Tezkere sonrası neler olacak?
Haber 7 Yazarı Taha Dağlı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Libya ile imzaladığı mutabakat sonrası Hafter güçlerinin Trablus'a ilerleyişini durdurmak ve Libya'da siyasi birliğin sağlanması amacıyla asker gönderme tezkeresinin meclise gelmesinin ardından yaşanabilecek olayları köşe yazısına taşıdı.
ABONE OLTürkiye'nin Libya'ya asker gönderme tezkeresi bugün meclise gelirken tezkerenin geçmesi durumunda Hafter güçlerinin Türk askeri karşısında varlık gösterebilir mi sorusu akıllara geldi. Taha Dağlı, tezkerenin geçmesi durumunda yaşanabilecek olayları köşe yazısında aktardı.
İşte Taha Dağlı'nın köşe yazısı:
Libya tezkeresi için kritik tarih 2 Ocak. Tezkere sonrası Mehmetçik Libya’ya gidebilir.
Peki Türk askeri Libya’da ne yapacak, askeri üs kurulacak ise adres neresi olacak, Türkiye askeri hamleyle Libya’da neyi amaçlıyor, işte Libya ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları.
ASKER TALEBİ BİZZAT LİBYA’NIN MEŞRU YÖNETİMİNDEN GELDİ
Trablus’taki meşru yönetim Türkiye’den askeri yardım talep etti. Ulusal mutabakat yönetimi Libya’nın meşru hükümeti, bu hükümet sadece Türkiye nezdinde değil BM, AB ve ABD tarafından da resmen Libya’nın meşru yönetimi olarak tanımlanıyor. Yani Türk askerini Libya’ya davet eden siyasi iradenin uluslararası resmi bir karşılığı var.
“MEŞRU YÖNETİM ÜLKENİN SADECE YÜZDE 6’SINI KONTROL EDİYOR” İDDİASI DOĞRU MU?
Libya’nın büyük çoğunluğu çölden oluşuyor. Şehirleşme ülkenin kuzeyinde. Büyükşehirlerin çoğunluğu ise Sarrac’ın yani ulusal mutabakat yönetiminin elinde. 6 milyonluk nüfusun yaklaşık 4 milyonu ulusal mutabakat yönetimine bağlı. Hafter’in işgal ettiği bölgelerdeki nüfus ise en iyimser haliyle 1 milyon 200 bin civarında kalıyor. Üstelik o insanların çoğunluğunun Hafter’i desteklediğini de kimse iddia edemez sonuçta bir çok şehirde kendisine yönelik aykırı bir durum olduğunda silah kullanmaktan çekinmeyen bir darbeciden bahsediyoruz.
TÜRK ASKERİ HAVADAN MI DENİZDEN Mİ GİDECEK?
Türk askeri Libya’ya giderse çıkarma nasıl yapılacak. Bu konuda donanmanın devreye sokulacağı tahmin ediliyor ve Mehmetçiğin denizyoluyla Trablus’a gönderilmesi ağır basan ihtimal olarak karşımıza çıkıyor.
TÜRKİYE ASKER HAMLESİYLE LİBYA’DA NEYİ AMAÇLIYOR
Bingazi’yi işgal eden ve orada gayri meşru bir yönetim ilan eden darbeci Hafter güçlerinin yaklaşık 1 yıldır başkent Trablus’a yönelik şiddetli saldırıları var. Türkiye, Libya ile vardığı Akdeniz mutabakatının ardından Trablus’un güvenliğini sağlamalı aksi takdirde mutabakat çöker. Bu anlamda Türk askeri varlığı Hafter’in Trablus’taki saldırılarını durduracaktır. Türkiye’nin asker hamlesiyle amacı ise Libya’daki çatışma ortamını sonlandırmak, ateşkesi sağlayıp koruma altına almaktır.
LİBYA’DA NASIL BİR ASKERİ YAPILANMA OLACAK?
Libya’ya asker gidecek, peki hangi çeşit bir askeri hamleden bahsediyoruz. Yani askeri varlığımız Libya’da tam olarak ne yapacak? Bu bir eğitim hizmeti mi olacak yoksa askeri üs mü kurulacak? İşte bu konuda eldeki veriler Türkiye’nin Libya’da askeri bir üs kuracağına işaret ediyor. Bu üs hem Hafter’in saldırılarının püskürtülmesinde bir caydırıcı unsur olacaktır hem de merkezi yönetime bağlı Libyalı askerlerin eğitilmesi konusunda Irak’taki bir Başika örneği benzeri destek hizmeti sağlayabilecektir.
LİBYA’DA ASKERİ ÜS KURARSAK ADRES NERESİ OLACAK?
Türkiye’nin amacı Trablus’un güvenliğini sağlamak. Bu nedenle Türk askerinin Libya’da askeri yapılanmasının adresi Trablus’un dışı olacaktır. Doğudaki Hafter güçlerinin Trablus’a gelişinin önünü alacak şekilde askeri konuşlanma olacaktır. Bu da Trablus havalimanı yolu olabilir veya güneyde bir başka nokta olabilir.
TÜRK ASKERİ, HAFTER’İ DURDURMAYA YETER Mİ?
Darbeci Hafter’in arkasında ABD, İsrail, Mısır, BAE, Rusya gibi ülkeler var. Ama şu bir gerçek ki Hafter’in silahlı güçlerinin Türk askeri karşısında çok da şansı olmayacak. Türk askeri varlığı Libya’da önemli bir caydırıcı unsur olacaktır.
HAFTER’İN SİLAHLI GÜCÜ NE KADAR?
Kamuoyunda Hafter’e bağlı 60 bin silahlı askerden bahsediliyor. Oysa Libya’da o kadar asker yok, ülke genelinde toplam asker sayısı 40 bin civarında. Tahminen Hafter’in elinde 10 bin civarı silahlı adam var. Bunların bir kısmı yabancı. Rus Wagnerlerin sayısı yaklaşık 1000 olarak söyleniyor. Bir de Sudan’dan getirilen paralı askerler var. Asker derken bunu da açmalıyız çünkü Libya’da Hafter’in elinde düzenli bir ordu kesinlikle yok daha ziyade gerilla savaşı yapmaya müsait çetelerden bahsediliyor. Bu çetelerin ise Türk askeri gibi düzenli bir ordu karşısında varlık göstermesi pek muhtemel görünmüyor.
ATEŞKES SAĞLANIRSA NE OLACAK?
Türkiye’nin askeri hamlesinin amacı Libya’da ateşkesi sağlamak ve bunu korumak böylelikle Trablus’un güvenliği de sağlanmış olacak. Sonraki adımda ise müzakere süreci yürütülecek. Burada önemli olan Hafter güçlerinin Bingazi’de sınırlandırılması. Hafter mutlaka Cufra ve Fizan’dan çekilmeli aksi takdirde ateşkes olsa da yeni saldırılara girişebilir. Bingazi’ye çekilmesi halinde ise ateşkes daha korunaklı olacaktır. Müzakere sürecinde de Hafter’in amacı özellikle Libya savunma bakanlığının askeri denetimde kalmasının önünü açmak, bu konuda da dikkatli olmak gerekecek zira Libya’daki yeni süreçte asker değil siviller yönetimde olmalı, Hafter askeri kullanarak bu süreci kendi lehine çevirmek isteyecektir.