Sağlıklı oruç tutmak için 10 altın öneri
Ramazan ayında 17 saat süren oruç yolculuğunda vücudunuzun dengesini bozmamak ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşte sağlıklı oruç tutmak için 10 altın öneri...
ABONE OLUzun süren açlık ve susuzluk vücutta sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun önüne geçmek için iftar ve sahur arasında bol miktarda su ve meyve tüketilmelidir. Uzmanlar, oruç süresinde sağlık sorunlarının yaşanmaması için bazı önerilerde bulunuyor.
İşte sağlıklı oruç için 10 altın öneri;
1- Yemekle birlikte mutlaka su tüketmelisiniz. Rahat bir şekilde oruç tutmak istiyorsanız iftarı su ile açıp, yemek bitimine kadar 1 litre su içmelisiniz. Yemekle uyku arasında 1,5 litre, sahurda ise 1 litre su içmeye özen göstermelisiniz.
2- Eğer suyunuzun içerisine 1 adet çubuk tarçın, 1-2 adet taze nane yaprağı eklerseniz, aç kaldığınız sürede metabolizmanızın rahat çalışmasını sağlayabilirsiniz.
3- Oruç tutarken vücudunuzun şekerini dengelemek için hurma ve meyve gibi besinler tüketebilirsiniz.
4- Gün boyu tok hissetmek için sahurda dengeli beslenmelisiniz. Az yağlı peynir, az tuzlu zeytin ve mevsim sebzelerini tüketmenizde fayda var.
5- İftar sofralarında mutlaka kalsiyum miktarı bol yiyecekler bulundurmaya özen gösterin.
6- İftardan sonra yarım saat yürüyerek midenizi rahatlatabilirsiniz.
7- Sofralarınızda yağlı ve yüksek kalorili yemeklere yer vermemelisiniz. Sahurda hafif kahvaltı türü, iftarda ise haşlama yöntemi ile pişirilen yemekler tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
8- Gün içerisinde uzun süre aç kalacağınız için enerjinizi dengeleyecek lifli gıdaları tüketmeye ağırlık veriniz.
9- Sahur ve iftardan hemen sonra yediğiniz yiyecekleri rahat sindirebilmesi için vücudunuza süre tanıyınız.
10- Çay ve kahve gibi içecekler suyun yerini tutmaz aksine susuzluğa neden olur. Bu yüzden yalnızca iftardan sonra bir veya iki bardak açık çay içmeniz yeterli olacaktır.