Erdoğan'ın Libya restine Rusya'dan tuhaf cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Libya'ya asker gönderme tezkeresi Meclis gündemine getirilecek" sözlerine Rusya'dan cevap geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, üçüncü ülkelerin Libya'ya müdahalesinin krizin çözümüne katkı sunmayacağını ifade etti. Halbuki Libya'da, Hafter tarafında "üçüncü ülke" olarak Rusya'nın paralı askerleri olan Wagner'ciler bulunuyor. Dünya basını da, Erdoğan'ın sözlerini son dakika olarak duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 26.12.2019 13:36 GÜNCELLEME 31.01.2020 09:52 DÜNYA
Erdoğan'ın Libya restine Rusya'dan tuhaf cevap
Erdoğan'ın Libya restine Rusya'dan tuhaf cevap

Ukrayna, Suriye ve Sudan'da savaşan Wagner Grubu adlı Rus paralı askerler en son Libya'da da ortaya çıktı. Bu konuya dün Tunus'a gerçekleştirdiği sürpriz ziyarette değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Wagner" için "Sormak lazım, Libya'da bulunan, 5 bini Sudan'dan, 2 bini Rusya'dan Wagner diye girenler hangi sıfatla geldiler, orada ne işleri, hangi bağlantıları var?" demişti.

ERDOĞAN'DAN LİBYA RESTİ

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderme konusunda net mesaj verdi. "Davet olduğuna göre icabet ederiz" diyen Erdoğan, Meclis açılınca ilk iş asker gönderme tezkeresini sunacaklarını söyledi.

Son Dakika: Erdoğan tepki gösterdi: Putin'in Özel Ordusu! İsmindeki Hitler şoku

MOSKOVA'DAN ERDOĞAN'IN SÖZLERİNE CEVAP

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'ya asker gönderme tezkeresini Meclis'in gündemine getireceklerini söylemesinin ardından Rusya'dan Libya'ya ilişkin son dakika açıklaması geldi. Gazetecilerin sorusu üzerine Erdoğan'ın Libya'ya asker gönderme planlarını yorumlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Üçüncü ülkelerin müdahalesi krizin çözümüne katkı sunmaz, ancak üçüncü ülkelerin soruna doğrudan çözüm bulma ve çatışmanın taraflarına çözüm konusunda yardımcı olma girişimleri her zaman memnuniyetle karşılanır" dedi. Peskov, Rusya'nın Libya'daki durumdan kesinlikle endişe duyduğunu ve krizin en kısa sürede barışçıl şekilde çözülmesinden, akan kanın durmasından yana olduğunu vurguladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov...

GÖRÜŞME NE ZAMAN?

Peskov'a Erdoğan ile Putin arasında önümüzdeki günlerde telefon görüşmesi planlanıp planlanmadığı soruldu. Şu an için planlanan görüşme olmadığını ancak gerekli görülmesi halinde iki liderin konuşabileceğini belirten Peskov, "Putin ve Erdoğan sürekli iletişim halinde ve telefon görüşmeleri sayılı saatler içinde organize edilebilir, bununla ilgili hiçbir sorun yok" diye konuştu.

AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndan bir kare...

ERDOĞAN'DAN LİBYA'YA TEZKERE AÇIKLAMASI

AK Parti'nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, "Kuzey Afrika'nın tamamı gibi Libya'da bağımız olan kardeşlerimiz var. Şu andaki cumhurbaşkanı akrabalarının burada olduğu bir cumhurbaşkanı. Darbeci general tarafından başlatılan saldırılara karşı çıktık. Trablus yönetimine her türlü desteği verdik ve vereceğiz. Libya bizim ülkelerimizin deniz yetki alanlarının çakışması sebebiyle denizden komşumuzdur. Soruyorlar asker gönderecek misiniz? Biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. Türkiye ve Libya tarafında onay süreçleri tamamlanan mutabakat yürürlüğe girmiştir. Hazırlanan deniz yetki alanlarıyla ilgili haritamızı BM nezdinde kayda geçirdik. Amacımız Akdeniz'de kimsenin hakkını hukukunu gasp etmek değil. Hakkımızın gasp edilmesine engel olmaktır. Çünkü bu adımı atmamış olsaydık Akdeniz'de Türkiye'yi kendi kara sahillerine hapsedecek bir oyun tezgahlanıyordu. Bu oyunlara seyirci kalamazdık. Attığımız adım hukuka uygundur. Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini Meclisimize sunacağız. Meclis'ten bu tezkereyi geçirip davete icabet edeceğiz. Biz ülkenin meşru hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Çeşitli Avrupa ve Arap ülkelerince desteklenen darbeci generale karşı mücadele yürüten Trablus yönetimine her türlü desteği vereceğiz. Onlar bir savaş baronuna yardım ediyor, biz Libya'nın meşru hükümetinin yanında davete icabet ediyoruz. Farkımız bu" ifadelerini kullanmıştı.

DÜNYADA YANKI UYANDIRDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libya konusunda yaptığı açıklamalar uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu. Fransa, Macaristan, Amerikan, İtalyan ve Avusturya ülkelerinin saygın medya kuruluşları ve haber kanalları başta olmak üzere birçok haber ajansı Erdoğan'ın "Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini meclisimize sunacağız" sözlerini manşetlerine taşıdı.

İsrail'in köklü gazetelerinden Yedioth Aharonot, "Erdoğan, Türkiye'nin Libya'ya asker göndereceğini söyledi" sözlerini manşetlerine taşırken, Katar merkezli Al Jazeera da benzer bir ifadeyi manşet yaptı. Al Jazeera, "Erdoğan Libya'ya asker gönderme planını duyurdu. Erdoğan, Ocak ayında meclisin bunu oylamasını beklediğini söyledi" ifadesini kullandı.

Uluslararası haber ajansı Associated Press (AP) ise, "Erdoğan: Türk vekiller Libya'ya asker göndermeyi oylayacak" başlığıyla servis ettiği haberde Trablus hükümetinin Türk askerlerini davet ettiği vurgulandı.

Fransa merkezli haber ajansı AFP de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini abonelerine servis etti. Erdoğan'ın Ankara'da söylediği sözleri aktaran ajans Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Tunus'a düzenlediği sürpriz ziyareti de hatırlattı.

Macaristan merkezli haber sitesi 444.hu da gelecek hafta konunun meclis gündemine gelebileceğini okurlarına aktardı.

İtalyan haber ajansı ANSA ise, "Ocak ayında meclis Hafter güçlerine karşı hükümete destek vermesi için askerlerin Libya'ya gönderilmesini oylayacak. Bu konu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı" diyerek 7 Ocak'ta meclisin açılacağını hatırlattı.

Avusturya'nın çok okunan gazetelerinden Der Standard da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini okurlarına aktardı.

Fransa'da sol tandanslı gazete Liberation da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, meclisin Ocak ayında Hafter güçlerine karşı mücadele eden Libya hükümetine destek vermek için asker gönderilmesinin oylanacağını açıkladı" şeklinde duyurdu.

KAYNAK : Ajanslar
YORUMLAR 123 TÜMÜ
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    rusya wagneri iplemiyorsa, gelsin beraber temizleyelim. Dakikada iş çözülür. Libya refaha kavuşur.
    Cevapla
  • erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeden bir alay gitse birkaç F-16 oraya konuşlansa fena olmaz Rusya akıl vereceğine Vagner mi vanger mi o paralı köpeklerini oradan çeksin
    Cevapla
  • Rusmu dedin 4 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar dibine kadar kalleşler ne aldıklarına bakarlar vangerleri oraya geceğimizi biliyorlar endişeleri oyüzden üçüncü ülkelerin katılması katkı sağlamaz adımlarımız ayrıca idlibe cevapNiteliğinde olacak. Yani ölecekler başka çareleri yok hafterin genaralinin türk topu var o bizi sokmuyor diyor anlayın işte .
    Cevapla
  • suleyman 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu meclis neden tatil yapar birisi açıklayabilir mi
    Cevapla
  • kutay 4 yıl önce Şikayet Et
    heygidi rusya bu günlerini çok arayacaksın hemde projektörle ama bulamayacaksın o suriyedeki ruslarin abdnin iranın esedin akıttığı kanlar hepsinin karşılıği çıkacak elbet hiç süpheniz ol.asın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR