Trump İran kararını açıkladı: Anlaşmadan çekildik

ABD Başkanı Donald Trump, İranla nükleer anlaşmadan çekildiklerini açıkladı. Trump, İran'a yaptırımların yeniden başlatılacağını da duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2018 18:48 GÜNCELLEME 09.05.2018 03:10 DÜNYA
Trump İran kararını açıkladı: Anlaşmadan çekildik
Trump İran kararını açıkladı: Anlaşmadan çekildik

ABD Başkanı Trump, uzun zamandır dünya kamuoyunda merakla beklenen İran kararını Beyaz Saray'da düzenlediği basın açıklamasıyla duyurdu.

Trump, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015'te askıya alınan İran ekonomik yaptırımlarının en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini açıkladı.

 

"ABD'NİN ANLAŞMADAN ÇEKİLECEĞİNİ İLAN EDİYORUM"

Trump, 2015'te yapılan nükleer anlaşmanın İran tarafından kendi amaçları için kullanıldığını savunarak, "Öyleyse bugün ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ilan ediyorum. Tahran'a en üst düzey ekonomik yaptırımları yeniden getireceğiz." ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLAR GERİ DÖNÜYOR

Basın açıklamasında "İran'ın nükleer silaha sahip olma çabasına yardım eden herhangi bir ülke güçlü bir şekilde yaptırıma uğrayacak. Amerika nükleer şantajın rehinesi olmayacak" değerlendirmesinde bulunan Trump, yaptırımların yeniden devreye girmesinin ardından İran'la iş yapacak ülkelere de bir mesaj gönderdi.

"İRAN BİZE YALAN SÖYLEDİ"

İran'ın nükleer anlaşmadan faydalanarak nükleer çabalarına ve silah yapımına devam ettiğini savunan Trump, somut anlamda detaylara girmeden İran'ın "yalan söylediğini" iddia etti. Trump ayrıca Tahran rejiminin bölgede terör unsurlarına yardım ettiğini ve anlaşmadan elde ettiği kazanımları nükleer ve askeri programlara yatırdığını savundu.

NETANYAHU'NUN AÇIKLAMASINI REFERANS GÖSTERDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen haftaki açıklamalarına işaret eden Trump, "Bugün İran rejiminin (anlaşmayla ilgili) sözlerinin yalan olduğunu ortaya koyan net kanıtlara sahibiz." diye konuştu. 

"YENİ VE KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

Trump, anlaşmadan ayrıldıklarını ve artık "İran'ın nükleer tehdidine" karşı yeni bir süreç için çalışabileceklerini kaydederek, "Anlaşmadan ayrılırken İran'ın nükleer tehdidine karşı müttefiklerimizle gerçek, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulmak için çalışacağız. Bu çabalar İran'ın balistik füze programı ve terör aktivitelerini ortadan kaldırmayı da kapsıyor." ifadelerini kullandı.

YAPTIRIM KARARNAMESİNİ İMZALADI

ABD Başkanı Trump, 10 dakika süren konuşmasının ardından 2015 yılında askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanmasının önünü açan başkanlık kararnamesini imzaladı.

YORUMLAR 76 TÜMÜ
  • temel 5 yıl önce Şikayet Et
    krizlerden beslenen ASALAK Ülke abd. bu şaklabanlıklarının hepsi israil için ve israil abd ile beraber yokolacaktır
    Cevapla
  • devrim 5 yıl önce Şikayet Et
    Ha Siyinizler ha Sudi vahabileri,
    Cevapla
  • tepki 5 yıl önce Şikayet Et
    yani cehennemin dibine,çekilirseniz çekilin diyor ruhani!
    Cevapla
  • Canım Vatanım 5 yıl önce Şikayet Et
    biz müslüman alemine bu dayatma ve işkenceler müstehak hakediyoruz hemde sonunda kadar üretmeden tüketmenin acısını çekiyoruz.
    Cevapla
  • Pro 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara dense dense “cehenneme kadar yolunuz var” denir Iran‘a aciktan yaptiklarini bize gizliden yapiyorlar. Bizim ne amerikaya ne avrupaya ihtiyacimiz var. Japanya Rusya Cin hem bizim hem Iranian her ihtiyacini karsilar. Nasil olsa Cin paralari cekecek o zaman dolarin halini gorecez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR