ABD'li senatör: Hatalarımız var, Türkiye'ye borçluyuz

Türkiye ile ABD arasında Suriye'de oluşturulacak tampon bölge konusunda arabuluculuk görevi üstlenen ABD'li senatör Lindsey Graham, "YPG, PKK'nın koludur, görmek isteyen için bu çok açıktır" dedi. Graham ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında özel ve eşsiz bir ilişki bulunduğunu kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 19.01.2019 11:00 GÜNCELLEME 19.01.2019 14:19 DÜNYA
ABD'li senatör: Hatalarımız var, Türkiye'ye borçluyuz
ABD'li senatör: Hatalarımız var, Türkiye'ye borçluyuz

ABD'li senatör Lindsey Graham, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmelerden sonra basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ile piyanist Fazıl Say'ın konserine gittiğini hatırlatan Graham, davet için teşekkür etti.

 

Görüşmelerinde Suriye konusunun öne çıktığını aktaran Graham, Obama dönemindeki ABD stratejisinin hatalı olduğunu belirterek, "YPG'nin silahlandırılması planını öğrendiğimde bunun Türkiye için ne anlama geldiğini çok iyi biliyordum. YPG'nin siyasi kolu PKK ile bağlantılıdır. Kanıtlar gayet açıktır. Müttefik Türkiye için yarattığımız problemi çözmeliyiz. Bizimle DAEŞ'e karşı savaşanlara da bir şeyler borçluyuz. İlerlemek için şansımız var, hatalarımızı düzeltmek için fırsatımız ve ve zamanımız tükeniyor." diye konuştu.

Graham, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilme isteğini değerlendirirken, "Yönetimin çekilme isteğini anlıyorum. Ama planlı olmayan bir çekilme kaos olur. Başkan Donald Trump'a Obama'nın yaptığını yapmaması, yani öylece çıkıp gitmemesi konusunda uyardım" diye konuştu. 

 

''TRUMP BU SORUNU TÜRKİYE'NİN KUCAĞINA BIRAKMAMALI''

ABD'nin çekilmesinin üç amaca hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Graham, şöyle devam etti:

"Türkiye'yi korumalı ve Suriye'de Türkiye için ortaya çıkardığımız  sorunu çözmeliyiz. Başkan'a söyledim. Eğer çekilirsek ve bunu düzgün yapmazsak Türkiye için bir kabus yaratmış oluruz. Obama, YPG'yi silahlandırarak Türkiye için bir kabus yarattı. Trump, çekilmede çok dikkatli olmalı ve bu sorunu Türkiye'nin kucağına bırakmamalı." 

''TÜRKİYE, SİLAHLANDIRDIĞIMIZ TERÖR GRUPLARINI TEMİZLEMEK ZORUNDA KALACAK''

Graham, ABD'nin bu amaçlara ulaşmadan çekilmesinin bölgede daha geniş bir savaşa yol açabileceğini söyledi. Graham, "Çekilme, DAEŞ'e karşı verilen savaşı sonlandırmayacak, yeni bir savaş başlatacak" dedi.

Türkiye'nin bu durumda Suriye'deki silahlı terör unsurlarını temizlemek zorunda kalacağını ifade eden Graham, "Bunların bazıları bizim silahlandırdığımız gruplar" diye konuştu. 

''SANIRIM DUNFORD'UN BİR PLANI VAR''

Washington'ın YPG sorunuyla ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Graham, şöyle devam etti:

"Sanırım General Dunford'ın bu hedefleri tamamlayacak bir planı var. (PKK) YPG unsurlarını buradan uzaklaştıracak Türkiye'nin kendisine tehdit hissetmeyeceği yönünde (ABD Genelkurmay Başkanı) General (Joseph) Dunford'ın bir planı var. Bu bölgede Türkiye'nin ulusal güvenlik kaygılarını giderecek bir tampon bölge oluşturabiliriz. Tüm bunları yaparken geçmişte bize yardım eden insanların kaygılarını da gidermeyi başarmış oluruz. Bunu doğru yapmamız önemli. Benim 2016'da neyin geleceğini görmüş olmam üzücü. Asıl bunu (tampon bölge) doğru yapamamanın sonuçları 2016'dakinden çok daha feci olabilir." 

''TRUMP BUNU DEFALARCA SÖYLEDİ''

Graham ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında özel ve eşsiz bir ilişki bulunduğunu söyledi. Graham, "Trump bunu takdir ettiğini defalarca bana söyledi" ifadesini kullandı. 

YORUMLAR 98 TÜMÜ
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Türklerin en büyük düşmanı amerika ve avrupa birde bizim içimizdekiler
    Cevapla
  • Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Türkistan hakkında bilgi istiyoruz
    Cevapla
  • Yalan 5 yıl önce Şikayet Et
    Iyi polis kötü polis yapiyolar amaçları ayni ve degismez
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Klasik abd oyunu.. Iyi polis kötü polis.
    Cevapla
  • vuslat 5 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımız ısrarla Suriyede güvenlikli bölge oluşturalım demişti.Lakin Obama kabul etmedi.Bu yüzden Yüzbinlerce insan öldü ve hala daha ölüyor.ABD ve Avrupa İnsan haklarından bahsederde inanan olursa ona saf derim saf.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR