Hz. Fatıma'nın çeyiz bohçasında neler vardı?

Dinimizde 'sade' bir hayat yaşamanın önemini her fırsatta dile getiren Peygamber Efendimiz (SAV), biricik kızı Hz. Fatıma'ya da bu konuda öğütlerde bulunmuştur. İşte Hz. Fatıma'nın gösterişten uzak en sade ve en mütevazi çeyizi...

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2018 08:04 GÜNCELLEME 30.11.2018 12:53 Aile
Hz. Fatıma'nın çeyiz bohçasında neler vardı?
Hz. Fatıma'nın çeyiz bohçasında neler vardı?

Son zamanlarda çağın en büyük sorunlarından birisi olan gösterişlilik, özellikle de sosyal medyadaki pek çok kimsenin yaygın olarak gösterdiği tutumlardan biridir. Son model arabalar, yeni çıkan trendler, marka kıyafetler derken 'popülerleşmek' adına kendi özümüzü yitirmeye başladık.

Taha Sûresi 131. ayette: “Onlardan bir kısmına kendilerini sınamak için nasip ettiğimiz dünya hayatının gösterişine gözünü dikme. Rabbinin rızkı daha hayırlı ve daha süreklidir” buyrulmuştur. 

Şatafatsız, israfsız ve gösterişten uzak olmak Peygamber Efendimiz (SAV)'in tavsiye ettiği bir yaşam biçimidir. Hz. Muhammed (SAV)'in yanında ashab-ı kiramdan birisi dünyadan bahsedince,

 “Siz işitmiyor musunuz, siz işitmiyor musunuz? Sâde yaşamak îmandandır; sâde yaşamak îmandandır.” buyurdular. (Ebû Dâvûd, Tereccül, 1/4161; İbn-i Mâce, Zühd, 4.)

Sevgili'nin gül goncası Hz. Fatıma'dır. Babasının sözünden hiçbir zaman çıkmayan ve her dediğine canı gönülden uyan Hz. Fatıma, Hz. Ali ile göklerde nikahlanacağı zamanda israftan kaçınarak son derece sade bir hazırlık yapmıştır.

HZ. FATIMANIN ÇEYİZ BOHÇASINDA NELER VARDI?

Hz. Fatıma'nın bohçasının içerisinde yalnızca ihtiyacı doğrultusunda 18 adet gereç vardı. Dünyanın en sade ve mütevazi çeyiz bohçasının içinde;

Yeşil kadifeden yapılmış yorgan
Yedi dirhem değerinde beyaz gömlek
Dört dirhem değerinde geniş başörtü
Siyah kadife bir aba
Hurma liflerinden yapılan divan
Mısır keteninden mamul; birisi lifle diğeri yünle dolu iki döşek
Taif derisinden dört yastık
Kilim
Kasnaklı un eleği
Namaz için birkaç tane beyaz saçaklı koç postu
Perde
El değirmeni
Bakır leğen
Ahşap çömlek
Orta boy su kırbası
İbrik
Yeşil renkli su testisi
Topraktan yapılmış çömlek ve maşraba vardı.

Binbir çeşit değerli mücevherler, altınlar, gümüşler, kat kat köşkler ve görkemli bineklerden oluşan bir çeyiz yerine Allah katında en kıymetli olan 'iffet'ten daha kutsal bir çeyiz yoktu.

İşte Peygamber Efendimiz (SAV)'in gül goncasının çeyizi de yalnızca bundan ibaretti...

YORUMLAR 4
  • Fatma 5 yıl önce Şikayet Et
    Eksik bilgi olabilir mi?hz.Fatıma hiç yemek yemedi mi?bunun tencere,tava,kazan, tabak tepsi, Kaşık,kepçe vb.mutfak gereçleri ile islamın şartı olan abdest için havlu,seccade yada yerine kullanılacak malzemeler yok listede.komşulara yemek yemeye ve banyo yapmaya mı gidiyorlardı?.tasarruf örneği verilirken biraz fazla abartılmış gibi geldi bana.
    Cevapla
  • tarumar 5 yıl önce Şikayet Et
    gercekten özümüzü çok kaybettik marka gösteriş vb bizim aile hayatımızı TARUMAR etti..hz fatıma validemiz gibi olmadıkça bu gösteriş marka vb haller bizleri dahada kötü yapacaktır..ALLAH sonumuzu hayırlı kılsın amin amin amin
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    mevla sefaatlerini nail eylesi radıyallahu anha
    Cevapla
  • fatımalar nerede 5 yıl önce Şikayet Et
    "'iffet'ten daha kutsal bir çeyiz yoktu."
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR