Kurban kesilirken ne okunmalı? Kurban keserken okunacak dualar, sureler neler?

Kurban kesilirken okunacak dualar ve sureler bayram devam ederken araştırılıyor. Diyanet, kurban kesimi sırasında okunacak duaları yayımladı. Kurban kesimi için nasıl niyet edileceği sorgulanıyor. Peki kurban kesilirken ne okunmalı? Kurban keserken okunacak dualar, sureler neler?

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2023 09:46 GÜNCELLEME 30.06.2023 09:46 DİNİ BİLGİLER
Kurban kesilirken ne okunmalı? Kurban keserken okunacak dualar, sureler neler?
Kurban kesilirken ne okunmalı? Kurban keserken okunacak dualar, sureler neler?

Kurban kesilirken ne okunmalı? Kurban kesimi sırasında okunacak dualar, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirtildi. 'Kurban kesimi için nasıl niyet edilir?' sorusu da sorgulanıyor. Peki kurban keserken okunacak dualar, sureler neler?

KURBAN KESİLİRKEN NE OKUNMALI?

Kurban kesilirken üç defa "Bismillahi Allahü Ekber" denir. Daha sonra şu ayetler okunabilir:

Enam Suresi 79. Ayet: “İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.”

Anlamı: “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim.” (el-En’âm, 79)

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUALAR VE SURELER

İster kurban niyetiyle olsun ister başka bir amaçla olsun hayvan kesilirken besmele çekilmesi gerekir. Hayvanın kesimi esnasında besmele kasten terk edilirse, o hayvanın eti Hanefîlere göre yenmez. Ancak kasıtsız ve unutularak besmele çekilmezse, bu hayvanın eti yenilir (Kâsânî, Bedâî‘, V, 46; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 190-191). Şâfiîlere göre besmele kasten çekilmese bile kesilen hayvanın eti yenir (Mâverdî, el-Hâvî, XV, 95; Şîrâzî, el-Mühezzeb, II, 885).

Kurban kesilirken üç defa “Bismillahi Allahü ekber” denilir ve şu âyetler okunabilir (Semerkandî, Tuhfe, III, 66):

قُلْ اِنَّ صَلَاتي وَنُسُكي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتي لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمينَ لَا شَريكَ لَهُ وَبِذٰلِكَ اُمِرْتُ وَاَنَا اَوَّلُ الْمُسْلِمينَ

“De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetim/kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emredildi ve ben müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

اِنّي وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذي فَطَرَ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَ حَنيفًا وَمَٓا اَنَا مِنَ الْمُشْرِكينَ

“Ben, hakka yönelen birisi olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaratana döndürdüm. Ben, Allah’a ortak koşanlardan değilim.” (En’âm, 6/79)

Nur Saydan Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Nur Saydan
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR