Çocuklara koyulmaması gereken isimler ve anlamları

Kuran-ı Kerimde geçen her kelime isim olarak koyulabilir mi? Alemlerin rahmeti Peygamber Efendimiz (SAV)'in uygun görmediği isimler neler? Bebekler için yasak isimler neler? Hangi isimler bebeklere verilmemeli? İşte bebeklere isim koyarken bilinmesi gereken tüm detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2019 14:23 GÜNCELLEME 07.04.2019 14:39 Bebek
Çocuklara koyulmaması gereken isimler ve anlamları
Çocuklara koyulmaması gereken isimler ve anlamları

Özellikle de muhafazakar kesimdeki aileler, çocuklarına isim verirken koyacakları isimlerin Kuran-ı Kerim'de geçmesine dikkat ederler. Ancak bu isimlere bakarken ayetteki her kelimenin isim olarak konulamayacağını bilmezler. Sırf Kuran-ı Kerim'de geçiyor diye sıklıkla koyulan bazı isimlerin anlamları bilinenin dışında yanlış olabiliyor. Peki, bu durumda hangi isimler bebeklere verilmemeli? Anlamı uygun olmayan bebek isimleri neler? Peygamber Efendimiz (SAV)'in uygun görmediği isimler hangileri? İşte cevabı...

PEYGAMBERİMİZ (SAV)'İN UYGUN GÖRMEDİĞİ İSİMLER İÇİN TIKLAYIN

Peygamberimizin tavsiye etmediği isimler

Aleyna: Bela, sıkıntı

Sanem: Put

Kezban: Yalancı

Bekir: Deve yavrusu  

NOT: (Hz. Ebubekir’in ismi aslında Abdullahtır. Ebubekir lakabıdır.)

KURAN'DA GEÇEN EN GÜZEL ANLAMLI BEBEK İSİMLERİ İÇİN TIKLAYIN

bebeklere verilmemesi gereken isimler

Rümeysa: Gözü çapaklı kadın

Kayra: (Eski Türk mitolojisinde) Tanrı

Erçin: Ücret

İrem: Allah'ın gazabına uğrayan sahte cennet

Bade: İçki

Hannas: Şeytanın ismi

bebekler için yasak isimler neler

Asiye: İsyan eden

Cemre: Ateş parçası

Eflal: Yara, bozukluk

Efsa: Sihir, büyü, büyücü

Merza: Hastalık

Sude: Ezilmiş, dövülmüş

Süveyda: Kalbin ortasında var kabul edilen siyah nokta. 

Abdulese: Arslan’ın kulu

ALLAH (C.C)'UN İSİMLERİ BEBEKLERE VERİLMELİ Mİ?

Allah'ın isimleri bebeğe verilir mi? Esmaül hüsna

Allah (c.c)'un en güzel isimlerinden olup toplamda 99 tane isminin bir arada bulunması 'Esmaül- Hüsna' olarak nitelendirilen has isimleri bütünüyle yeni doğana koyulması uygun görülmez. Fakat, sıfatları isimlerine eklenebilir. Örneğin; Abd yani 'Allah'ın kulu' manasına gelen ön eki Abdullah, Abdussamed, Abdurrahman, Abdulbaki, Abdulaziz, şeklinde kullanılabilir. Bu isimlerdeki Rahman, Baki, Aziz ve Samed Allah’ın has isimleridir. Bu isimlere ön eki geldiği zaman “Rahman olan Allah’ın kulu”, Azîz olan Allah’ın kulu” şeklinde kullanılabilir. Konuyu daha iyi anlayabilmemiz için Peygamber Efendimiz (SAV)'in şu hadisini örnek alabiliriz:

“Allah’a en sevimli gelen isimler Abdullah ve Abdurrahman’dır.” (Müslim, Âdâb, 2, (2132); Ebu Dâvud, Edeb 69; Tirmizî, Edeb 64)

YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • İyi kız 4 yıl önce Şikayet Et
    Eeeeeeee benim ismim irem su eyvaaaahhhhh
    Cevapla
  • BEKİR ARAS 6 yıl önce Şikayet Et
    hz ebu bek'r lakabıdır islama ilk girenlerden olduğu için ilk işe başlayanların babası olarak lakap takılmış. bekir deve yavrusudur
    Cevapla
  • RECEP 6 yıl önce Şikayet Et
    Hz. Ebubekir'e lakap da olsa Bekir'in babası anlamında isim verilebiliyor ve bu anlamda meşhur oluyorsa çoğu kimse isminin Abdullah olduğunu bilmez çocuklara Bekir ismini vermenin ne gibi bir mahzuru olabilir?
    Cevapla
  • FATİH 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir soru sormak istiyorum müsadenizle bu yazıyı yazan arkadaşa. şimdi bir ingiliz vatandaşı bize turkey dediği zaman Türkiye mi demek istediğini anlamalıyız yoksa Hindi demek istediğini mi? Bazı isimlerin farsça anlamı farklı arapça anlamı farklı türkçe anlamı farklı olabiliyor. Dolayısı ile kimin çocuğuna hangi niyetle isim koyduğunu bilemezsiniz ama kimsenin çocuğuna da kötü niyetle isim koymayacağını bilecek kadar aklı başındasınızdır.
    Cevapla
  • Gizli 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklisiniz bence
    Cevapla
  • Oleynah 6 yıl önce Şikayet Et
    İsim koyarken o çocuğun bir gün büyüyüp anlamını araştıracağını düşünmelisiniz. Ne niyetle olduğundan ziyade taş kaya toprak su damla gibi isimler bireylerin bir ömür taşıdıkları damgalarıdır..
    Cevapla
  • Deli 6 yıl önce Şikayet Et
    Cemre ne zamandır ateş parçası anlamına geliyor? TDK: isim Şubat ayında birer hafta arayla havada, suda ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık yükselişi Arapçada :ateş közü , ateş parçası , ateşin közleriki kor derler , cemre , çakıl , küçük taş , kapranlık Manalarına gelir ama çok şükür Bizim coğrafyada Arap manalarından hiçbirine karşılık gelecek bir kullanıma sahip değil. Kelime Baharın habercisi şeklinde yorumlanıyor bu coğrafyada. Örnek verelim Hz. Kaka Bu ismi türkiyede kim koyabilir gibi.
    Cevapla
  • SADIK AHMET 6 yıl önce Şikayet Et
    şubat ayında toprağa, suya ve havaya düşen şey aslında sıcaklık anlamında dır bunun için cemre ateş parçası anlamına gelmektedir.
    Cevapla
  • GILGAMIŞ TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    kayra sözcüğü Türkçe sibir lehçesinde kara (siyah) anlamına kullanılır. türk mitolojisinde ki kayra adını taşıyan tanrının tam adı kayra kağandır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR