Su orucu nedir? Su orucu ile zayıflamak mümkün müdür?

Şifa orucu olarak da tanımlanan, sadece su tüketilerek tutulan su orucu sağlığa zararlı mıdır? Vücuda detoks etkisi veren su orucu, son zamanların en çok merak edilen konusu haline geldi. Su orucu ne gibi sonuçlar ortaya çıkarır sizler için araştırdık...

ABONE OL
GİRİŞ 21.03.2018 14:51 GÜNCELLEME 21.03.2018 14:52 Diyet
Su orucu nedir? Su orucu ile zayıflamak mümkün müdür?
Su orucu nedir? Su orucu ile zayıflamak mümkün müdür?

Fazla kilolarından şikayetçi olan herkesin ilgisini çeken bir konu haline geldi su diyeti. Son zamanlar da en çok sorulan sorular, sadece su tüketmek sağlığa zararlı mıdır? Su orucu zayıflatır mı? Su orucu nasıl tutulur? oldu. Şifa orucu olarak da adlandırılan su orucu, su dışında başka hiçbir şey tüketmeyerek yapılan bir kürdür. Dünya da birçok ülkede uygulanan bu diyet, Türkiye'de de gün geçtikçe artış gösteriyor. Su orucu hakkında merak ettiklerinizi sizler için araştırdık...

SU ORUCU NEDİR?

Su orucu yılda en az bir kere, 21 gün (gün sayısı değişebiliyor) yapılan bir sağlık kürü. Ancak ikinci ve üçüncü yıldan itibaren gün sayısı 17 ve 15'e daha sonra ideal kilonuza ulaştığınızda ise sadece 10 gün yaptığınızda gerekli arınmayı sağlayan bir yöntem. Her saat başı su içilmek suretiyle uygulanıyor. Vücudunuzu her türlü kimyasal atıklardan, genetiğiyle oynanmış yiyeceklerin zararlarından, kanserojen etkisi taşıyan ve vücutta blokaj oluşturan zararlı maddelerden arındırıyor. Mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekiyor. Ülkemizde su orucunu bilen ve uygulayan kişi Özbekistanlı Aidin Salih. Ukrayna'nın Lugansk şehrindeki tıp kolejini bitiren Salih, daha sonra Taşkent Devlet Üniversitesi Biyoloji Fakültesi'nden mezun olmuş. Salih'in tıp doktoru unvanı yok ama aldığı eğitim doğrultusunda kendini su orucu alanında geliştirmiş.

su orucu

SU ORUCUNUN YARALARI NELERDİR?

Birçok uzman vücudun kısa süreli açlıkla kendini yenebileceği, bir takım hastalıklara şifa olabileceğine, vücut da detoks etkisi yaratacağına ve en merak edilen noktası, zayıflatacağına inanmaktadır. 

Su orucu ile vücudun enerji kaynağı olan karbonhidratları alamadığından dolayı yağları kullanmaya başlar. Bu da vücutta ki yağların erimesine ve hızlıca kilo kaybetmeye sebep olur.

İbni Sina'nın hastalarına şifa vermek için 3 gün boyunca su orucu tutturduğu bilinmektedir. Bunun yanında birçok toplumda şifa orucu ile vücudun yanı sıra psikolojinin de arınacağına inanılmaktadır.

SU ORUCUNUN ZARARLARI NELERDİR?

Vücudun sağlıklı beslenebilmesi için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minarele ihtiyacı vardır. Vücudun bu ihtiyaçlarını sadece su tüketimi ile karşılamak mümkün değildir. Su orucunun bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Uzun süreli yapılan su orucu bazı risklere yol açabilir;

* Kas kaybı başlar.

* Baş ağrısına sebep olur.

* Halsizlik ve yorgunluk

* Kalp ve beyin hasarlarına sebep olabilir

* Depresyon riski artar

* Asabiyet durumu artar

* İnsülin direnci ve diyabet riski artar

* Erken yaşlanma görülür

* Mineral, iyon, vitamin kaybına bağlı şikayetler ortaya çıkar

* Metabolizmayı yavaşlatır.

* Su orucu bırakıldıktan sonra hızlı kilo artışı ve yağlanma ortaya çıkar. (hızlı verilen kilo hızlı alınır.)

su orucu

SU ORUCU NASIL YAPILIR?

Su orucu saat başlarında su içilerek yapılan bir kür, ancak belli aşamaları var. Nasıl yapılacağı da kişiye göre değişebiliyor. Münir Arıkan, aşağıdaki yöntemi Aidin Salih’in denetiminde uygulamış.

1. gün; sadece pişmemiş ham sebze ve meyve yiyorsunuz. Akşamında 1 kaşık İngiliz tuzunu bir bardak suda eritip içiyorsunuz. Bu, bağırsaklarınızı temizliyor. Su orucunda bağırsak temizliğinin önemi büyük. Çünkü, bağırsak iç çeperindeki zifte benzer birikimler, batın (gövdenin, göğüs ve pelvis bölgeleri arasındaki kısmı) bölgesinde kirlenme, kısmi zehirlenme ve toksit birikintisi oluşumu ile enfeksiyona davetiye çıkartıyor, vücut hararetini artırıyor. Beslenme, bağırsak iç çeperi kanalıyla oluyor. Oradaki kılcal-emici uçlar, yediğimiz besinleri emmese, yediğimiz hiçbir şeyden en ufak bir besin ve kalori değerini vücudumuza alamayız. Bağırsak temizliği ile bunu daha sağlıklı bir yapıya kavuşturuyorsunuz. İngiliz tuzu, müshil etkisi yaparak bağırsakları temizliyor. Eczanelerde satılan lavman seti ile de bağırsak temizliği yapılabiliyor.

2. gün sabah 2 limonu sıkıyorsunuz. 1 litre suya 2-3 kaşık kaliteli bal karıştırıyorsunuz. 2. günden itibaren her sabah kalkar kalkmaz yarım çay bardağı bu limonatadan içiyorsunuz. 1 saat sonra her saat başı bir bardak su içiyorsunuz. Günlük 2-3 litre su içiliyor.

Her 4. günde; lavman seti ile veya İngiliz tuzu ile bağırsak temizliği yapıyorsunuz.

Sadece oruç tutmak yeterli değil elbette, sabah ve akşam 2 km yürümek gerekiyor.

su

Metabolizma hızı yavaşlar!

Su orucu süresinde hızlı kilo verildiği için vücut metabolizma hızı yavaşlıyor. Yaklaşık olarak metabolizma hızı 1/3′e düşüyor. Yani su orucundan önce metabolizmanız günde 2 bin 400 kalori yakabiliyorken diyetten çıkarken bu rakam 700′lere iniyor. Bu sebeple, oruç esnasında ve sonrasında muhakkak surette, metabolizma hızını artıracak etkin spor faaliyetleri, ona uygun ve kesinlikle taviz vermeden uygulanan bir beslenme düzeni ve ilave metabolizma hızı artırıcı destekler -eczane veya diyetisyenlerden alınabilir- almak gerekiyor. Bunu yapmazsanız, verdiğiniz kiloları yeniden alıyorsunuz. En azından günlük spor ve yürüyüş bile yeterli oluyor ama sürekli yapılması ve bırakılmaması kaydıyla.

YORUMLAR 2
  • @Erdemoon 3 yıl önce Şikayet Et
    15 gunde bir 3 gün yap. Zarari filan yok. 70 kilo olan birisi her 3gun yaptiginda 2 ile 2.5 arasi kilo verir. Yemeniz de duzene girer. Net.
    Cevapla
  • R.KORKMAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Kas kaybı yapmaz kas içindeki yağın yakılmasını sağlar Sanki biraz araştırılmadan yazılmış bir yazı gibi...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR