Erdoğan'ın İncirlik resti ABD'de patladı! Trump da veto etti!

ABD'de Senatonun Ermeni Tasarısı kararı hakkında yeni gelişmeler yaşandı. Senatonun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanımlanmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız." restini çekti. Bütün bu gelişmelerin ardından ABD Dışişlerinden son dakika açıklamasıyla, Trump yönetiminin bu kararın karşısında olduğu bilgisi geçildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.12.2019 20:28 GÜNCELLEME 18.12.2019 18:21 DÜNYA
 Erdoğan'ın İncirlik resti ABD'de patladı! Trump da veto etti!
Erdoğan'ın İncirlik resti ABD'de patladı! Trump da veto etti!

ABD Senatosu tarafından 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanımlanması Türkiye'de büyük bir tepki toplarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Gerekirse İncirlik'i de kapatırız' restini çekmişti. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre Trump yönetimi bu kararın geçerliliğinin olmadığını ve yönetimin bu konuda pozisyonunun değişmediğini bildirdi. 

 

 

Sözcü Ortagus, geçen hafta ABD Senatosu'nda kabul edilen 150 no'lu karar tasarısına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu karara katılmadıklarını belirtti.

TRUMP 'SOYKIRIMI' AĞZINA ALMADI

 Ortagus, söz konusu karar tasarısına ilişkin, "Yönetimin (1915 olaylarına ilişkin) pozisyonu değişmedi. Bu konudaki görüşümüz, geçen nisan ayında Başkan'ın (Donald Trump) net açıklamasında yansıtıldığı gibidir." değerlendirmesinde bulundu. ABD Başkanı Trump, 24 Nisan'da 1915 Ermeni olaylarının yıl dönümünde yaptığı yazılı açıklamada "Büyük Felaket" ifadesini kullanmış, ancak sözde "soykırım" iddialarını tasdik eden bir ifade kullanmamıştı.

 

Türkiye'nin İncirlik ve Kürecik hamlesi ABD'yi bitirir

SENATO SKANDAL BİR KARARA İMZA ATTI

ABD Senatosu'nda geçen hafta yapılan bir oylamada, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan bir karar tasarısı kabul edilmişti. Demokrat New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Texas Senatörü Ted Cruz tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısının herhangi bir yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

29 Ekim'de de Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda yapılan oylamada benzer bir karar tasarısı kabul edilmişti.

Türkiye ise söz konusu adımların "yok hükmünde" olduğunu vurgulamıştı.

ERDOĞAN'DAN İNCİRLİK RESTİ: GEREKİRSE KAPATIRIZ

 Ermeni meselesiyle alakalı "Sözde Ermeni Soykırımı" konusunda bunları bütün yetkililere anlattığım zaman bazıları bakıyorum ki konuya hakim değiller. Biz bir milyonun üzerindeki belgeyi, şu anda silahlı kuvvetlerimizin elinde olan belgeleri açıyoruz.Buyurun gelsin tarihçiler, hukukçular, bunları incelesin.

ABD Senatosu'nun Ermeni tasarısı kararı sonrası İncirlik ve Kürecik üssü konusunda net mesajlar veren Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İncirlik üssünün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız. Eğer karşımıza bizim yaptırımlar gibi tedbirlerin hayata geçirilmesi durumunda biz de mutekabiliyet çerçevesinde gereken cevabı veririz. ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması her iki taraf içinde önemlidir. Türkiye bir kabile devleti değildir. 2 bin yılı aşkın bir tarihe sahip Türkiye'ye bunu reva görmek karşılıksız kalabilecek gibi değildir. Biz kaldı ki stratejik ortağız. Peki yapılanlar ne? Bunları oturup düşünmeleri lazım. Farklı hareket etmeye devam ederlerse bizim de verecek cevaplarımız var" ifadelerini kullandı.

'ABD İncilik'i kaybederse Orta Doğu'daki dayanak noktasını kaybeder'

TÜRKİYE'DEN SKANDAL KARARA TEPKİLER 

TEMELSİZ

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuyla ilgili olarak, "Bu tarihi konuda siyasilerin karar alması veya birtakım iddialarda bulunması son derece temelsizdir. Arşivlere bakın, tarihi tertemiz bu milletin hiçbir şekilde böyle bir şeyle ilgisinin bulunmadığını herkes görecektir." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da skandal karar sonrası "ABD Senatosu sözde soykırım tasarısı kararıyla tarihi yalanlarla yeniden yazma çabası içine girmiştir." sözleriyle ABD'ye yönelik eleştrilerini dile getirdi.

KORKAKLAR

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kararın siyasi bir gösteriden ibaret olduğunu belirterek "Hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur. Tarihi siyasi amaçlar için kullananlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır. " ifadelerini kullandı.

 

 

 

TAVİZ YOK

 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "ABD Senatosunda kabul edilen Ermeni yasa tasarısı ikili ilişkilerimizi tehlikeye atmaktadır" dedi.

Altun, Twitter'dan yaptığı açıklamada tepkisini şu şekilde sürdürdü:

Barış Pınarı Harekâtı’nın başlangıcından itibaren, Amerikalı mevkidaşlarımıza Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonumuzun nedenlerini ve hedeflerini anlattık. Yaptırımlar ve tehditler bizi ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan vazgeçirmeyecektir.

ABD Kongresi’ndeki bazı üyeler Suriye’deki askeri operasyonlarımızdan rahatsız oldu diye ulusal güvenliğimizden taviz verecek değiliz.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ DE SENATO AKSİNE AÇIKLAMADA BULUNDU

ABD'nin Türkiye Büyükelçilik sözcüsü, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesi hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Yönetimin pozisyonu değişmemiştir. Görüşlerimiz Başkan'ın geçen nisan ayında yaptığı son açıklamasında yansıtılmıştır" ifadesi yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, 1915 olaylarına dair 24 Nisan'da yaptığı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanmamış, bunun yerine Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesine yer vermişti.

TBMM REDDETTİ

 Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Senatosunun "Ermeni kararı"na karşı TBMM tarafından verilen cevabın hukuki mahiyeti ile ilgili bazı haber sitelerinde "kafa karışıklığı" gördüğünü ifade etti.

TBMM'de bulunan siyasi partilerin bildirisinin söz konusu olmadığına dikkati çeken Mustafa Şentop, "TBMM'ye sevk edilen Başkanlık Tezkeresi oylanmış ve kabul edilmiştir. Böylece bir bildiri değil, bir parlamento kararı ortaya çıkmıştır. ABD Senatosunun kararı, TBMM kararı ile reddedilmiştir." paylaşımında bulundu.

YORUMLAR 72 TÜMÜ
  • Gurbetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ile biz dost değiliz ortak hiç değiliz bu kadar kötülük Türkiye’ye ancak düşman tarafından yapılır . Biz bu hainliklere ne kadar susacağız .ip inceldiği yerden kopsun... Zaman kayıp etmeden karşılık verilmeli . ABD üstleri kapatılsın NATO birliği bize zarar verirse onlara karşıda bir yaptırım olsun.Devlet olmanın bir zorunluluğu vardır.
    Cevapla
  • Vanliyem 4 yıl önce Şikayet Et
    Selamünaleyküm arkadaşlar şeytanın olduğu yerde hiç huzur bereket olur şu anda dünyanın şeytani Amerikan dır reisten ricamız bu şeytani yurdumuzdan def etsin
    Cevapla
  • rüya 4 yıl önce Şikayet Et
    hz ömer ra ne diyorsiz kafirlerin günahlarından doalyı onlara karş ızafer kazanıyorsunzu temizlen günahalra töve edin alla hszie başarı nasip etsin zafer nasip etsin eee nerde ümemti muahmemd ha nerde günahtan kaçak abd şeytan ha şeytan karşı niye başarılı değilzi günahkar bir toplum olduk başarı fial nebklemyn
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    abi eksikleri varmı var ama reis den başkası yalan yanlış olan bazı işlerinide düzeltirse iyi olur allah cc yöneticilerimizi iyilerden eylesin kötüleride bertaraf eylesin amiiin
    Cevapla
  • nevzat sarı r 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ülke hepimizin öyle ise reisin arkasın da sağlam durmamız gerekir
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    helal be abd yi de biz yönetiyoruz
    Cevapla
  • Ceretz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen kim abd yi yonetmek kim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR