Burun kanaması orucu bozar mı? Diyanet burundan kan akması orucu tehlikeye düşürür mü fetvası!
BURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI? Ramazan-ı Şerif ayı 2 Nisan Cumartesi günü itibariyle resmen başladı. Milyonlarca Müslüman dünyanın dört bir yanında oruç vazifelerini yerine getiriyor. Bu sebeple orucu bozan veya tehlikeye düşüren etmenler de araştırılıyor. Burun kanaması da merak edilen konular arasında. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yönde yayınlanmış bir fetvası bulunuyor mu? İşte, burun kanamasının oruç üzerindeki etkisi…
ABONE OLBURUN KANAMASI ORUCU BOZAR MI? On bir ayın sultanı olarak bilinen Ramazan ayı, 2 Nisan Cumartesi günü coşkusu ve bereketiyle hanelerimizden içeri girdi. Müminler, bir yıllık aradan sonra yeniden Ramazan-ı Şerif’in bolluğu ve bereketi ile karşılaştı. Bu süreçte her müminin merak ettiği konular arasında orucun bozulma halleri yer alıyor. İnsanın tuttuğu niyet, vücuda bir şey girmesi veya kişinin eşiyle yakınlaşması halinde bozulabilir. Bozulma hali ise insan iradesiyle veya insan iradesi dışında gerçekleşebilir. Peki, burun kanaması orucu bozar mı? Diyanet İşleri Başkanlığı genellikle bu tip konularla ilgili fetvalar yayınlıyor. Diyanet’in burun kanamasına yönelik bir fetvası var mı?
Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası Ramazan orucu fetvası!
Burun Kanaması Orucu Tehlikeye Düşürür Mü?
Burun kanaması orucu bozmaz. En nihayetinde insanın doğasında olan bir durumdur. Ve burun kanamasını tetikleyecek birden fazla sebep olabilir. Bazen dışarıdan bir darbeyle insan burnu kanayabilir bazen de güneş ve alerji gibi nedenlerle bu hadise yaşanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta burundan akan kanın mukoza veya ağız yoluyla yutkunup yutkunmadığıdır.
Diyanet Burun Kanaması Orucu Bozar Mı Fetvası!
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşın merak ettiği soruları resmi internet adresleri üzerinden cevaplıyor. Lakin burun kanamasının oruç üzerindeki etkisine yönelik şimdiye dek herhangi bir fetva yayınlanmamış. Öte yandan, İslam alimleri de bu konuda özele indirgenmiş şekilde görüşlerini aktarmıştır.
Burun kanamasında dikkat edilmesi gereken unsur akan kanın insan iradesiyle yutkunup yutkunmadığıdır. Eğer bu kan yutkunacak olursa oruç tehlikeye düşer ve vicdani rahatlık açısından kaza orucu gerekebilir. Eğer bu kan irade dışında yutkunulmuşsa oruca bir şey olmaz. Akşam ezanı saatinde iftar edebilir.
Ek olarak, Allah’u Teala (c.c), Fussilet Suresi’nin 46’ncı ayeti kerimesinde “Kim yararlı bir iş yaparsa faydası kendisinedir. Kim de kötülük işlerse, kendi aleyhinedir. Rabbin, asla kullara zulmedici değildir” diye buyurmuştur. Benzer şekilde, Al-i İmran Suresi’nin 182’nci ayetinde de, “Bu kendi ellerinizle yapıp gönderdiklerinizin karşılığıdır. Allah kullara asla zulmedici değildir” diye geçmektedir.
Buradan yola çıkarak, önemli olan unsurun insanın niyeti olduğunu belirtebiliriz. Burun kanaması insan doğasıyla yakından bir durum olmakla beraber insanın iradesi dışında gerçekleşir. Hatta bu kan mukoza veya yutkunma yoluyla yutulabilir. Önemli olan kalbinizin ne dediğidir. Yine de vicdanen rahatlamak için Ramazan ayı çıktıktan sonra bir günlük kaza orucu tutabilirsiniz.
Vücuttan Kan Akması Orucu Bozar Mı?
Vücuttan kan akması orucu bozmaz. Bu sebeple kan vermek de orucu bozmaya dahil olmaz. Oruç, temel olarak vücuda bir besinin veya bir gıdanın girmesi aracılığıyla tehlikeye düşer. Bir de karşı cinsle yakınlaşma halinde bozulur. İslam alimleri, vücuttan kan akması veya kan vermeye dair insanın bağışıklık durumu örneğini vermiştir. Eğer, vereceğiniz kandan sonra sağlığınız tehlikeye düşecekse; bu devam eden günlerdeki orucun da tehlikeye girmesi anlamını taşır. Lakin sağlığınız yerindeyse oruçluyken kan verebilirsiniz.