Son dakika haberi: İran karıştı! Tüm ülke yangın yeri! Korkunç haberler...

Son dakika haberi: İran'da Hamaney ve Ruhani'yi zor günler bekliyor. İran'da sert protestolara sahne olan gösteriler tüm ülkeye yayıldı. Göstericiler, Tahran'da ABD tarafından öldürülen Süleymani'nin posteri yırtıldı. Yolları trafiğe kapatan göstericiler, "Hamaney'e ölüm" sloganları attı. İran ordusunun göstericilerin üzerine ateş açtığı iddia ediliyor. İşte dünyanın kilitlendiği İran'da yaşanan sıcak gelişmeler...

ABONE OL
GİRİŞ 13.01.2020 03:27 GÜNCELLEME 13.01.2020 03:48 DÜNYA
Son dakika haberi: İran karıştı! Tüm ülke yangın yeri! Korkunç haberler...
Son dakika haberi: İran karıştı! Tüm ülke yangın yeri! Korkunç haberler...

Son dakika haberi: İran'da dün başlayan gösteriler, ülke geneline yayıldı. İran'da Ukrayna yolcu uçağının füzeyle düşürülmesi sonucu hayatını kaybeden 176 kişi için düzenlenenen anma törenlerine sert protestolara damga vuruyor. İran'da hükümete destek gittikçe azalırken, ülke içindeki siyasilerden de sert eleştiriler geldi. Protestolar tüm şiddetiyle sürerken, kan donduran iddialar gelmeye devam ediyor.

RAFSANCANİ'NİN KIZI DA PROTESTOLARDA!

Sokağa inenler arasında sürpriz isimler de dikkat çekiyor. Eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi de gösterilere katılanlar arasındaydı.



TÜM ÜLKEYE YAYILDI

 

 

Tahran'da başlayan rejim karşıtı gösteriler, ülkenin birçok kentine yayıldı.

Göstericiler, İran'ın Meşhed, Tebriz, Şiraz, Arak, Yezd, Ahvaz, Kazvin, Kermanşah ve Senendec kentlerinde de sokaklara çıktı. Tahran'da düzenlenen gösterilerde, İran ordusunun göstericilerin üzerine ateş açtığı iddia ediliyor.



Güvenlik güçleri ve Devrim Muhafızları, yoğun güvenlik önlemleri aldı ve göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıttı. Güvenlik güçleri, göstericilere sert müdahalede bulundu, bazılarını darbetti.

Göstericiler, Tahran'da ABD tarafından öldürülen Kasım Süleymani'nin posterini yırttı.



'HAMANEY'E ÖLÜM' SLOGANLARI

Tahran'ın ara sokaklarında çöp konteynerlerini yakarak yolları trafiğe kapatan göstericiler, "Diktatöre ölüm" ve "Hamaney'e ölüm" sloganları attı.

Sayıları on binleri bulan kalabalık "Süleymani katildir, rehberi (Hamaney) cahildir" sözleriyle İran hükümetine sert tepki gösterdi.


POLİSTEN SERT MÜDAHALE; ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR

 

 

İran özel harekat polisleri, atılan sert sloganların ardından öfkeli kalabalığa müdahale etti. Polis gösteri yerine giden yolları kapattı ve vatandaşların o tarafa doğru gitmesine izin vermedi. Zaman zaman polis ile halka arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.



TARİHE GEÇEN SPORCU ÜLKESİNİ TERK ETTİ

İran'ın olimpiyatlarda madalya kazanan tek kadın sporcusu Kimia Alizadeh, ülkesini terk ettiğini açıkladı.

İran hükümetinin kazandığı madalyaları siyasi çıkar için kullandığını söyleyen Alizadeh, "İkiyüzlülüğün, yalanların, adaletsizliğin ve dalkavukluğun parçası olmak istemiyorum" diye konuştu.

İran'ın olimpiyatlarda madalya kazanan tek kadın sporcusu Kimia Alizadeh,

İranlı yetkililerin kendisini küçük düşürdüğünü söyleyen tekvandocu, hiçbir Avrupa ülkesinden davet almadığını belirtti.

TRUMP: DÜNYA SİZİ İZLİYOR

ABD Başkanı Donald Trump, protestolara ilşkin Twitter'dan açıklamalarda bulundu.

TRUMP: DÜNYA SİZİ İZLİYOR

Donald Trump, Twitter hesabına, İran'ın liderlerine hitaben "Protestocularını öldürmeyin. Binlerce kişi ya öldürüldü yada hapse atıldı. Gazetecilerin özgürce hareket etmesine izin verin. dünya sizi izliyor." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'NİN TAHRAN BÜYÜKELÇİSİ GÖZALTINA ALINIP, SONRA SERBEST BIRAKILMIŞTI

Tahran'daki olaylarda İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire gözaltına alındı. 'Gösterileri organize ettiği' suçlamasıyla karşı karşıya olan İngiliz Büyükelçi'nin yapılan işlemler sonrası serbest bırakıldığı, yarın emniyete giderek ifade vereceği belirtildi.

İRAN'DAN İNGİLTERE'YE NOTA

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Macaire'in "anormal hareketi ve yasa dışı gösterilere katılması" nedeniyle bakanlığa çağrıldığı ve Tahran yönetiminin resmi protesto notasının kendisine ve İngiltere yönetimine iletildiği ifade edildi.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU SUNUCUSU İSTİFA ETTİ

Hemedan, Şiraz ve Reşd gibi kentlerde de düzenlenen anma törenlerinde yönetim eleştirildi ve rejim karşıtı söylemlerde bulunuldu. Öte yandan İran devlet televizyonu sunucusu Zehra Hatemirad, görevine daha fazla devam edemeyeceğini bildirerek istifasını açıkladı.

İRANLI VEKİLDEN ÇOK SERT ELEŞTİRİ

İran Meclisi Reşt Milletvekili Gulamali Caferzade, Ukrayna Havayollarına ait uçağın İran hava savunma sistemi tarafından düşürülmesi ve 3 gün sonra "yanlışlıkla düşürüldüğü" yönünde açıklama yapılmasına tepki gösterdi.



Caferzade, "Eğer Batı'nın baskısı ve sosyal medyada yayınlanan görüntüler olmasaydı beyler (İranlı yöneticiler) gerçeği asla söylemeyeceklerdi." ifadelerini kullandı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade'nin uçağı İran'ın düşürdüğünü açıkladığı konuşmasında, "Olayı duyduğumda ölmek istedim." sözünün boş laftan ibaret olduğunu dile getiren Caferzade, olayda sorumluluğu bulunanların topluca istifa etmeleri ve haklarında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.

Caferzade, gerçeği saklamaya hiçbir yöneticinin hakkı olmadığını belirterek, "Bu işi yapıp 3 gün gerçeği halktan gizleyenler çok ahlaksızca bir iş yapmışlardır." dedi.

NE OLMUŞTU?

İran Dışişleri Bakanlığı ve İran Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada 176 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasına "insani hata ile yanlışlıkla" ateşlenen bir roketin sebep olduğu belirtildi. İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade de yaptığı açıklamada tüm sorumluluğu üzerine aldığını bildirdi.

KAYNAK : Haber7 / Ajanslar
YORUMLAR 143 TÜMÜ
  • Antepli..v 4 yıl önce Şikayet Et
    Umarim iran halkı oyuna gelmez dışarıdan gelen destek seslerine kanmamalilar amerika Ingiliz israilin istediyide bu kaos ortamı Tehtitle anbargolarla yapamadıklarını iranin Kendi halkına yaptirmak istiyorlar acemler iyi düşünmeliler suriyede irakta libyada ayni Oyunu oynadilar sonuc ortada yıkılmış dağılmış ne özgürlük ne demokrasi Hepisi hikaye bu gün ayni oyuna kanip ülkesinde isyan edep sokaklara çıkıp amerikayi cagiranlar simdi ülkelerinden Çıkarmıyorlar yarin ayni durua sizde duse bilirsiniz ey iran halkı kimlere hizmet ettiyinizi Iyi düşünün
    Cevapla
  • Bolvadinoli03 4 yıl önce Şikayet Et
    Bize ne insAllah beter olurlar iran ve abd deyince aklima pkk gezi terör eylemleri 15 temmuz geliyor hmmm neydi neydi ha buldum endiseliyiz
    Cevapla
  • BİLAL AKPINAR 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanımızda cereyan eden olaylara sevinemiyoruz. Sevinmekte yakışmaz zaten fakat bu ikiyüzlü, menfaatçi, en ufak bir çıkarı için en yakınındakileri-en zor zamanında kendisine yardım eden TÜRKİYE'yi- bile satan acem uşaklarına üzülmekte içimden gelmiyor. Bunlar herhalde bu vefasızlığın sonuçları olsa gerek
    Cevapla
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz senin için o kadar fedakarlık yaptık ki ACEM İRAN!.. Sen her defasında bizi ve ümmeti sırtından vurdun. Şu Suriye'de ölen küçük yavrucakları gördükçe sana LANET EDİYORUZ. Yemen'de açlıktan kemikleri sayılan masumları gördükçe sana LANET EDİYORUZ. Sırf bölgemiz daha fazla karışmasın diye sana yumulan tüm gözleri oydun ALÇAK İRAN!.. Bu saatten sonra ne oluyorsa olsun, o masumların ahı senden çıksın PERS İRAN! MEZHEPÇİ İRAN!..
    Cevapla
  • 19çorum19 4 yıl önce Şikayet Et
    İsraile havlayıp sünnileri ısırırsan böyle olur işte
    Cevapla
  • mami 57 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey iranlılar kendinize gelin ülkenize sahip çıkın abd nin oyununa gelmeyin akıllı olun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR