İslamda ideal nişanlılık süresi nedir? Nişan atmak günah mı? Dinimize göre nişan nasıl yapılır?

İslamiyette dinimize göre çiftlerin nişanlılık döneminde dikkat etmeleri gereken çok önemli hususlar vardır. Bu hususlardan birisi de mahremiyeti korumak ve haramdan uzak durmaktır. Peki mahremiyet sınırlarını aşmamak için nişanlılık dönemi ne kadar uzun olmalıdır? İslamda nişan nasıl yapılmalı? Nişan bozmak günah mı? Nişan bozma sebepleri neler? Nişan alışverişi hazırlıkları nasıl gerçekleşir? İslamiyette nişan...

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2020 07:11 GÜNCELLEME 17.03.2020 12:27 Masiva
İslamda ideal nişanlılık süresi nedir? Nişan atmak günah mı? Dinimize göre nişan nasıl yapılır?

Toplumumuzda evlenecek olan kimselerin uygun gördüğü eş adayları ile görüşüp, anlaşmaları sonucunda adım attıkları nişan merasimi, dinimiz açısından bir gereklilik olmasa da bazı yörelerde örfi bir ihtiyaçtır. Evlilik öncesinde bir çeşit sözleşme niteliğinde sayılan nişan, İslamiyet'te de var olan bir durumdur. Nitekim Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Hz. Aişe validemiz ile 3 sene nişanlı durduktan sonra evlenmiştir. Bu durumu göz önünde bulundurduğumuzda nişanlılık döneminin sünnet sayıldığını düşünebiliriz. Bin bir türlü günahların ne yazık ki yaygınlaşmaya başladığı ve artık bazı kesimler tarafından normalleştirilmeye çalışıldığı ahir zamanda çiftlerin 'Evlilikte ciddi olduklarını göstermeleri' ve 'el aleme dedikodu malzemesi vermemeleri' bakımından önemlidir. Eş adaylarının özellikle de mahremiyet konusunda çok dikkatli olmaları gerektiği nişanlılık döneminde dinimize uygun bir konuşma ile bu süreci tamamlamaları lazımdır. İslamiyette nişan ve nişan sorumlulukları ile ilgili bilinmesi gerekenler...

TIKLA OKU: İSLAMİYET GÖRE EVLİLİĞİN ÖNEMİ NEDİR? DİNE GÖRE MUTLU EVLİLİK

İSLAMDA NİŞAN NASIL YAPILIR?

Mutlu ve huzurlu bir yuva kurmak için atılan ilk adımlardan olan nişanlılık döneminde, ailelerin iç içe olduğu ve bu akrabalık bağlarını kurmanın ilk aşamaları görülmektedir. Her iki tarafında hediyeleşmeler de bulunduğu ve düğüne hazırlık amacıyla da alışverişlerin yavaş yavaş yapıldığı nişanlılıkta yaygın olarak bildiğimiz şey de çiftlerin kendi aralarında yüzük takmasıdır. Peygamber Efendimiz (SAV) yüzüğünü kaşeli kullanırdı. Erkeklere yasak kılınan altın yüzükten dolayı bu evrede yüzük takılacaksa gümüş olanları tercih edilmelidir.

TIKLA OKU: DİNİ NİKAH NEDİR, NASIL KIYILIR? DİNİ NİKAH ŞARTLARI

NİŞAN ALIŞVERİŞİNE KİMLER GİDER? NİŞAN ALIŞVERİŞİ HAZIRLIKLARI

Evlilikte gösteriş ve şatafatın dinimizde yeri olmadığını belirten Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: En bereketli nikâh, külfeti en az olanıdır.” (İbn Hanbel, VI, 83). Çiftlerin birinci derecedeki yakınları yani anne ve babaları karşı tarafa karşı eşya aldırma yarışına girdikleri zaman istemeden de olsa çocuklarını bunaltıp, kolay bitmez bir yükün altına sokabilmektedir. Çiftler de eşya alımından ziyade tarafların manevi yönlerine bakıp nasıl iyi bir eş olabilirim düşüncesine yönelmelilerdir. Örf ve adetlerimize göre kız tarafına ait olan nişanda alışveriş hazırlığı için genelde kız tarafında gelin, gelinin annesi ya da kardeşleri erkek tarafından da damat, damadın annesi ya da kardeşleri alışverişe çıkmaktadır.

TIKLA OKU: AKRABA EVLİLİĞİ KURANDA CAİZ Mİ?

İSLAMDA İDEAL NİŞAN SÜRESİ NEDİR? NİŞANLILIK DÖNEMİ NE KADAR UZUN OLMALI?

Çiftlerin birbirlerini tanıma sürecini yaşadıkları nişanlılık döneminde devamlı iletişim halinde olunacağı için mahremiyete oldukça dikkat etmek gerekir. Telefon konuşmalarında bile bel altı konuşmalara girmeden, anlaşabildiği ya da anlaşamadıkları gibi genel konularda konuşulması münasip iken nişanlı bile olunsa dahi iki kişilik görüşmeler uygun değildir. Gözle görünen kişi sayısı 2 olarak kendini gösterse da aslında şeytan ile beraber 3 kişidirler. Çiftlerin sessiz, sakin ve tenhada birebir görüşmesi bu anlamda kesinlikle uygun değildir.

Dolayısıyla günahlardan ve zinadan korunmak için nişanlılık döneminin de çok uzun tutulmaması gerekmektedir. En fazla 3 ay kadar bir süre nişanlı kalınabileceği, sağlık, askerlik gibi durumlar sebebiyle 1-2 ay daha uzatmalar mümkün görülebilir.

Peygamberimiz (SAV)'in 3 sene nişanlı durması ile kıyaslayacak olursak o zamanki şartlarla bu zaman ki şartların aynı olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Türlü türlü zina ve haramların işlendiği bu çağda kendimizi korumak için nişanlılık süresi çok uzatılmamalıdır. İslam dininde nikahtan önce hiçbir şey geçerli bir beraberlik izni oluşturmadığı unutulmamalıdır.

TIKLA OKU: BEKARLAR İÇİN EVLİLİK DUASI! HAYIRLI KISMET AÇMA DUASI

NİŞAN BOZMAK GÜNAH MI? NİŞAN BOZMAK KUL HAKKI MI?

Çiftlerin birbirlerine söz verdikleri nişan durumunun kanunen ve dinen hiçbir bağlayıcılığı yoktur. Onurlarını ve gururlarını kırmak için nedensiz yere bile bile nişan atmak vicdansızca yapılan bir harekettir ve ahlaka uygun olmayan bu hareket bilerek yapıldığı için Allah'ın hoşuna gitmeyeceği bir eylemdir. Ama çiftler anlaşamazsa ya da kendilerince geçerli sebepleri varsa bunun bir vebali yoktur. Nikahın nişandan farkı nikahtan sonrasının artık Allah'ın emirlerine ya da kanuna göre boşanmanın gerçekleşebileceğidir.

Dolayısıyla nişan bozma durumunda herhangi bir kul hakkı geçmez. Nişanlılık döneminde tarafların birbirlerine bohça şeklinde verdikleri hediyeler ise nişanın bozulması durumunda geri verilmelidir.

 NİŞAN BOZMA SEBEPLERİ:

- Çiftlerin bu süreç içerisinde anlaşamayarak sıklıkla tartışmalar yaşaması,

- Karşılıklı anlaşamama,

- Ailesel nedenler,

- Maddi yetersizlik

- Ciddiyetten sıkılma.

PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN AHLAKI ÜZERİNE EVLİLİK...

Aile Danışmanı ve Psikoterapist Saliha Erdim, evlenme çağında olan gençlerin nişanlılık sürecinde dikkate alması gereken hususları sıraladı.