İran dünyaya rezil oldu

İran, ABD’ye misilleme yaparken düşen Ukrayna uçağını füzeyle vurduğunu kabul etti. Tahran böylece 82’si İran, 63’ü Kanadalı 176 yolcunun ölümünden sorumlu olduğunu itiraf etmiş oldu. ABD hedefleri yerine sivillere zarar veren, çelişkili ve manipülatif açıklamalar yapan İran hem itibar kaybetti hem ülkenin “askeri yeteneği” tartışılır hale geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.01.2020 06:29 GÜNCELLEME 12.01.2020 06:30 DÜNYA
İran dünyaya rezil oldu
İran dünyaya rezil oldu

İran, günlerce reddettiği iddiaları sonunda kabul etti ve Ukrayna Havayolları’na ait uçağı çarşamba günü ‘yanlışlıkla’ düşürdüğünü açıkladı. İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “insani hata” sonucu hava savunma sistemi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü bildirdi. Tahran yönetimi, uzun süre uçağın motor arızası nedeniyle düştüğünü savunmuştu.

 

 

ABD’Yİ SUÇLADI

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, uçağın vurulmasıyla ilgili olarak bölgede son dönemde artan gerginlikten dolayı ABD suçlandı. Açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın ve ordusunun, İran’daki birçok noktayı hedef alacaklarına dair yaptıkları tehditlerin ve bölgede yaşanan olağanüstü hava hareketliliğinin ardından, İran silahlı kuvvetlerinin de muhtemel tehditlere anında yanıt verebilmek için en yüksek seviyede teyakkuz haline geçtiği aktarıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Ukrayna Havayollarına ait 752 sefer sayılı uçağı bu hassas ve kriz şartlarında İmam Humeyni Havalimanı’ndan hareket etti. Uçak, dönüş anında Devrim Muhafızlarının hassas askeri bir merkezine yaklaştı ve yüksekliği ile duruş şekli düşmanca saldırı yapacak gibiydi. Söz konusu uçak, bu şartlarda insani hata sonucu ve kasıtlı olmayarak hedef alınmıştır.” Genelkurmay Başkanlığının ölenlerin ailelerinden özür dilediği açıklamada, “Bu tür insani hataların bir daha tekrarlanmaması güvencesi veriyoruz. Sorumlular hakkında da yasal işlem yapılacaktır.” ifadelerine yer verildi.

 

 

10 SANİYELİK KARAR

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade ise, daha sonra yaptığı açıklamada konuyla ilgili detayları paylaşarak, tüm sorumluluğu üstlendiklerini söyledi. ABD’nin Irak’taki askeri üslerinin vurulduğu gece birliklerin savaş düzeyine geçtiğini aktaran Hacızade, hava savunma birliklerinden bazılarının Tahran’da konuşlandırıldığını, Tahran’ın batı kesimlerine konuşlandırılan hava savunma sistemlerinin olaya sebebiyet verdiğini ifade etti. Hava savunma sistemleri tarafından düşürülen Ukrayna uçağının seyir füzesi olarak algılandığını söyleyen Hacızade, hadise sırasında iletişim hatlarında sorun yaşandığını belirtti. Hacızade, hava savunma operatörünün sorun nedeniyle füze fırlatma izni alamadığını kaydetti ve, “Operatörün hedefi vurmak ya da vurmamak için 10 saniye içinde karar alması gerekiyordu. Nihayetinde bu kötü kararı verdi ve uçak vuruldu” diye konuştu.

YETKİLİLERİ BİLGİLENDİRMİŞ

Hacızade, ABD üslerine füze saldırılarının düzenlendiği gece hava sahasının sivil uçuşlara kapatılmasını istediklerini ancak bunun yapılmadığını kaydetti. İranlı hükümet yetkililerinin olaydan haberdar olmadığı için uçağın füzeyle vurulduğuna ilişkin iddiaları reddettiğini belirten Hacızade, “Olaydan haberdar olduğumuzda Genelkurmay Başkanlığını bilgilendirdik” şeklinde konuştu. İranlı komutan, İran’a ait sivil bir yolcu uçağını düşürmüş olabileceklerine dair tahminlerini yetkililere bildirdiklerini ancak yetkililerin bunu daha sonra açıklama kararı aldıklarını söyledi. Hacızade, “Ukrayna uçağının füzeyle düşürüldüğünü öğrenince ölmeyi diledim. Hadisedeki sorumluluğu kabul ediyoruz. Boynumuz kıldan incedir. Yetkililerin hakkımızda alacağı her türlü karara itaat edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak

YORUMLAR 105 TÜMÜ
  • Antiamerikan 4 yıl önce Şikayet Et
    Merhum Erbakan hoca başbakan olunca ilk resmi ziyaretini İran'a yapmıştı.Çünkü Türkiye-İran dostluğu amerikanın hoşuna gitmiyor.Olaylara mezhepsel degilde siyasal olarak bakmak dostumuzu-düşmanımızı tanıyabilme açımıza berraklık kazandıracaktır.Nitekim düşmanımın düşmanı benim dostumdur...
    Cevapla
  • Tantanacı 4 yıl önce Şikayet Et
    O uçağı abd düşürtmediyse ben de bir şey bilmiyorum! Komplo teorisi diyenler olacaktır. Lakin böyle şeyler hep sonradan ortaya çıkar.
    Cevapla
  • Keamu 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim de aklıma geldi bu ihtimal.
    Cevapla
  • Adil 4 yıl önce Şikayet Et
    Sırf palavra kuru gürültü bir füze de hedefe isabet etsin sıfır de görelim
    Cevapla
  • zoraki 4 yıl önce Şikayet Et
    ben hayatimda iran kadar koorkak bir ulke gormedim amerika komitanlarrini olduruyor bunlar bos abd uslerini vuruyor cesaretiniz varsa birtane abd askeri oldurunde gorelim
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Söz konusu vatan ise gerisi teferuattir!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR