İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti

Dünya Nöroloji Federasyonu 22 Temmuz'u “Dünya Beyin Günü“ olarak ilan etti.

ABONE OL
GİRİŞ 22.07.2014 08:58 GÜNCELLEME 22.07.2014 08:58 SAĞLIK
İnme ve demans hastalıkları tırmanışa geçti

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2005’te 92 milyon olan nörolojik hastalıklardan erken ölüm sayısı, 2030’da 103 milyona ulaşarak yüzde 12’lik bir artış kaydedecek.

Be­yin­le il­gi­li has­ta­lık­la­r­dan ko­run­ma ve be­yin sağ­lı­ğı­nın öne­mi­ne dik­kat çek­mek ama­cıy­la ilan edi­len Dün­ya Be­yin Gü­nü­’n­de nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­rın tüm dün­ya­da­ki ölüm­le­rin yüz­de 12’si­ni oluş­tur­du­ğu ha­tır­la­tı­la­rak, bu has­ta­lık­la­rın önem­li bir kıs­mı­nın ön­le­ne­bi­lir ol­du­ğu vur­gu­la­na­cak.

Dün­ya Sağ­lık Ör­gü­tü  ve­ri­le­ri­ne gö­re en çok ölüm­le so­nuç­la­nan has­ta­lık­la­rın ba­şın­da nö­ro­lo­jik has­ta­lık­lar ge­li­yor.

Beyin sağlığının önemi

Yi­ne tüm dün­ya­da ölüm ora­nı­nın yüz­de 12’si­ni oluş­tu­ran nö­ro­lo­jik has­ta­lık­lar­da bu oran dü­şük ve or­ta ge­lir­li ül­ke­ler­de yüz­de 17’ye yük­se­li­yor.

Türk Nö­ro­lo­ji Der­ne­ği, Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu Baş­ka­nı Dr. Ra­ad Sha­iki­r’­in Dün­ya Be­yin Gü­nü ne­de­niy­le yap­tı­ğı, "Ge­nel sağ­lı­mız be­yin sağ­lı­ğı­mız ol­ma­dan ola­maz. Bey­ni­miz en önem­li ve komp­li­ke or­ga­nı­mız­dır ve bey­ni­mi­zin sağ­lık­lı ça­lış­ma­sı bü­tün vü­cut sağ­lı­ğı­mı­zı et­ki­le­r“ açık­la­ma­sı­nı des­tek­li­yor.

Farkındalık çok eksik

Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu, be­yin sağ­lı­ğı ve nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­ra yö­ne­lik ye­ter­li dü­zey­de far­kın­da­lık ol­ma­dı­ğı­nı vur­gu­lu­yor. İn­me ve de­mans gi­bi has­ta­lık­la­rın sağ­lık sis­tem­le­ri­nin baş ede­me­ye­ce­ği oran­da art­tı­ğı­na dik­kat çe­ki­len açık­la­ma­da şu nok­ta­la­ra işa­ret edi­li­yor:

İnme geçirme riskimiz var

“Bu has­ta­lık­la­rın ön­len­me­si ge­rek­mek­te­dir. Nö­ro­log­lar bey­nin ko­ru­yu­cu­la­rı­dır. Be­yin ve nö­ro­lo­jik has­ta­lık­la­rın kar­ma­şık ol­ma­sı ço­ğu za­man hal­kın far­kın­da­lı­ğı­nın azal­ma­sı­na se­bep olur. Ha­ya­tı­mız bo­yun­ca in­me ve de­mans ge­çir­me ris­ki­ne sa­hi­biz. Bey­ni et­ki­le­yen has­ta­lık­lar dün­ya­da in­san­la­rın en­gel­li ol­ma­la­rı­nın en bü­yük se­be­bi­dir. Bu gi­ri­şi­min ama­cı da dün­ya­da da­ha iyi bir be­yin sağ­lı­ğı­nın oluş­ma­sı­nı sağ­la­mak­tır.”

En çok ölüm nedenlerinden biri

Türk Nö­ro­lo­ji Der­ne­ği Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Dün­ya Nö­ro­lo­ji Fe­de­ras­yo­nu Tür­ki­ye Tem­sil­ci­si Prof. Dr. Şe­ref­nur Öz­türk “İn­me ve trav­ma­tik be­yin ya­ra­lan­ma­la­rı dün­ya­da en­gel­li ol­ma­nın en bü­yük iki se­be­bi­” di­yor.  Dün­ya nü­fu­su­nun yüz­de 1-2‘si­nin trav­ma­tik be­yin ya­ra­lan­ma­sı ge­çir­di­ği­ni ha­tır­la­tan Öz­türk, “Dün­ya ge­ne­lin­de in­me, kalp ra­hat­sız­lı­ğın­dan son­ra en çok ölü­me se­be­bi­yet ve­ren has­ta­lık­tır pek çok yay­gın has­ta­lık­tan ön­de ge­li­r“ uya­rı­sın­da bu­lu­nu­yor.