Türkiye'nin hamlesi çıldırttı! Harekete geçtiler!

Türkiye ve Libya arasında imzalanan tarihi anlaşmanın ardından Doğu Akdeniz'de stratejik olarak büyük bir güç kazanan Türkiye'ye karşı saldırılar dur durak bilmiyor. Son olarak Mısır yönetimi, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan mutabakat muhtıralarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine başvurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2019 00:01 GÜNCELLEME 19.12.2019 15:33 DÜNYA
Türkiye'nin hamlesi çıldırttı! Harekete geçtiler!
Türkiye'nin hamlesi çıldırttı! Harekete geçtiler!

Son dakika haberi: Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Libya ile imzalanan sınır anlaşması darbeci Sisi'nin de zoruna gitti. 

 

 

Mısır'ın BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) resmi yazı göndererek Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan anlaşmaların tümüyle reddedilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya televizyonunun haber sitesine göre, Mısır yönetimi BMGK'ye yazılı müracaatta bulunarak, Türkiye ile Libya'daki UMH arasında imzalanan anlaşmaların, Konseyin 2011'de kabul ettiği "Libya'nın batısındaki milislere silah verilmesi" konulu 1970 sayılı kararına aykırı olduğunu öne sürdü.

 

 

Türkiye İsrail'e geri adım attırdı!

"2015'TE YAPILAN ANLAŞMAYA AYKIRI"

Haberde, Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Muhammed İdris tarafından dün BMGK yetkililerine sunulan başvuru mektubunda, söz konusu mutabakatların Libyalı taraflar arasında 17 Aralık 2015'te imzalanan Suheyrat Anlaşması'na da aykırı olduğu iddialarının yer aldığı kaydedildi.

Rusya'dan ABD'ye 'Libya' tepkisi

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez al-Sarraj, İstanbul'da yaptıkları görüşme sırasında, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasını imzaladılar.

Bu anlaşmanın Türkiye açısından önemi, Kıbrıs Türkleri ile 2011'de yapılan anlaşma dışında Doğu Akdeniz'de kıyısı olan bir ülkeyle yapılan ilk deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması olması.

Güney Kıbrıs ise İsrail ve Mısır ile bu anlaşmaları 2000'li yılların başında yaptı ve ilan ettiği münhasır ekonomik bölgelerde oluşturduğu 13 parselde hidrokarbon faaliyetleri için ihaleleri tamamladı.

Anlaşma, AB tarafından yasa dışı ilan edilirken, anlaşmanın Yunan ordusunu alarma geçirdiğini söyleyen Times, konunun aynı zamanda Atina'daki sivil ve askeri liderler arasında, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine nasıl tepki verileceği konusunda bölünme yarattığını vurguluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Kuzey Kıbrıs'a gönderilen İHA'larla ilgili Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Gerekirse sayılarını daha da artırma durumumuz söz konusu. İhtiyaca göre her şey her an değişebilir" dedi.

HAFTER'E DESTEK VERİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz'de başka adımların da söz konusu olup olmayacağına ilişkin, "Bunlar gelişmelere göre anbean olabilecek adımlardır. Özellikle Libya ile aramızdaki mutabakattan sonra çok daha hareketli ve seri şekilde gidecektir. Bu işin ağırdan alınma durumu söz konusu değildir. Bir tarafta Libya'da savaş var. Adam geliyor bir bölgeyi kuşatıyor, ateşe tutuyor. Şu anda Libya ordusu gereğini yapıyor. Mesela Ruslar Wagner'leri vermiş, bu adamlar orada. Şu anda Abu Dabi yönetiminin, Mısır yönetiminin oraya verdiği bir destek var. Kime? Hafter'e. Hafter'in uluslararası tanınırlığı var mı? Yok. Kimse kabul etmiyor, Berlin süreci bile Hafter'i kabul etmiyor aslında." ifadelerini kullandı.

ABD, RUSYA'YI HEDEFİNE ALDI

 Tunus'un başkentinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, bölgede son dönemde artan gerilim ve Rus güvenlik şirketi Wagner Grup üyesi paralı askerlerin çatışmalara dahil olmasını değerlendirdi. Rus paralı askerlerin darbeci General Halife Hafter saflarında çatışmalara katıldığına işaret eden Norland, "Libya'daki çatışmanın ortaya çıkardığı bölgesel gerilimi kaygıyla izliyoruz. Rusya'nın dahil olması sivil can kayıplarını arttırdı" dedi.

Norland, Libya'daki krize ilişkin askeri bir çözüm olsa bile bunun "yaşanacak sivil can kaybı ve diğer maliyetler göz önüne alındığında bedelinin çok büyük olacağını" dile getirdi.

TRUMP'TAN HAFTER'E TELEFON

 ABD Başkanı Donald Trump, 19 Nisan tarihinde Halife Hafter'le telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Libya'da Hafter'in terörle mücadele ve petrol kaynaklarını korumadaki rolünü tanıdığı aktarılmıştı.İki ismin görüşmede "Libya'nın barışa ve istikrara ulaşma gereği" ele alırken, "Libya'nın istikrarlı, demokratik bir sisteme geçişine dair müşterek vizyonunu" görüşmüştü.

 

YENİ ALANLARDA TÜRKİYE PETROL VE DOĞALGAZ ARAYACAK

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez,Libya ile deniz yetki alanlarının mutabakatına ilişkin anlaşmanın TBMM'den geçtiğini ve Libya hükümeti tarafından da onaylandığını belirterek,"Birleşmiş Milletler'e gönderilmesi ve tescil süreci aşamasındayız. Yeni alanlarda bakanlık olarak petrol ve doğal gaz arama ve üretim ruhsatlandırma çalışmalarını başlatacağız. 2020'nin ilk aylarında süreci başlatmış olacağız" dedi.

 

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • Mahmut em 4 yıl önce Şikayet Et
    israil in yunanistan ın hizmetkari uşağı satılmış adam
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Benzer şekilde Filistin, bugün hem Libya hem de Kıbrıs konusunda karşımızda ABD tarafı Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına ters tutumlar sergilemektedir. Kıbrıs’ta ve Libya’da BM faaliyetleri ile barış ve istikrarın ne şekilde geleceği yolu tarif edilmiş ve hatta tespit edilmiş birer yol haritası da vardır. Neden bunları çözen bir ABD kararı göremiyoruz da konuya egemenlik hakları ile müdahil olan Türkiye gibi ülkeler ABD çıkarlarının belirlediği sahalarda bir şekilde dışarıda tutulmak isteniyor?
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Sorunlara Doğu Akdeniz konusu da eklendi, Türkiye’nin kendi gemileriyle sondaj yapması ve Libya ile sınırlarını çizmesi konusuna karşılık ABD’nin ceza verecek türden bir karar almaya çalışması ne derecede akılcı?
    Cevapla
  • Analız 4 yıl önce Şikayet Et
    Butun planlar turkıyenın felaketı uzerıne oynandı ama allah musaade etmedı buyuksun allahım.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Dolarda harekete geçti. Bakalım yolculuk nereye.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR