Yutkunmak orucu bozar mı? Diyanet geniz akıntısı, tükürük ve balgam Ramazan orucunu etkiler mi?
Ramazan ayı bu yıl ilkbahar mevsimine denk geldi. Mevsim geçişlerinde gribal enfeksiyonların artışa geçtiği bilinen bir gerçek. Bu sebeple, oruç tutan bazı kimselerde balgam, tükürük ve geniz akıntısı oluşabilir. Genellikle bu üç sıvı yutkunma yoluyla vücuda alınır. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yutkunmaya ilişkin bir fetvası var mı? İşte, yutkunmanın oruç üzerindeki etkisi…
ABONE OLİslam coğrafyasında bu yıl Ramazan-ı Şerif ayı Nisan ayının 2’nci gününe denk geldi. İlkbaharın başlangıcı olması sebebiyle, mevsim geçişlerinden ötürü grip bazlı hastalıklarda artış yaşanıyor. Grip ve benzeri soğuk algınlığı rahatsızlıklarında da insan vücudu balgam, tükürük ve geniz akıntısını kendiliğinden oluşturabilir. Bu üç sıvı da yutkunma yoluyla vücuda alınmaktadır. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yutkunmaya ilişkin bir fetvası var mı?
Sigara içmek orucu bozar mı? Nikotin bandı orucu tehlikeye düşürür mü? Diyanet fetva!
Yutkunmak Orucu Zedeler Mi?
Yutkunmak orucu bozmaz. Kişi balgam, tükürük veya geniz akıntısını yutabilir. Hatta bu üç sıvıyı toplu halde veya sürekli olarak da yutkunabilir. İslam âlimleri bunda bir beis görmemiştir. Çünkü orucun bozulmasındaki ana etken, dışarıdan vücuda girecek unsurlardır. Balgam, tükürük ve geniz akıntısı esas itibariyle vücut içerisinde üretilir. Ve bu üç sıvının yutkunması tutulan orucu bozmaz.
Diyanet Tükürük, Balgam ve Geniz Akıntısı Orucu Bozar Mı Fetvası!
Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı birimlerden Din İşleri Yüksek Kurulu, Ramazan ayında tutulacak oruçlara ilişkin ve diğer meselelere dair fetva yayınlama görevini sürdürüyor. Lakin Kurul’un tükürük; balgam ve geniz akıntısına yönelik bir fetvası bulunmuyor.
İsmailağa’nın YouTube kanalında da, bu konuya ilişkin bir video yayınlanmış durumda. Tükürük, balgam ve geniz akıntısı yutkunmanın orucu bozmayacağı belirtilmiş. Ancak, tükürüğün el veya başka bir vasıta ile dışarı çıkartılıp tekrar yutkunması halinde orucun bozulacağı söyleniyor.
Kan Yutkunmak Orucu Bozar Mı?
Yutkunmaya ilişkin tartışmalı konulardan biri de kişinin doğrudan kendi kanını yutkunmasıdır. Kan, özünde besin ve mineral içerir. İnsanın kendi kanını yutkunması da bilindiği üzere çoğu durumda tutulan orucu zedeleyebilir. Lakin yutkunma işleminde kanın tükürükteki miktarına bakılır. Eğer kan, tükürükten fazla ise oruç bozulmuş olur. Eğer tükürük, kana kıyasla daha fazla ise oruç bozulmaz.