Büyük çatlak! NATO'dan arka arkaya Türkiye açıklamaları

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde "Türkiye askeri operasyonunu durdurdu. Şiddette ciddi bir azalma var. Bundan sonra siyasi çözüm için çabalamalıyız" derken, bu sözlerinin ardından ajanslara düşen yeni son dakika açıklamasında ise, "Türkiye ile NATO arasındaki sorunların Londra'da çözüleceğine dair söz veremem. Fakat size söyleyeceğim; o konuda çalışıyoruz" diye konuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 03.12.2019 16:21 GÜNCELLEME 04.12.2019 09:01 DÜNYA
Büyük çatlak! NATO'dan arka arkaya Türkiye açıklamaları
Büyük çatlak! NATO'dan arka arkaya Türkiye açıklamaları

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere'nin başkenti Londra'da NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya geldi. Stoltenberg, burada yaptığı konuşmada, "Türkiye askeri operasyonunu durdurdu. Şiddette ciddi bir azalma var. Bundan sonra siyasi çözüm için çabalamalıyız" dedi.

 

Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu, bunun için sınıra bakılmasının yeterli olacağını kaydeden Stoltenberg, "Türkiye DEAŞ'la mücadelemizde aşırı derecede önemli bir ülkeydi. DEAŞ'ın yenilmesi Türkiye'deki üsler kullanılmadan mümkün olamazdı" ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Trump ile görüşmesinin ardından Royal United Services Institute'de (RUSI) düzenlenen bir konferansta konuşan Stoltenberg, ABD'nin YPG/PKK'nın da tehdit olarak yer aldığı plana karşı çıkması üzerine, Türkiye'nin de NATO'nun Baltık ülkeleri hakkındaki savunma planını onaylamamasına ilişkin bir soruya, "Suriye'deki YPG'nin nasıl tanımlanması gerektiği konusunda müttefikler arasında görüş ayrılıkları var. Ancak halihazırda hem Baltık ülkelerini hem de tüm müttefikleri korumak için planlarımız ve güçlerimiz bulunuyor. Türkiye ile NATO arasındaki sorunların Londra'da çözüleceğine dair söz veremem. Fakat size söyleyeceğim; o konuda çalışıyoruz" dedi.

Stoltenberg'in enstitüdeki konuşmasından bir kare...

"ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜM! ÇÖZÜM BULMAYI UMUYORUZ"

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuştuğunu, Türkiye'nin bloke ettiği NATO askeri planlarına ilişkin çözüm bulmayı umduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda...

TÜRKİYE REST ÇEKMİŞTİ

İngiliz haber ajansı Reuters'ın NATO'daki savunma kaynaklarına dayandırarak servis ettiği haberinde, Türkiye'nin NATO'nun Rusya'ya karşı Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını, ittifakın Ankara'ya Suriye'de PKK/YPG ile mücadelesine daha fazla destek verene kadar reddettiğini duyurmuştu. Reuters haberinde, Türkiye'nin NATO'daki temsilcisine, ittifakın YPG'yi terörist örgüt olarak görene kadar, söz konusu savunma planlarını imzalamaması, özel ve resmi görüşmelerde bu konuda daha katı tutum sergilemesi yolunda talimat verdiği bildirmişti. Bu haber Türk kaynaklar tarafından da doğrulanmıştı.

ESPER: TÜRKİYE NATO PLANININ ÖNÜNÜ TIKAMAMALI

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Mark Esper, İngiltere'de NATO'nun 70. yılı vesilesiyle gerçekleştirilecek zirve öncesi Türkiye hakkında son dakika açıklamalarda bulundu. Reuters haber ajansına konuşan Esper, Türkiye'nin Baltık ülkeleri ve Polonya'nın savunmasına yönelik NATO planının önünü tıkamaması gerektiğini söyledi.

"Ankara'ya mesajım savunma planlarını ilerletmek" diyen Esper, "Bu Türkiye'nin kendine özgü çekinceleri nedeniyle engellenemez. İttifakın birliği ve hazırlıklı olması, büyük meselelere odaklanmanız gerektiğini anlamına gelir. Büyük mesele de NATO'nun hazırlık seviyesidir. Herkes Türkiye'nin gündemine göre hareket etme konusunda istekli değil. Herkes tehditleri Türkiye'nin gördüğü şekilde görmüyor" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper...

STOLTENBERG DAHA ÖNCE "KARŞILIK VERECEĞİZ" DEMİŞTİ

Stoltenberg, NATO zirvesinden önce verdiği demeçte, "Polonya ve Baltık ülkelerindeki NATO kuvvetlerinin varlığı sayesinde Rusya'ya çok güçlü bir sinyal gönderiyoruz: Polonya ya da Baltık ülkelerine bir saldırı olursa, tüm ittifak karşılık verecek" demişti.

KAYNAK : Haber7, AA
YORUMLAR 64 TÜMÜ
  • Umut 4 yıl önce Şikayet Et
    Mülteciler için kapılar açalım reiisim
    Cevapla
  • Olmazsa olmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Kafir tek millettir bu bazen abd olarak bazen alman olarak bazen ingiliz fransiz israil veya cin rusya olarak karsimiza cikar bu tek millet olan hacli siyonist ve terorist kafirler guruhuna karsi hep guclu olmaliyiz bu sebeple dunyanin en guclu en teknolojisi ileri yeli ve milli sivil ve savunma sanayine sahip olmak bekamiz icin olmazsa olmazimiz
    Cevapla
  • BIRAKIN 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar taaa nerede ; ne işi var bizim topraklarda.
    Cevapla
  • esas 4 yıl önce Şikayet Et
    PKK ile önümüzü tıkamayın sizde.
    Cevapla
  • hasanonbaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    esper demiş ya Herkes tehditleri Türkiye'nin gördüğü şekilde görmüyor diye bizde aynısını diyoruz herkes tehditleri abd nin gördüğü şekilde görmüyor bana ne baltık ülkelerinden babamın oğlumu onlarda rusyadan yana olsunlar ruslarla iyi ilişkiler kursunlar abd ve rusyanın politikası bu birbirlerini tehdit gösterip durumdan faydalanmak esas amaçları halbuki perde gerisinde ortak hareket ediyorlar birbirleriyle savaşmaları söz konusu değil..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR