narıyla meşhur İnhisar ilçesinde, iki yıl önce tescillenerek üretimine başlanan "Nar Lokumu"nun, şekerleme ve lokum piyasasında yerini almasına çalışılıyor.
ABONE OLİnhisar Belediye Başkanı İsmail Cambaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yetiştirilen narın, lokum ve meyve suyu olarak üretimini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Bunun, İstanbul, Ankara, Bursa ve Kütahya gibi illerde beğenilerek tüketildiğini belirten Cambaz, Atatürk Orman Çiftliği başta olmak üzere bazı firmaların da nar suyu üretimi için İnhisar narını tercih ettiğini ifade etti.
Genellikle sonbahar mevsiminde hasadına başlanan İnhisar narının eylül-kasım aylarında tüketildiğini, geri kalan 9 ayda ise bu meyvenin unutulduğunu vurgulayan Cambaz, şöyle devam etti:
"Sonbahar mevsimiyle hasadına başladığımız narımızı eylül, ekim, kasım aylarında tüketiyoruz. Diğer aylarımızda da narımız var ama bunu ispatlayacak herhangi bir ürünümüz yok. Ayrıca 'Misafirlerimize sunacağımız bir lokumumuz olsun' düşüncesiyle gelen misafirlerimize sunulmak üzere 'Nar Lokumu' tescili ve markasıyla bunu alarak nar lokumu ürettik. Bunu da ilçemizde gelen misafirlerimize, ilçemizin, narımızın tanıtımı amacıyla yapıyoruz. Şu anda daha fason üretim, yani kendi misafirlerimiz için üretim yapıyoruz. Büyük çaplı bir üretim yapmıyoruz. Kısacası, İnhisar'ı narla özdeşleştirmek için 'Nar lokumu' ürettik."
İnhisar narı için coğrafi işaret başvurusu
Cambaz, sadece İnhisar'a has deve dişi tatlı nar üretiminin tescillenmesi için başvuruda bulunduklarını anlattı.
İlçede yılda ortalama 5 bin ila 10 bin ton arasında nar üretildiği bilgisini veren Cambaz, şunları kaydetti:
"2011'de üniversitemiz nezdinde ilimizde 'Nar Kongresi' düzenlenmişti. Burada Türkiye'nin nar konusunda doktora yapmış bütün hocaları toplandı. Nar konusunda sempozyumlar ve görüşmeler yapıldı. İnhisar narının tescillenmesi ve deve dişi narı olarak müracaatları yapıldı. Burada Yalova Araştırma Enstitüsü tarafından çalışmalar yapılıyor. İnhisar deve dişi tatlı narı olarak coğrafi işaretleme çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar 5 yıl kadar sürdüğü için büyük bir ihtimalle 2014'te coğrafi işaretlememiz yapılarak, tatlı narımız, Mersin ve Balıkesir dolaylarında nasıl belirli bir üretim görülüyorsa Bilecik'te de bizim bu üretimimiz görülecek."
Üretici Vasfiye Koyundere (63) ise narın lokumu ve suyunun yanı sıra pekmezi ve reçelini de yaptıklarını ifade etti.