Prof. Dr. Eyice'nin ilginç vasiyeti

Dünyanın saygın bilim adamlarından Prof. Dr. Semavi Eyice, 1453 dergisinin kendisiyle yaptığı röportajda vasiyetini açıkladı. Bakın ünlü bilim adamımızın son isteği nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2007 23:00 GÜNCELLEME 03.06.2007 23:00 KÜLTÜR
Prof. Dr. Eyice'nin ilginç vasiyeti

Yalçın Bayer'in köşe yazısından bir kesit


Prof. Dr. Semavi Eyice, Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt saygın bilim adamlarımızdan. 50 yılı aşkın akademik kariyere, yüzlerce esere imza atmış, Bizans tarihi konusunda Türkiye’de dengi yok ve dünyanın sayılı tarihçileri arasında.

Prof. Eyice yayın hayatına yeni atılan 1453 dergisine vasiyetini açıklamış ve 'Cenazemi kesinlikle İstanbul Üniversitesi ve Edebiyat Fakültesine götürmeyin' demiş. Çünkü orada bulunan zevatlara kırgın. 12 Eylül darbesi ile sorgusuz sualsiz Türk Tarih Kurumu'ndaki görevinden azledilen, yaptığı bilimsel çalışmalar görmezden gelinen ünlü tarihçinin kırgınlığını gidermek için bu kurumun öğretim üyeleri henüz geç kalmış değiller. Benden söylemesi...

Prof. Eyice İstanbul’u yaşanmaz hale getiren politikalardan tutun da, Türkiye’de bilimi baltalayan zihniyete ve 12 Eylül darbecilerine kadar herkese kırgın. Yaşadığı trajik olayları sanat tarihçisi Gündegül Parlar hanıma açıklayan Prof. Semavi Eyice’nin hatıralarını okurken çok şaşıracaksınız ve ülkemizin hala neden bu durumda olduğunu daha iyi anlayacaksınız..


(Hürriyet)