ABD'den açıklama! İhlaller olursa...

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'de sağlanan ateşkesin ardından bazı ihlallerin görüldüğünü ancak ateşkesin genel olarak sürdüğünü bildirdi

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2016 00:23 GÜNCELLEME 14.09.2016 00:27 Dış Politika
ABD'den açıklama! İhlaller olursa...

Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Suriye'de  pazartesi akşamı başlayan ateşkese rağmen bazı şiddet olayları beklediklerini,  tek tük şiddet olaylarına da rastladıklarını belirtti.
 
Toner, "Ancak şu ana kadar bu düzenleme genel anlamda devam ediyor ve  şiddet olayları geçen günlere ve haftalara kıyasla daha az." dedi.
 
Rusya ile temas halinde olduklarını ve değerlendirmeler yaptıklarını  söyleyen Toner, şiddet olaylarına dair gelen raporları Rusya ile ortak şekilde  değerlendirdikleri bilgisini verdi.
 
Toner, 7 günlük ateşkesin sonunda şiddet azalırsa Rusya ile ABD'nin  Ortak Uygulama Merkezi kuracağı hatırlatılarak "Örneğin yarın ciddi bir ihlal  olması durumunda 7 günlük süre baştan mı başlayacak?" sorusunda "Ciddi ihlaller  ya da seri şekilde ihlaller olursa saati sıfırlayacağımızı söyleme hakkımızı  saklı tutuyoruz." karşılığını verdi.
 
Detaylar neden açıklanmıyor?
 
Rusya ile ABD arasında varılan ateşkesin detaylarının bilinmediği  aktarılarak anlaşmanın neden tamamen kamuoyuna açıklanmadığı sorusu üzerine  Toner, şöyle konuştu:
 
"Anlaşmanın detayları göz önüne alındığında bazı operasyonel detaylar  ve hassasiyet alanları var ki bunları açıklamanın hem anlaşmanın kendisine hem de  kimsenin çıkarına olmadığına inanıyoruz. Bunu kamuoyuna açıklamamaya yönelik  değerlendirmemiz geçerli ancak bu halen süren bir değerlendirme. Hala incelemeye  devam ediyoruz. Detayların açıklanabileceğine inandığımız bir noktaya gelirsek  açıklayacağız."