Bebeklere yumurta sarısı nasıl verilmeli? Yumurtaya kaçıncı ay başlanır? Bebek yumurtası tarifi
Ek gıda dönemi temel besinlerinden biri olan yumurta, alerjik etki sağlayabildiği için bebeklerde doğru tüketilmesi önemlidir. Peki bebeklere yumurta nasıl verilmeli? Bebeklere yumurta ne zaman verilmeli? Yumurta alerji yapar mı? Bebekler için yumurtanın sarısı mı beyazı mı faydalı? Bebekler için kahvaltılık yumurta tarifi nedir? Bebeklere yumurta sarısı nasıl pişirilir? Yumurtanın bebeklere faydaları:
ABONE OLSağlıklı gelişim için ilk altı ayda hayati önem taşıyan anne sütü, ilerleyen süreçte başlanılacak olan ek gıda döneminde tamamlayıcı besinlerle daha da zenginleşecektir. 6 aylıktan daha büyük bebeklerde anne sütü artık vücudun tüm ihtiyacını tek başına karşılamaya yetmeyeceği için ek besinlerle bu ihtiyacı tamamlama gereksinimi duyar. Bebeğin mide durumuna ve gelişim dönemine göre protein bakımından zengin içerikli besinler beslenmeye dahil edilip sağlıklı beslenme sağlanabilir. Tamamlayıcı beslenmede bebeğin tanışacağı besinlerin kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı olması da başarılı beslenme için temeldir. Bu evrede çinko, demir, kalsiyum ve B vitamini bakımından güçlü olan yumurta ek gıda döneminin en temel besinleri arasında yerini alır. Bebeklerde gıda alerjisi durumuna karşılık 3 gün kuralı uygulayarak alerjik durumun olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Bunu yaparken tabii ki başka besinler tercih etmeyin. Yağ miktarı az, vitamin ve mineral bakımından güçlü, kolay püreleştirilerek pişen yumurtayı ek gıda döneminde bebeğinizle nasıl tanıştıracağınızı bilmiyorsanız, buyurun detaylara! İşte ek gıda döneminde yumurta yedirmenin ve sevdirmenin yolları...
TIKLA OKU: EN LEZZETLİ VE PRATİK BEBEK OMLETİ TARİFİ
BEBEKLER İÇİN YUMURTANIN SARISI MI BEYAZI MI DAHA FAYDALI? BEBEKLERE YUMURTA NASIL VERİLMELİ?
EK gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan bıldırcın yumurtasının demir, çinko, potasyum ve sodyum özellikleri tavuk yumurtasından daha fazla olduğu için ilerleyen dönemlerde erken ergenliğe sebep olabileceği unutulmamalıdır! Sebebi ise östrojen içermesinden kaynaklıdır. Bu nedenle bebeklere bıldırcın yumurtası verilecekse haftada en fazla 1 adet katı halde olmak kaydı ile tercih edilmelidir.
TIKLA OKU: BEBEK KAHVALTISI NASIL HAZIRLANIR? BESLEYİCİ TARİFLER
YUMURTA BEBEKLERDE ALERJİ YAPAR MI? BEBEKLERDE YUMURTA ALERJİSİ
Yumurtanın alerjik etki oluşturma özelliğine gelecek olursak; ailede yumurta ailerjisi olan varsa bebekte de olma ihtimali yüksektir. Ancak yine de bunu test etmeden bebeğinizi yumurtadan mahrum bırakmamalısınız. Yumurtanın alerji yapıp yapmadığını anlamak için işe yumurta sarısı ile başlayın. Dörtte bir kadar yumurta sarısını ilerleyen günlerde yavaşça arttırmalısınız. Eğer 3 gün sonunda deride döküntüler meydana geliyorsa bebeğinizin yumurtaya alerjisi vardır.
Ayrıca yumurtanın beyaz kısmı daha alerjik olduğu için bebeğe 12. aydan sonra verilmeye başlanmalıdır.
TIKLA OKU: BEBEKLERE CEVİZ NE ZAMAN VERİLİR? CEVİZLİ YOĞURT TARİFİ
BEBEKLERE YUMURTA NE ZAMAN VERİLMELİ? YUMURTANIN FAYDALARI
Doktor aksini demediği sürece 8. aydan itibaren verilebilecek olan yumurta sarısı, gelişimleri açısından oldukça faydalıdır. Besleyici değeri yüksek olan yumurtanın beyazı çok kuvvetli bir protein deposu iken sarısı kemik gelişimi için değerli olan A ve D vitaminlerini barındırır. Kesinlikle çiğ tüketilmemesi gereken yumurtanın beyazı 1 yaşından önce verilmemelidir. Özetle yumurtaya başlama ayını şu şekilde ifade edebiliriz:
Yumurtanın sarısı: +8 ay
Yumurtanın beyazı: +12 ay
BEBEKLER İÇİN YUMURTA TARİFİ! BEBEKLERE YUMURTA SARISI PİŞİRİLİR?
MALZEMELER:
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt ya da Anne sütü
YAPILIŞI:
10 dakikalık bir sürede yumurtayı kaynattıktan sonra beyazını çıkartıp sarısını kaseye alın. Çatalla ezdikten sonra yoğurt ya da anne sütü tercih edin. Malzemeleri güzelce birbirine yedirin...
NOT: Yumurta sarısının çiğ kalmamasına dikkat edin. Yumurtanın sarısını 8, beyazını 1 yaşından önce bebeğinize yedirmeyin!
YUMURTA SEVMEYEN BEBEKLERE YUMURTAYI SEVDİREN KAHVALTI TARİFİ! BEBEKLER İÇİN KOLAY VE PRATİK YUMURTA TARİFİ
MALZEMELER:
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı buğday unu
1 tatlı kaşığı tuzsuz lor peyniri
Zeytinyağı
YAPILIŞI:
Yumurta sarısı kısmına buğday ununu ve lor peynirini ekleyip güzelce çırpın. Ardından tavaya zeytinyağı ekleyip ısıtın. Yumurtayı tavaya döküp altlı üstlü güzelce pişirin.