İğne orucu bozar mı? Covid-19 aşısı Ramazan orucunu etkiler mi? Diyanet fetva!

Alem-i İslam’da Ramazan ayı coşkusu yaşanıyor. Bu ayda Müminler sadece ağızlarını değil, nefislerini de tutuyor. Bu ayda tutulan oruç da, tutan Müslümana fazileti ve feyziyle geri dönüyor. Bu sebeple orucu bozabilecek veya tehlikeye düşürecek en ufak mesele dahi araştırılıyor. Peki, iğne veya aşı yaptırmak (Covid-19) orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın aşı yaptırmaya dair yayınladığı fetva!

ABONE OL
GİRİŞ 02.04.2022 15:35 GÜNCELLEME 02.04.2022 15:36 DİNİ BİLGİLER
İğne orucu bozar mı? Covid-19 aşısı Ramazan orucunu etkiler mi? Diyanet fetva!
İğne orucu bozar mı? Covid-19 aşısı Ramazan orucunu etkiler mi? Diyanet fetva!

Ramazan-ı Şerif, her yıl olduğu gibi bu yıl da rahmeti, bereketi; mağfireti ve bolluğuyla birlikte geldi. Müminler bir aylık süreçte nefislerine hâkim olup, farz olan oruç ibadetini yerine getirecek. Lakin bu bir ay içerisinde bazı Müslümanların iğne yaptırması veya aşı olması gerekebilir. Çoğu kez tedavi maksatlı yapılan bu iğneler, bazı durumlarda besin yerine de kullanılabiliyor. Özellikle Covid-19’un hayatımıza girmesinden sonra aşılama işlemleri herkes için zorunluluk haline geldi. Buradaki maksat sadece bireyin sağlığı değil, bir yerden sonra toplumun sağlığını da ilgilendiriyor. Ancak, Covid-19 aşısı dışında insülin gibi sürekli olarak kullanılması gereken iğneler de mevcut. Peki, iğne yaptırmak ve aşı olmak orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuya ilişkin yayınladığı fetva…

Gargara orucu bozar mı? Gargara yapmak orucu bozar mı?Gargara orucu bozar mı? Gargara yapmak orucu bozar mı?

Diyanet İğne ve Aşı Orucu Bozar Mı Fetvası!

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan fetvaya göre, iğne yaptırmak veya aşı olmak orucu bozmaz. Bunun sebebi, her iki yöntemde de tedavi şuurunun egemen olmasından ileri gelmektedir. Ayrıca, aşı ve iğne besin değeri taşımaz. Bu sebeple oruç tehlikeye düşmez. Her ne kadar dışarıdan vücuda girecek olsa da aşılama da gıdalanma maksadı yoktur.

Diyanet iğne ve aşı orucu bozar mı

Eğer bir kişi hasta ise, Ramazan ayı orucunu sağlığına kavuştuktan sonra da tutabilir. Diğer bir deyişle tutamadığı günleri kaza edebilir. Lakin sevdikleriyle beraber tutmaktan yanaysa, aşı veya iğneyi iftardan sonra yaptırması da mendup (Güzel) olan bir davranıştır. Yine de herkesin buna imkânı bulunmayabilir. Bu türde yer alan kişiler, tedavi ve aşı gayesiyle iğne yaptırabilir.

Hangi Durumlarda Aşı ve İğne Yaptırmak Orucu Bozar?

Tedavi maksadı olduğu sürece aşı veya iğne yaptırmak Ramazan orucunu veya yıl içerisinde tutulan başka orucu bozmaz. Lakin kişinin maksadı besin veya gıdalanma ise oruç bozulur.

Covid-19 aşısı orucu bozar mı

Bu gibi durumlarda kaza orucu gerekir. Kişi, ağız yoluyla; damar yoluyla vücuduna besin alabilir. Ramazan ayı orucunu tutan kimselerin, bu gibi besin odaklı iğne ve aşıları iftardan sonra uygulaması önerilir.

Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı?

Covid-19 aşısı tedavi kapsamında olunan bir aşıdır. Herhangi bir beslenme veya gıdalanma niyeti yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet adresinde de Covid-19 aşısının orucu bozmayacağına ilişkin bir fetva yayınlanmıştır. Yine de, kişi vicdanen kendini rahatlatmak istiyorsa iftar vaktinden sonra imkan dahilinde Covid-19 aşısını hastanelerde yaptırabilir.