ABD Başkanı Trump ve İran'dan dünyayı sallayan son dakika tehditleri

Son Dakika Haberi: ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın herhangi bir ABD üssüne saldırması durumunda, en yeni silahlarını bu ülkeyi vurmak için göndereceğini söyledi. Devrim Muhafızları Komutanı Gulam Ali Ebu Hamza, İsrail'in başkenti Tel Aviv ile birlikte ABD'nin bölgedeki 35 hayati noktasının menzillerinde olduğunu söylerken, İran Ordusu, "ABD Tahran'la askeri çatışmaya girecek cesaretten yoksun" açıklamasını yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.01.2020 09:23 GÜNCELLEME 05.01.2020 15:35 DÜNYA
ABD Başkanı Trump ve İran'dan dünyayı sallayan son dakika tehditleri
ABD Başkanı Trump ve İran'dan dünyayı sallayan son dakika tehditleri

Son Dakika Haberi: Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği gizli ve kanlı operasyonlarla "gölge komutan" sıfatını alan Kasım Süleymani, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla Bağdat'da düzenlenen operasyonla öldürüldü.

 

Süleymani'nin ölümü sonrası tansiyon artarken, iki ülkeden de arka arkaya tehdit mesajları gelmeye devam ediyor.

İKİ YENİ TEHDİT

Sosyal medya hesabı Twitter'dan iki yeni açıklama yapan Trump ilk mesajında, "Onlar (İran) bize saldırdı ve biz de karşılık verdik. Eğer tekrar saldırırlarsa -ki bunu yapmamalarını şiddetle tavsiye ediyorum- onları daha önce hiç olmadığı kadar sert bir biçimde vuracağız!" dedi.

 

İkinci tehdit paylaşımında ise ABD Başkanı, "Amerika Birleşik Devletleri askeri ekipmanlar için 2 trilyon dolar harcadı. Biz dünyanın en büyüğü ve en iyisiyiz! İran bir Amerikan üssüne ya da bir Amerikalıya saldırırsa, bu yeni ve güzel ekipmanlardan bazılarını tereddüt etmeden onlara göndeririz" dedi.

TRUMP'A CEVAP: CESARETİNİZ YOK

Trump'ın açıklamalarına cevap veren İran Ordusu, "ABD Tahran'la askeri çatışmaya girecek cesaretten yoksun" açıklamasını yaptı.

DAHA ÖNCE DE "52 HEDEF BELİRLEDİK" DEMİŞTİ

Trump daha önce yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "Dünyayı, son zamanlarda yüzlerce İranlı protestocu ve hayatında öldürdüğü tüm insanların yanı sıra bir Amerikalıyı öldürüp birçoğunu da yaralayan teröristlerinden temizlediğimiz için İran bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuşuyor. (Süleymani) Zaten Büyükelçiliğimize saldırıyordu ve başka yerleri vurmak üzere hazırlık yapıyordu. İran zaten yıllardır sorundan başka bir işe yaramadı. Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli. Bu hedefler ve İran'ın kendisi çok hızlı ve çok sert bir şekilde vurulacaktır. ABD daha fazla tehdit istemiyor."

BİR TEHDİT DE TAHRAN YÖNETİMİNDEN

AA'da yer alan bir habere göre ise, İran Devrim Muhafızları Ordusunun Kirman eyaleti Komutanı Gulam Ali Ebu Hamza, ABD'nin bölgedeki hayati noktalarını daha önceden tespit ettiklerini belirtti. ABD saldırısında öldürülen Kasım Süleymani'nin intikamının alınacağını ifade eden Ebu Hamza, "Tel Aviv dahil ABD'nin bölgedeki 35 hayati noktası İran'ın menzilindedir" ifadesini kullandı. İranlı komutan, ABD'yi Hürmüz Boğazı'nda hedef alacakları imasında bulunarak, "Hürmüz Boğazı Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhribi ve savaş gemisi Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Basra Körfezi'nden geçiş yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MECLİS BAŞKANI DA KONUŞTU

İran Meclis Başkanı Ali Laricani de, ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi Irak topraklarında öldürmesinin hiçbir uluslararası kurala uymadığını söyledi. Laricani, "Bir ülkenin uluslararası havalimanında ABD güçleri, helikopter ve uçakla İran ve Irak'ın üst düzey yöneticilerini öldürdü. Bu olay, hiçbir uluslararası kurala uymamaktadır" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Süleymani'yi hedef almasının savaş terörü olduğuna işaret eden Laricani, Süleymani'nin öldürülmesinin bölge ve dünya koşullarını değiştirdiğini vurguladı. Amerikalı yetkililerin, Süleymani'nin Suriye, Lübnan ve Irak'ta ABD güçlerine yönelik saldırılarda bulunacağı yönündeki iddialarının gerçeği yansıtmadığının altını çizen Laricani, "Bu iddia yalandan başka bir şey değil. ABD halkı ve meclisi, bunun, bir terör cinayetinin üzerini örtme çabasından başka bir şey olmadığını bilmelidir" ifadelerini kullandı. İran Meclis Başkanı Laricani, Trump'a "ABD askerlerini bölgeden çekme" çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Donald Trump, cuma günü korkakça işlediği terörle, uluslararası hukuku tüm boyutlarıyla ihlal etmiştir. Şimdi uluslararası hukuku bir kez daha ihlal etmekle tehdit ediyor. Kültürel alanları hedef almak savaş suçudur" değerlendirmesinde bulundu.     

Amerikalı diplomatların uluslararası hukuka saygı göstermediklerine dikkati çeken Zarif, "ABD'nin Batı Asya'da sonu gelmiştir" ifadesini kullandı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 144 TÜMÜ
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    İran korkak millet anca mazlumları asar başka halt edemez
    Cevapla
  • savas 4 yıl önce Şikayet Et
    esas pisliğin bası sorunun ta kendisi Amerika. Ta kaç bin kmkalk gel bizim buraları karıstır sonrasorunun kendisi iranolsun biz olalım. hadi ordan pis kafirler
    Cevapla
  • gerçek 4 yıl önce Şikayet Et
    20 seneden beri İsraili haritadan sileceklerini geveleyip duruyorlar aynı tantanaya devam ediyorlar
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    israilin hiç tehdit ettiğini gordunuzmu etmez gider direk vurur iran o yuzden boş yapma sana kimse inanmiyo
    Cevapla
  • Isimsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Dün Afganistan sonra Irak, sonra yemen sonra suriye bu gün irana silahini üzatan yarin da elbet Türkiyeye silahini uzatacaktir. Bizler devam uyuyalim misil misil sira bize gelene kadar ... Yok onlar söyle yok bunlar böyle arastirmadan bilmeden kulaktan dolma sözlerle laf olsun torba dolsun... Selam olsun Selattini Eyubun ordusuna, degisik mklletlerden ve mezheplerden olduköari halde bir yumruk oldular zamaninda. Biz müslümanlar birbirimize böyle düsmanca davrandiktan sonra Amerika düsman olsa ne yazar olmasa ne yazar. Rabbim o bekleneni cabuk gönder , mustazaflarin kalbi kan agliyor artik...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR