Çocuklara hayvanlar nasıl öğretilir? Hayvanları tanıyalım

Kişisel gelişim bakımından oldukça önemli bir kazanım olmasının yanı sıra çocuğun iç ve dış dünya arasındaki bağının sağlanmasına yardımcı olan hayvan sevgisi, erken dönemde çocuklara aşılanmalıdır. Peki çocuklara hayvanları nasıl sevdiririz? Hayvan korkusu çocuklarda nasıl yenilir? İşte küçük yaştaki çocuğunuzu hayvanlarla tanıştırabileceğiniz yöntemler...

ABONE OL
GİRİŞ 08.03.2019 13:54 GÜNCELLEME 08.03.2019 13:57 Anne/Çocuk
Çocuklara hayvanlar nasıl öğretilir? Hayvanları tanıyalım
Çocuklara hayvanlar nasıl öğretilir? Hayvanları tanıyalım

Toplum içerisinde yaygın olarak görülen kedi-köpek korkusu, günlük yaşam standartlarını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Genelleyecek olursak hayvanlara karşı görülen bu korkular, anne ve babalardan sonra direkt olarak çocuklara geçiyor.  Nedeni ise çocukların, kendilerine rol model aldıkları ebeveynlerinden gördükleri davranış ve tutumlardır.

Dolayısıyla önce anne ve baba kendisini düzeltmeli sonra çocuklarının da hayvandan korkmasını önlemeli hatta onları sevdirmelidir. Peki çocuklara erken yaşta hayvan sevgisi nasıl kazandırılır? İşte aileler tarafından eğlenceli yöntemlerle izlenebilecek adımlar...

hayvanları tanıyalım

HAYVANLARI YEDİKLERİ YİYECEĞE GÖRE TANITMA

Çocuğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğünüz hayvanların nasıl beslendiklerini göz önünde bulundurarak, şekil ve yiyecekler yoluyla hayvanları öğretebilirsiniz.

Kuşları öğretmek için kabak çekirdeği, maymunlar için muz ve tavşanlar için havuç örneğini verebilirsiniz. Bu esnada hangi hayvanın hangi besinle yiyeceği ediğini tahmin etmesini isteyerek oyun oynayabilirsiniz.

HAYVANLARIN ÇIKARDIĞI SESLERİ TAKLİT ETME

taklit etme becerisi

Sokakta yürürken rastladığımız örneklerden başlayarak hayvanları çıkardıkları seslere göre sınıflandırabilirsiniz. (Kedi, köpek, kuş, tavuk, horoz vs.) Dışarıdan bakıldığında komik bir durum gibi gelen ancak çocuğunuzun hayvanlarla olan iletişimini arttırmak için oldukça etkili olan bu yöntem, kişisel gelişimlerine yardımcı olarak taklit becerilerini de kazandıracak.

HAYVANAT BAHÇESİ TASARLAMA

evde oynanabilecek oyunlar

Çocuğun bulunduğu her evde muhakkak bulunan peluş hayvanları bir köşede biriktiriyorsanız artık bunları kullanmanın zamanı geldi! Süs köşesinde duracağına tüm hayvanları toplayıp onlar için çocuğunuzla hayvanat bahçesi yapmaya ne dersiniz?

Cevabınız evet ise oluşturacağınız oyun alanı için mavi kağıtlar keserek, hayali su birikintileri oluşturabilir ve denizde yaşayan canlıları balık, balina gibi hayvanları gruplayabilirsiniz. Hayal gücüne bağlı yeşil kağıtlarda ormanlık alana yaşayan hayvanları da yerleştirerek örneği çoğaltabilirsiniz.

çocuklara hayvan sevgisi nasıl aşılanır

İHTİYAÇLARA KARŞILIK YARDIM YOLUYLA HAYVAN SEVGİSİ AŞILAMA

Soğuyan kış günlerinde dışarıda kalan hayvanları yağmur ve rüzgardan korumak için küçük bir barınak yapabilirsiniz. Örneği karton kutudan yapabileceğiniz kedi evi için çocuğunuzdan yardım isteyebilir ve bunu neden yaptığınızı onlara anlatabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzda yardımseverlik duygusu da gelişecektir.

HAYVANLARIN ÇOCUK GELİŞİMİNE KATKILARI NELER?

- Hayvanlardan uzak kalan çocuklara göre daha çabuk sosyalleşirler.

- Özellikle de evcil hayvanın bulunduğu yerdeki çocuklarda sahiplenme duygusu gelişir.

- Sorumluluk sahibi olarak beslenme ve bakım ihtiyaçlarının yapılması gerektiğinin bilincindedirler.

- Empati yeteneği gelişerek sevme ve sevilme ihtiyaçları giderilir.

- Başlangıçta korksalar bile alıştıktan sonra kendilerine ait özgüvenleri oluşur.

- Paylaşmayı öğrenirler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR