Türkiye'nin hamlesi dengeleri altüst etti! Peş peşe açıklamalar

Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması" bölgedeki dengeleri altüst etti. Gelen yeni bir son dakika haberine göre; ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Rusya'nın Libya'daki çatışmalara dahil olmasının ardından sivil can kayıplarının arttığını ve krizin bölgesel gerilimi tırmandırdığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2019 11:26 GÜNCELLEME 19.12.2019 09:17 DÜNYA
Türkiye'nin hamlesi dengeleri altüst etti! Peş peşe açıklamalar
Türkiye'nin hamlesi dengeleri altüst etti! Peş peşe açıklamalar

Türkiye'nin Libya ile imzaladığı "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" sonrası dünyanın gözü bir anda bu ülkeye çevrildi. Gelen son dakika haberine göre; bir açıklama da Washington cephesinden geldi. ABD Yönetimi bu açıklamada Moskova'yı hedef aldı.

 

RUSYA'YA SUÇLADI

 

Tunus'un başkentinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, bölgede son dönemde artan gerilim ve Rus güvenlik şirketi Wagner Grup üyesi paralı askerlerin çatışmalara dahil olmasını değerlendirdi. Rus paralı askerlerin darbeci General Halife Hafter saflarında çatışmalara katıldığına işaret eden Norland, "Libya'daki çatışmanın ortaya çıkardığı bölgesel gerilimi kaygıyla izliyoruz. Rusya'nın dahil olması sivil can kayıplarını arttırdı" dedi.

Norland, Libya'daki krize ilişkin askeri bir çözüm olsa bile bunun "yaşanacak sivil can kaybı ve diğer maliyetler göz önüne alındığında bedelinin çok büyük olacağını" dile getirdi.

ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland....

TRUMP'TAN HAFTER'E TELEFON

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Nisan tarihinde Halife Hafter'le telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Libya'da Hafter'in terörle mücadele ve petrol kaynaklarını korumadaki rolünü tanıdığı aktarılmıştı.İki ismin görüşmede "Libya'nın barışa ve istikrara ulaşma gereği" ele alırken, "Libya'nın istikrarlı, demokratik bir sisteme geçişine dair müşterek vizyonunu" görüşmüştü.

Trump'tan işgalci komutanla telefon görüşmesi! Yol gösterdi

SİSİ İKİ KERE GÖRÜŞTÜ

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de darbeci general Hafter ile daha önce iki kere görüşmüştü.

LİBYA'DAKİ ULUSLARARASI GÜÇLER VE HAFTER

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'in, 4 Nisan'da başkent Trablus'u ele geçirmek için uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) karşı saldırı başlatması üzerine ülke şiddet sarmalına sürüklendi. Aradan geçen sekiz ayda vadettiği "zaferi" elde edemeyen darbeci General Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı başlattığını duyurdu. Hafter'in saldırı emri karşısında ülkenin batısında başta Misrata olmak üzere 8 kentte seferberlik ilan edildi. Bölge basınında çıkan haberlerde, Hafter güçlerinin safında yer alan Rus güvenlik şirketi Wagner Grup üyesi paralı asker sayısının giderek arttığı, bunun yanı sıra Sudan ve Afrika'dan da paralı askerlerin bulunduğu sıkça yer almıştı.

MUTABAKAT İMZALANDI

Suriye'nin kuzeydoğusundaki terör yapılanmasına büyük darbe vuran Türkiye, Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım daha atmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalamıştı.

LİBYA ELÇİSİNİ SINIR DIŞI EDİP TÜRKİYE'Yİ BM'YE ŞİKAYET ETTİLER

Anlaşmanın ardından bölgede planları bozulan bazı ülkeler Türkiye'ye karşı harekete geçmişti. İstanbul'da 27 Kasım'da imzalanan "Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz'de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" nedeniyle Atina ile Ankara arasında ipler gerilmiş, Yunanistan Libya Büyükelçisini sınır dışı etmişti. Yunanistan anlaşmanın uluslararası hukuku ihlal ettiğiyle gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e (BM) başvuruda bulunmuştu.

KAYNAK : Haber7, AA
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Furkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizimde artık paralı bir özel güvenlik kurmamızın zamanı gelmedi mi
    Cevapla
  • keleş 34 4 yıl önce Şikayet Et
    defolun cakkalar alayınızı akdenize gömeriz
    Cevapla
  • hulya acar 4 yıl önce Şikayet Et
    MuslumAnlarin olup hirstiyanlarin cebini doldurdugu bir hacli seferide libyada
    Cevapla
  • yigit 4 yıl önce Şikayet Et
    Asker gönderelim artık şuraya cok gec olmadan
    Cevapla
  • balikesirli 4 yıl önce Şikayet Et
    o hafteri bizim MIT indirmesi lazim isler ancak ozaman cözülür tek operasyonda isini bitirmeleri lazim
    Cevapla
  • kırkdort4444 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR