Remziye Hisar kimdir? Fen Bilimleri'nin kadın öncülerinden olan Remziye Hisar nasıl öldü? Kariyeri...

Sosyal medyada gündem olan Remziye Hisar'ın hayatı ve kariyeri oldukça merak edildi. Peki Remziye Hisar kimdir? Fen Bilimleri alanında öncü isimlerden biri olan Remziye Hisar oldukça büyük başarılara imza attı. Remziye Hisar nerelidir ve nasıl vefat etti? İşte Remziye Hisar hakkında tüm bilinmeyen gerçekler...

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2021 10:15 GÜNCELLEME 13.12.2021 10:34 BİYOGRAFİ
Remziye Hisar kimdir? Fen Bilimleri'nin kadın öncülerinden olan Remziye Hisar nasıl öldü? Kariyeri...
Remziye Hisar kimdir? Fen Bilimleri'nin kadın öncülerinden olan Remziye Hisar nasıl öldü? Kariyeri...

Remziye Hisar 1902'de Üsküp'te dünyaya geldi. 4 çocuklu bir ailenin çocuğudur. Annesinin adı Ayşe Refia Hanım, babası ise Salih Hulusi Bey'dir. Yarbay bir babanın kızıdır. 

Üsküp'te başlayan çocukluk dönemi, meşruiyetin ilanının ardından İstanbul'da devam etti. 

3 YILLIK OKULU BİR YILDA BİTİRDİ

Remziye Hisar, Davutpaşa'da, 3 yıllık eğitim süresi olan Mekteb-i İptida-i'yi, 1 yılda bitirdi. Ardından eğitim hayatına İttihat ve Terakki Mektebi ve Emirgan İnas Rüştiyesi'ne devam etti. 

Oldukça başarılı bir öğrencilik hayatı yaşayan Remziye Hisar, 1919'da Darülfünun'a hazırlamak üzere oluşturduğu iki sınıflık bölümünü birincilikle tamamladı. 

Mezuniyetinden sonra, Darülfünun bünyesinde Kimya Bölümü'nde eğitim almaya başladı. 

Azerbeycan'deki bir okul için İstanbul'dan kadın öğretmen rica edilmesiyle birlikte Bakü'ye gitti. Uzun yıllar boyunca burada öğretmenlik yaptı, ta ki Sovyet Rusya Azerbaycan'ın bağımsızlığına son verene dek. Daha sonra eşi ile birlikte İstanbul'a yerleşti. 

REMZİYE HİSAR YENİDEN TÜRKİYE'DE

Türkiye'de Türk Kurtuluş Savaşı'nın devam ettiği dönemde ülkeye dönüş yapan Remziye Hisar, Adana'da Darülmuallima'da müdürlük yaptı. 

Cumhuriyet ilan edildikten sonra, görevinden istifa etti ve Paris'e taşındı. Sorbone Üniversitesi'nde doktora yaptı. Doktorasını tamamlayan Remziye Hisar 1933'te yeniden Türkiye'ye döndü. 

1933-1936 arasında İstanbul Üniversitesi'nde akademisyen olarak çalıştı. Bir dönem, Hıfzıssıhha Müessesesi Farmakodinami Şubesi’nde Kimya Mütehassıslığı yaptı. 

1947'de İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Kimya Kürsüsü'nde görev aldı. 1959'da ise profesör unvanını aldı.

BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI

Remziye Hisar, Cumhuriyet'in ilanından sonra, Türkiye'deki çağdaş bilimin ilk kadın öncüleri arasındadır. Ayrıca Kimya alanının Türkiye'deki ilk kadın öncüsü olarak literatüre geçti. 

Ayrıca, Sorbonne Üniversitesi'nde doktora yapan mezun olan ilk Türk kadın olma unvanını da elde etti. 

Aziz Sancar kimdir ve aslen nereli?  Nobel ödüllü Türk Bilim Adamı Aziz Sancar'ın büyük itirafı... Aziz Sancar kimdir ve aslen nereli? Nobel ödüllü Türk Bilim Adamı Aziz Sancar'ın büyük itirafı...

REMZİYE HİSAR'IN EŞİ

Remziye Hisar, Bakü'de çalıştığı dönemde tanıştığı Yüzbaşı Doktor Reşit Süreyya Bey ile 1920'de dünya evine girdi. Bu evliliğinden 2 çocuk sahibi oldu. 

REMZİYE HİSAR'IN VEFATI

199'de oğlunu toprağa verdi. Kısa bir süre sonra, Remziye Hisar, 13 Haziran 1992'de hayatını kaybetti. 

YORUMLAR 1
  • Emine İlik 2 yıl önce Şikayet Et
    ruhun şaadolsun ALLAh rahmet eylesin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR