Hafakanlar bastı nedir? Hafakanın belirtileri nelerdir? Hafakanın tedavisi var mıdır?

Eskiler "afakanlar" bastı diye kullandıkları tabir Osmanlıda "hafakanlar" adından bir hastalıktır. Özellikle genç kadınlarda görülen rahatsızlık kalp ritminin bozulması, ateş yükselmesi ve ani terleme gibi belirtilerle kendini gösterir. Günümüzdeki kırık kalp sendromuna benzer özellikleri vardır. Peki hafakanlar bastı nedir? Hafakanın belirtileri nelerdir? Hafakanın tedavisi var mıdır?

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2020 04:22 GÜNCELLEME 03.05.2020 09:35 Sağlık
Hafakanlar bastı nedir? Hafakanın belirtileri nelerdir? Hafakanın tedavisi var mıdır?
Hafakanlar bastı nedir? Hafakanın belirtileri nelerdir? Hafakanın tedavisi var mıdır?

Hafakan kelime kökü itibariyle Arapça'dan gelir. "Kalp çarpıntısı, hızı ya da kalp titremesi" anlamına geliyor. Yıllardır "afakan" diye kullandığımız bu tabir aslında Osmanlıca tıp kitaplarında "hafakan" diye geçmektedir. Osmanlı yazmalarında rastlanan bu rahatsızlık kalp hastalıklarının genelini kapsamaktadır. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen kalp çarpıntısı yani hafakan hastalığı, aşırı sinirli ve kansız kişilerde korku, heyecan, çok fazla kahve ve çay tüketimine bağlı olarak ortaya çıkar Osmanlı'da ruhsal hastalıklar olarak kabul edilen bu rahatsızlığın çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Özellikle doğal ilaçlar hazırlanarak hastalığın belirtileri azaltılmaya çalışılırdı. Günümüzde yaygın olarak görülen kırık kalp sendromunun eski çağlardaki adı olan hafakanlar bastı rahatsızlığı yürek zayıflığı gibi duygusal sorunlardan sonra görülür. Hastalık çay, kahve ve alkollü tüketimi sırasında artar. Özellikle son zamanlarda koronavirüsten dolayı evde kapalı ortamlarda kalmak ve stresin yükselmesi de bu rahatsızlığı tetikler.

hafakanlar bastı ne demek

HAFAKAN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Göğüs ağrıları

- Vücut ısısının aniden değişmesi

- Nefes darlığı 

- Baş dönmesi

- Sinir krizi geçirme

- Aşırı terleme 

- Eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.

hafakan belirtileri

HAFAKANIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Bu hastalığın tedavisinde Osmanlı zamanında reyhan bitkisinin kullanıldığı biliniyor. Reyhan ve limon karıştırılarak hazırlanan içecekle hasta rahatlatılmaya çalışılırmış. Bir diğer kullanılan bitki ise naneymiş. Nane de içerdiği çözücü ve rahatlatıcı madde sayesinde kan düzeyini dengeleyerek kalp çarpıntısını önlemiş olur.

hafakana iyi gelen besinler

HAFAKANA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

ELMA

İçeriğinde sakinleştirici madde bulunduran elma, düzenli tüketildiğinde sinir hücrelerini kontrol eder. Bu sayede gergin sinirleri yatıştırarak kan basıncını dengeler. Uzmanlar günde en az bir tane tüketilmesini tavsiye ediyor.

elma

NİLÜFER

Göllerde yetişen bu bitki içeriğinde lotus doymuş yağ barındırır. Bu yağ vücuttaki tüm toksinleri atar. Ayrıca içeriğinde B vitamini kompleksi barındıran nilüfer, hücrelerin mutasyona uğramasını önler. Bağışıklığı güçlendirir. Hafta da bir bardak nilüfer çayı içerek bu faydasından yararlanılabilinir. 

nilüfer çayı

NANE

Ferahlatıcı ve yatıştırıcı etkisi olduğundan sinirlerin deformasyonunu azaltır. Vücudun rahat nefes alma vermesine destek olur.  Bu da vücuttaki oksijeni e kan dolaşımını destekleyerek kalp atışını kontrol eder. Nane çayı içilebilir ya da nane kremi enseye göğüse sürülerek de kullanılabilir.

nane yağı

ÇAY AĞACI YAĞI

Güçlü bir esansı olduğundan beyinin konstrasyonunu artırır. Beynin kuvvetlenmesi demek vücut içinde herhangi bir olumsuzluğa karşı tetikte olmak demektir. Bu yüzden beynin işlevselliğinin yüksek olması kalp atışına fayda sağlayabilir. 

çay ağacı yağı

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Mustafa çevik 3 yıl önce Şikayet Et
    Afakana ne iyi gelir bitkisel otlardan hangisi çabuk iyi eder
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Afakana ne iyi geliyor lütfen acil yardım
    Cevapla
  • qwert 6 yıl önce Şikayet Et
    Şimdilerde "panik atak" denilen şey mi?
    Cevapla
  • İsimsiz 6 yıl önce Şikayet Et
    Afakanlar bastı diye biliyordum. TDK'nın sitesine baktım orada da afakan geçiyor.
    Cevapla
  • selçuk 6 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı arşivlerinde hafakanlar olarak geçiyor, günümüz Türkçesinde ise afakanlar olarak değişmiş.
    Cevapla
  • türkiş 6 yıl önce Şikayet Et
    biz afakanlar bastı diye biliyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR