Odun ateşiyle gelen lezzet: Cağ kebap
Erzurum'da 2 bin 500 metre yükseklikte yetişen kuzuların etiyle yapılan, özel baharatlarla hazırlanarak odun ateşinde pişirilen cağ kebap, damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.
ABONE OLCoğrafi işaret belgesi bulunan cağ kebapta kullanılan et, birkaç gün öncesinden çeşitli baharatlarla terbiye edilerek, cağa takılmaya hazır hale getiriliyor.
Daha sonra Erzurum'daki çam ve meşe ağaçlarından elde edilen odunlarla yakılan ateşin üzerine konulan cağa takılan et, yaklaşık 10 dakika ateş üzerinde çevrilerek pişirildikten sonra müşterilerine servis ediliyor.
Kentte 10 yıldır cağ kebap ustalığı yapan Adem Aras, cağ kebabın Erzurum'un en önemli yöresel lezzetlerinde biri olduğunu belirterek, cağ kebap hazırlamak için öncelikle etin sinirlerinin alındığını söyledi.
Kuzu etinin bu aşamadan sonra özel baharatlarla terbiyelenerek birkaç gün bekletildiğini, daha sonra cağa taktıkları eti üzerine elle basarak iyice sıkıştırdıklarını dile getiren Aras, "Eti terbiye ederken bize özel baharatlar kullanıyoruz. Kimseye söylemediğimiz baharatlar kullandığımız için bizim etimizin tadı çok farklıdır. Çok tercih edilen bir et" dedi.
Aras, etin sinirlerini tamamen ayıklamaya özellikle dikkat ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Etin sinirini ayıklamamız için özel ustalarımız var. Yüksek alanlardaki kekik çeşitliliğinden dolayı bizim koyun ve kuzularımızın eti çok lezzetli oluyor. Terbiye yaparak eti beklettikten sonra müşterilerimize sunuyoruz. Terbiyede soğan, tuz, biber ve bir kaç özel baharatımızla yapıyoruz. Etin tadının iyi olmasında rakımın etkisi çok fazla."
"Özelliği odun ateşinde pişmesi"
Aras, terbiyesi yapıldıktan sonra cağa takılarak odun ateşiyle pişirilen kebabın tadının odun ateşi sayesinde daha iyi olduğunu anlatarak, "İs yapacak kömür falan kullanmıyoruz. Erzurum'un meşe ve kayın ağacından elde edilen odunları kullanıyoruz. Kömür is yaptığı için tadını da bozabiliyor" diye konuştu.
Odun ateşinin ete ayrı bir tat verdiğini vurgulayan Aras, etin az sulu olması gerektiğine dikkati çekti.
Cağ kebabın soslu soğan ile gittiğine değinen Aras, "Koyun veya kuzunun yağıyla birlikte et ayrı bir tat kazanıyor. Asıl lezzeti veren unsurlardan biri de yağdır. Müşteriye cağları tek tek veriyoruz. Daha sonra istiyorsa tekrar veriyoruz. Çağı toplu şekilde vermeyiz çünkü soğuyor. Erzurum'a gelen yerli ve yabancı turistlerimiz cağ kebabın tadına bakmadan gitmiyor" ifadelerini kullandı.