Karantinada Türk ve Çinli ailelerin çocuklarıyla ilişkisinde şaşırtan sonuç!

Türk ve Çinli anne-babaların, karantina sürecinde çocuklarıyla yaşadıkları deneyimlere yönelik yapılan çalışmada çıkan sonuç şaşırttı. Ailelerin, çocuklarının bugüne kadar hayatlarının içinde olmadığını fark ettikleri ve karantina sonrasında çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmek istedikleri öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.05.2020 10:54 GÜNCELLEME 02.05.2020 10:58 Anne/Çocuk
Karantinada Türk ve Çinli ailelerin çocuklarıyla ilişkisinde şaşırtan sonuç!
Karantinada Türk ve Çinli ailelerin çocuklarıyla ilişkisinde şaşırtan sonuç!

Profesyonel bir şekilde çalışan Türk ve Çinli ebeveynlerin, karantina günlerinde çocuklarıyla yaşadıkları deneyimlerle ilgili yapılan çalışmada, çocuklarıyla ilk kez bu kadar uzun süre zaman geçirme imkânı olan ailelerin, çocuklarının bugüne kadar yaşamlarının merkezinde olmadığını fark ettikleri ortaya çıktı.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Toran’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalışmanın Türkiye kısmında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ramazan Sak ile Doç. Dr. İkbal Tuba Şahin Sak görev alırken, Çin ayağında da University College London’dan Dr. Yuwei Xu ve East China Normal University’den Dr. Yun Yu yer aldı.

Yaş aralığı 32 ile 45 aralığında olan gönüllü 13 Türk ebeveyn ile 11 Çinli ebeveynin  3 ile 6 yaş aralığındaki çocuklarıyla online görüşmeler sonucunda ilginç verilere ulaşıldı.

Çalışmanın sonucunda çalışan Türk ve Çinli ebeveynlerin çocuklarıyla ilk kez bu kadar uzun süre aynı evde yaşadıklarını söyleyen Toran, “Ebeveynler, çocuklarıyla ilişkilerinde olumlu ve olumsuz değişiklikler yaşadıklarını dile getirdiler. Olumlu yönünden bakıldığında; hem Türk hem de Çinli ebeveynlerin çocuklarını yeniden tanımaya başladıklarını, çocuklarıyla nasıl ilgileneceklerine yönelik beceriler geliştirdiklerini, çocuklarıyla oyun oynamayı öğrendiklerini belirttiler. Ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerindeki olumsuz değişimlere bakıldığında ise bunun da hem Türk hem de Çinli ebeveynlerde ortak olduğu gözlemlendi. Bu sürecin kendileri için oldukça yorucu olduğunu, çocuklarıyla ciddi disiplin sorunları yaşadıklarını, çocukların beklentilerini karşılayamadıklarını dile getiren ebeveynlerin, yetersizlik duygusuna kapıldıklarını söylemeleri de dikkat çekici bir diğer nokta.” diye konuştu. 

Karantinanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini gösteren çalışmada Doç. Dr. Mehmet Toran, “Ebeveynlerin gözlemlerine göre hem Türk hem de Çinli çocukların bu süreçte evde bulunmaktan sıkıldığı, hırçınlaştığı, salgın karşısında çok kaygılandıkları, ebeveynlerine aşırı bağımlı hale geldikleri ve evde yapılan aktivitelere odaklanamadıkları sonucuna ulaşıldı. Bunun dışında çocukların uyku ve beslenme düzenlerinde de değişiklikler olduğu gibi aşırı düzeyde TV, tablet karşısında zaman geçirmek istedikleri de yine ebeveynlerin gözlemleri sonucunda ulaşılan veriler arasında yer alıyor.” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR