Ayasofya Camii hakkında her şey: 1500 yılla yakın tarihi geçmişe sahip
Ayasofya Camii binlerce yıllık tarihi geçmişi ile bugün Sultan Ahmet Camii'nin hemen karşısında bulunuyor. Hayran kalınacak güzel görünümü ile Ayasofya tarihini ve görüntülerini sizler için derledik. İşte Ayasofya Camii hakkında her şey.
ABONE OLAyasofya Camii İstanbul’da gezilecek yerler içerisinde en çok ziyaret edilen merkezlerden biri. Burası bin yıldan fazla katedral olarak kullanıldıktan sonra Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul’u fethetmesiyle beraber cami olarak hizmet vermeye devam etmiş. Fatih Sultan Mehmet başka dinlere ve ibadet merkezlerine de saygılı bir kişilik olduğundan buradaki iç mimariyi yıkıp dökmek yerine katedral detaylarının üzerine yeni süslemeler yaptırmış ve harika bir cami görünümü vermiş. Alınan bir kararla 1934 yılında müzeye çevrilen tarihi yapı Danıştay onayı, Cumhurbaşkanı imzası ile yeniden cami olarak kullanılacak.
Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor
Facebook: dunyayigeziyorum
Ayasofya'nın içerisine girdiğinizde bütün ihtişamı ve Osmanlı'nın izlerini görebiliyorsunuz. Aynı zamanda önceden bir katedral odluğunu da bildiğimiz camii şimdilerde müze olarak hizmet verse yeni alınan kararla 24.07.2020 tarihinde cami olarak yeniden hizmete açılıyor. İslam alemine kazandırılan en güzel ibadet merkezlerinden biri Ayasofya. Hristiyan alemi için de önemi bilindiğinden İstanbul fethedildiğinde ilk olarak buraya gelerek şükür namazını da burada kılmış Fatih Sultan Mehmet.
Ayasofya Camii'nin içi böyle düzenlenecek
AYASOFYA CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI?
AYASOFYA CAMİİ NEREDE?
AYASOFYA KELİME ANLAMI
Ayasofya ‘Hagia Sophia’ olarak biliniyor. Eski Yunan dilinde ise Holly Wisdom Kutsal Bilgelik anlamında kullanılmış. Bizans İmparatoru Constantine tarafından yeniden yaptırılınca Büyük Kilise (Big Church – Megale Ekklesia) olarak isim verilmiş.
AYASOFYA KAÇ YAŞINDA?
Bilinen tarihi ile Ayasofya’nın bugünkü yaşı 1483 olarak belirlenmiş. Tarihte çoğu kez isyanlarda ve depremlerde büyük hasarlar görmüş ve defalarca restore edilmiştir. Restore edilirken ek yapılar da inşa edilmiştir. En büyük kubbeye sahip dini yapı olması sebebiyle Mimar Sinan daha büyük kubbeli dini yapı olarak Edirne’ye Selimiye Camii’ni inşa etmiştir.
AYASOFYA CAMİİ OLARAK KULLANILDI MI?
Yukarıda belirtildiği üzere İstanbul’un fethinden sonra neredeyse 500 yıl camii olarak hizmet verdi. Günümüzde hala Ayasofya’dan ezan sesleri yükselmekte ancak namaz kılınan bölümü ile müze bölümü ayrıdır. Yeni bir kararla Ayasofya Camii olarak adının değiştirilmesi için çalışmalar sürerken Danıştay Ayasofya'nın müze olması kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı'nın imzası ile Ayasofya Camii'nin yönetimi Diyanet İşleri'ne devredildi.
AYASOFYA GİRİŞ ÜCRETLERİ
Ayasofya Müzesi'ne giriş ücreti en son 70 TL olarak belirlenmişti. Salgın sonrası ücrette değişiklik olur mu bilinmez ancak son güncel fiyat 70 TL kişi başı olarak alınıyordu. Ayrıca müzeye girerken müze kart ile de giriş yapabilirsiniz. Eğer kart sahibi iseniz ücret ödemenize gerek kalmadan içeriyi gezebilirsiniz. Ayrıca buradan da dilerseniz müze kartınızı alabilirsiniz. İstanbul'da gezilecek yerler içerisinde müze kart ile giriş yapacağınız çok yer olacak. Ancak cami olarak ziyaretçilere kapısını açacak olan tarihi yapının bundan sonraki yeni düzenlemesi nasıl olacak bilinmiyor. Namaz saatleri dışında camiyi gezmek mümkün olacak ancak ücret konusunda net açıklama henüz yapılmadı.
Pierre Loti Tepesi hakkında her şey: Haliç manzarası herkesi büyülüyor