ABD'ye gireceklere İsrail'i sevme şartı! Filistin'i destekleyenlere vize yok
ABD'de artan İsrail karşıtı gösteriler sonrasında ülkede eğitim görecek olan vatandaşların sosyal medya hesaplarının kontrol edileceği ve İsrail karşıtı paylaşımlar yapanların ülkeye alınmaması şartı getirileceği duyuruldu.
ABONE OL
-
HABER7
ABD’ye seyahat edeceklere İsrail’i sevme şartı geliyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’de Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimi alan Rümeysa Öztürk sokak ortasında resmen kaçırılmış ve gözaltına alınmıştı.
Filistin destekçisi birçok ülke ve STK’lardan Öztürk’nün gözaltına alınması sonrasında eylemler gerçekleştirilirken ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun ise ABD’ye vize başvurusunda bulunan kişilerin Filistin destekçisi olup olmadıklarına ve sosyal medya hesaplarına tarama yapılacağı talimatı verdiği iddia edilmişti.
VİZE VE OTURMA İZNİ İÇİN İSRAL'İ SEVME ŞARTI
25 Mart’ta talimatın verildiği ABD ve İsrail’i eleştiren kişilerin ülkeye girmesini engellemek için sosyal medya içeriklerini inceleme talimatı veren Rubio 300’den fazla Hamas destekçisi ve İsrail karşıtı yabancı öğrencilerin vizesinin iptal edildiğini duyurmuştu.
ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) Çarşamba günü bir açıklama yaparak vize veya oturma izni için yeni bir karar aldıklarını ve göçmenlerin sosyal medya hesaplarında antisemitik içerikler açısından tarama yapılacağını duyurdu.
NBC NEWS'in haberine göre, İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) yaptığı açıklamada ise söz konusu tedbirin ulusal güvenliği güçlendirmek ve "antisemitik" şiddeti veya "terör örgütlerini" destekleyen bireylerden kaynaklı artan tehditle mücadele etmek amacıyla kararın alındığını belirtti.
"BURADA HOŞ KARŞILANMIYORSUNUZ"
İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; Amerika Birleşik Devletleri'nde dünyanın geri kalan terörist sempatizanlarına yer yoktur ve onları kabul etmek ya da burada kalmalarına izin vermek gibi bir yükümlülüğümüz yoktur.
Amerika'ya gelip Birinci Değişikliğin arkasına saklanarak Yahudi karşıtı şiddet ve terörizmi savunabileceğini düşünen herkes bir kez daha düşünmelidir. Burada hoş karşılanmıyorsunuz.” İfadelerini kullandı.
HAMAS'I DESTEKLEYENLER SINIR DIŞI EDİLECEK
Bakanlık ayrıca, Hamas’ın yanı sıra Filistin İslami Cihad, Yemen Husileri ve Hizbullah gibi grupları terör örgütü olarak tanımlarken bu gruplara destek verenleri ise ABD’ye giriş ve ikametlerinin iptal edileceği bilgisini paylaştı.
CAIR Başkan Yardımcısı Edward Ahmed Mitchell ise ABD’de alınan kararın Netanyahu’nun yararına olacağını belirterek anayasanın ve ifade özgürlüğünün güvence altına alan birinci maddesinin çiğnendiğini ifade etti.
Edward Ahmed Mitchell Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Joseph McCarthy'nin ruhu Trump yönetiminde canlı ve iyi durumda. Trump yönetimi aylarca İsrail hükümetinin Gazze'deki savaş suçlarına yönelik meşru eleştirileri dürüst olmayan bir şekilde antisemitik olarak nitelendirdi, Amerikan üniversitelerinde cadı avı başlattı ve göçmenlerin ifade özgürlüğü haklarını tehdit etti." dedi.