Irak'ta oratlık karışık: Sistani uyardı!

Irak'ta Şii dini merci Sistani hükümeti devlet kaynaklarını boşa harcamakla suçladı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2016 13:25 GÜNCELLEME 22.01.2016 13:25 DÜNYA
Irak'ta oratlık karışık: Sistani uyardı!
Irak'ta oratlık karışık: Sistani uyardı!

Iraklı Şiilerin dini mercii Ayetullahuzma Ali es-Sistani, hükümete, "Silahların devlet elinde toplanması, ekonomik krizin çözümündeki yetersizlik ve yolsuzlukla mücadelede ciddiyetsiz davranmak" eleştirisinde bulundu. 

Sistani'nin Kerbela kentindeki temsilcisi Ahmet es-Safi, İmam Hüseyin Camii'ndeki hutbesinde dini mercinin mesajlarına yer verdi.

Mesajda, "Irak devleti, güçlü yer altı ve üstü zenginlikleri ve nimetlerine sahip. Fakat ülkede art arda gelen hükümetler ülke mallarını boşa harcadı ve bunları halkın hizmeti için kullanmadı. Bu hükümetler, Irak'ın birçok kaynağını peş peşe gelen savaşlarda heder etti. Son yıllarda ise özgür seçimlerle iş başına gelen hükümetler olmasına rağmen durum iyiye doğru değişmeyerek halkın sorunları birçok alanda arttı. Bunların başında kötü yönetim, büyük orandaki mali ve idari yolsuzluklar, kötü güvenlik şartları geliyor" denildi.

"Bugün Irak gerçek sorunlar ve büyük risklerle karşı karşıya bulunuyor" ibaresine yer verilen Sistani'nin mesajında şu ifadeler kullanıldı:

"Terör örgütü DAEŞ ile mücadelenin yanında bazılarının teröristleri kucaklaması ve destek sunması sorunu mevcut. Bunun karşısında da bazılarının devletin dışında silah taşıması ve sivil vatandaşların mal ve mülküne saldırması. Petrol fiyatlarının düşüşü, uygun ekonomik planların olmaması ve yolsuzlukla mücadeledeki ciddiyetsizlikten dolayı halkın yaşam koşullarını tehdit eden ekonomik ve mali sorunlar da mevcut. İlgili taraflara halkın barış ve güvenliğini sağlamak için silahların devlet eline geçmesi yönündeki çağrılarımızı sürekli tekrarlamaktan sesimiz kısıldı. Siyasiler ve güvenlik alanındaki yetkililerin sorumluluklarının farkında olması ve aralarındaki siyasi anlaşmazlıkları aşmaları için de çağrılarımızı sesimiz kısılana kadar yaptık."

Mesajda ayrıca, hükümete ülkenin kurumlarının yolsuzluktan arındırılması ve geliştirilmesi, hukuk ve idari reform, ekonomik krizden çıkmak için yeni mali planlar yapması için çağrıda bulunuldu. 

YORUMLAR 4
  • RTE 8 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar Irak'taki şiiler ile İran dakiler farklı nusayrileri dinsiz sayarlar ıraklı şiler Türkiye'deki Alevileri de sevmezler İranlı şileri sevmezler devlet için bişey diyemem Irak'ta sadır var o tam bir fitneci İran ve ABD kuklası sistani öyle değil onlara göre iyi süni şia ayrımı yapmayın diye kaç kere fetva verdi haberi iyi okursanız Ada'm doğru şeyler söylüyor Irak için Irak'ta İran gibi cumaları camiler kapalı olmaz bizim gibi namazlarını be cumalarını kılarlar İran'da cami açık bulamam kolay kolay cumaları
    Cevapla
  • Cedd-i yavuz 8 yıl önce Şikayet Et
    ulan sistanimi fistanimisin sapık şii inancınız için Yahudiler gibi her şey mübah diyip ortalığı karıştırıp sonra uyarıyorum diyorsun Rahmetli Erbakan olsa idi " hadi hadi oran" sen kimsin
    Cevapla
  • 6363 8 yıl önce Şikayet Et
    ne oldu türkiye musaldan cıkmadığı içinmi kılık değiştirdinin
    Cevapla
  • Samet Bulut 8 yıl önce Şikayet Et
    Irak'ta da teokratik bir yönetim ışığı yakıldı. Çok yakında İran gibi bir devrim olacak gibi gözüküyor. Özellikle İran'ın desteğiyle bu çok mümkün. Çok dikkatli olmalıyız...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR