İftarda çok yiyen ne yapmalı? Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenler

Gün içerisinde tüketilecek olan yiyeceklerle beraber sayısı 3'ten 2'ye düşen öğün aralığında, sağlıklı ve doğru beslenerek formunuzu koruyabilirsiniz. Kimileri Ramazan'ı, yanlış beslenmeden kaynaklı kilo alımıyla uğurlarken kimileri formunu korumuş hatta kilo vermiş olarak bitiriyor. Peki Ramazanda doğru beslenme nasıl olur? Sahurda ve iftarda nelere dikkat edilmeli? Ramazanda kilo almamanın yolları:

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2020 04:24 GÜNCELLEME 03.05.2020 09:35 Diyet
İftarda çok yiyen ne yapmalı? Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenler
İftarda çok yiyen ne yapmalı? Ramazanda kilo almamak için yapılması gerekenler

Hem sağlık açısından hem de kilo kontrolü bakımında dikkatli davranmamız gereken Ramazan Ayında, farkında olmadan yaptığımız hatalar orucu daha zor tutmamıza ve vücudumuzun dengesini bozarak sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeye sebep olabilir. Bu nedenle nerede ne yememiz gerektiğini iyi bilmeli, iftar ve sahurumuzu ona göre ayarlamalıyız. Peki bu Ramazan nelere dikkat etmeliyiz? Ramazanı kilo almadan geçirmenin bir yolu var mı? İftarda çok yersek ne olur? Ramazanla ilgili en çok merak edilen soruları 'yasemin.com' editörlerinden Ebrar Albayrak, Diyetisyen Fatma Betül Çelebi'ye sordu. İşte uzmanından çok önemli o açıklamalar...

Yasemin.com / ÖZEL

sahurda tok tutan besinler

- Orucu zorlanmadan tutmak için sahurda ne yemeliyiz? Hangi besinler sahurda tok tutar?

Öncelikle orucu en fazla zorlaştıran şey, pek çok insanın çektiği susuzluktur. O yüzden susuzluğun önüne geçmek için tuzlu gıdalardan özellikle de zeytinden peynirin tuzlusundan sakınmak gerekiyor. Bu noktada zeytin yerine ceviz peynir yerine yoğurt tüketilebilir.

Gerçekten suda problem yaşayan kişilerde susuzluğu tuzu azaltarak ve doğru beslenerek önüne geçebilir. Tok kalmak için özellikle de proteinli gıdaları öneriyorum. Bizim için en doğal protein yumurtanın proteinidir. Peynir, yoğurt ve süt ürünleri gibi...

- Ramazanda en sık yapılan beslenme hataları nelerdir?

ramazanda yapılan beslenme hataları neler?

Pek çok kimsenin yaptığı en büyük hatalardan birisi de sahura kalkmadan, çok uzun süre aç kalarak tutulan oruçtur. İftarda da çok fazla şekerli ve yağlı gıdalara yöneliniyor. Mutlaka sahura kalkılmasını, iftar ile sahur arasında bol bol su tüketilmesini, protein ve sebze ağırlıklı beslenme türünün tercih edilmesini öneriyorum.

Ayrıca kızartılmış besinlerden uzak durarak, tatlı yerine meyve veya meyve kurusu tüketmek daha doğru bir davranış olacaktır.

- İftarda ölçüyü kaçırırsak ne yapmalıyız?

ramazanda doğru beslenmenin püf noktaları

Ölçüyü kaçırdığımız zaman bir sonraki gün biraz daha hafif şeyler yemeliyiz. Hiçbir zaman için sahura kalkmamak bunun telafisi olmamalıdır. Belki bir yoğurt ya da yulaf ezmesi gibi minik kahvaltılıklarla geçiştirebiliriz.

- Sahurda yaptığımız doğru bilinen ancak yanlış olan şeyler nelerdir?

Dediğim gibi sahura kalkmama durumu ve kişiye göre değişmekle beraber yemek ve börek gibi gıdaları uzun süre tok tutabileceğini zannedebiliyoruz.

Ancak bu besinler karbonhidrat ağırlıklı olduğundan dolayı sandığımız kadar tok tutmuyor. Karbonhidratlı yiyecekler yerine daha çok proteine ağırlık vermek gerekiyor.

- Ramazanda formumuzu nasıl koruruz? Ramazanda kilo almamanın püf noktaları neler?

ramazanda kilo almamanın püf noktaları neler?

Ramazanda bazı kişiler zayıflarken bazı kişiler çok ciddi kilolar alabiliyor. Bu noktada formumuzu korumak için sahura mutlaka kalkmamız gerekiyor. İftarda dikkat edeceğimiz noktalardan birisi de çorba içtikten sonra 10 dakika ara verip karındaki tokluk hissini arttırmaktır. İftariyeliklerden sadece bir tanesini tercih ederek fark edilmeden alınan kalori değerini azaltabiliriz.

İftarla sahur arasında bir tane ara öğün yapılmasını önerebiliriz. Bu ara öğünde de şerbetli tatlı yerine haftada bir yada 2 defa olmak üzere sütlü tatlı ya da dondurma yiyebilirsiniz.

- İftar sonrası egzersiz için ne önerirsiniz?

iftar sonrası egzersiz

İftardan sonrası için ağır egzersizleri önermiyoruz özellikle de spor salonuna gitmek gibi. Çünkü zaten mide dolu oluyor ve reflü şikayetlerine karşılık bu tehlikeli olabilir. En güzel egzersiz iftar sonrasında yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüş ile yağ yakımını kolaylaştırabilir ve sporunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR