Aydınlatma tüyoları: Hangi oda nasıl aydınlatılmalı?

Dekorasyonun çok önemli bir parçası olan ışığın rolü nedense unutulur. Oysa evin değişik bölümleri için farklı aydınlatma kurallarına uyarak yaşamımızı daha konforlu bir hale getirmek elimizde

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2013 15:05 GÜNCELLEME 30.11.2013 15:05 Dekorasyon
Aydınlatma tüyoları: Hangi oda nasıl aydınlatılmalı?
Aydınlatma tüyoları: Hangi oda nasıl aydınlatılmalı?

Yasemin Savcı'nın haberi

İyi ışıklandırılmış bir evde yaşamak her bakımdan insanı mutlu eder. Gözümüz iyi ışıklandırmanın farkını hemen algılar. Okurken, yemek yaparken, dinlenirken, eğlenirken, her şartta iyi aydınlatmaya ihtiyaç vardır. Dekorasyonu gösteren de aydınlatmadır.

KORİDOR: Işık kaynakları koridor boyunca dizilebilir, yarı şeffaf aplikler kullanılabilir. Koridorla odalar arasında çok fazla ışık farkı olmamalı.
YEMEK KÖŞESİ : Yemek yerken masa üzerindeki her şeyin net bir şekilde görünmesi esas. Yemek odalarında, masanın üstünde yer alacak tavan aydınlatmasının yanı sıra yerden aydınlatma kullanılabilir.
MUTFAK: Mutfakta dolap içlerinin ve çevrenin iyi algılanabilmesi için tavanda geniş yüzeyli ışık yayıcı lambalar kullanılmalı. Ayrıca tezgah üstünün bölgesel olarak aydınlatılması gerekir.
BANYO: Kayma riski taşıyan bir alan olduğu için iyi aydınlatılması gerekir. Ayrıca makyaj yapmak için aynanın bulunduğu alan da iyi aydınlatılmalı.
YATAK ODASI: Başucu aydınlatması duvardan, yatak üzerinde aplikle ya da komodinler üzerine konan lambalarla yapılır. Komodin üzerindeki abajurlar, yataktan kalkmadan kontrol edilebilmesi açısından iyi ama okumak için yetersiz. Oturduğunuzda baş hizanıza gelecek bir aydınlatmayı tercih edin. Lambanın ışığının ayarlanabilmesi ve doğrudan göze gelmemesi de önemli.
ÇOCUK ODASI: Çocuklar çok küçükse, etrafı doğru ve kolay algılamalarını sağlayabilmek için aydınlatma büyük önem taşır. Renklerin doğru algılanabilmesi için, tüm renkleri olduğu gibi gösteren lambaları tercih edin. Okul çağındaki çocukların göz sağlığını korumak ve yorulmadan uzun süre çalışmalarını sağlamak için ise çalışma masalarının aydınlık olmasına ve ışığın yansıma yapmamasına dikkat edin.

Doğru aydınlatma seçmenin ipuçları

- Tepe ışığıyla yetinmeyin. Çok küçük alanlarda bile bir başka ışık kaynağına ihtiyaç duyulur. Masa lambası, ayaklı lamba, tavan lambası, aplik ve spotların bir kombinasyonu, ancak istenen gerçek aydınlatmayı sağlar.

Bir odada bunlardan en az ikisi olmalı.

- Işığı ayarlayabilmek, mekana gereken ambiyansı kazandırmak için çok önemli. Işıkları artırmaya ve azaltmaya yarayan dimmer'ları tüm odalarda kullanmaya çalışın. Yatak odası ve salon gibi gün içinde farklı işlevler yüklenen odalarda çok işe yarayacak. Mutfak gibi alanları pas geçebilirsiniz; çünkü burada dirseğimizle bile açabileceğimiz düğmelere ihtiyaç duyuyoruz.
- Doğru şapkayı seçmek çok önemli. Mümkünse koyu renk olmayan, ışığı yansıtabilecek şapkalar olmalı. Estetikten ziyade işlev ön planda tutulmalı.

- Enerji tasarruflu ampuller sayesinde düşük enerji sarfiyatı sağlamak mümkün. Ampul alırken de gün ışığına en yakın rengi seçmeye gayret edin.

GÜNEŞ SARISI

Kışın kasvetli etkisiyle baş edebilmek için dekorasyonda sarının iç açıcı etkisinden faydalanabilirsiniz. Kanepede kullanacağınız yastıklardan bir koltuğa kadar yapacağınız sarı alışverişi sizi mutlu edecek.

METAL FIRTINASI

2014 yılının kışı, metalik etkiye sahip döşemelik ve perdelik kumaşlarla öne çıkıyor. Bu modaya kayıtsız kalmayın!

KAYNAK : SABAH-CUMARTESİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR