İngiltere'nin koronavirüs ilacı DSÖ'den geçer not aldı

Koronavirüs hastalarının tedavisinde yardımcı olabileceği belirlemesinden sonra İngiltere’de kullanılmaya başlanan "deksametazon" adlı ilaca, DSÖ’den övgü geldi. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, söz konusu ilacın ağır durumdaki hastaların hayatını kurtardığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.06.2020 09:47 GÜNCELLEME 24.06.2020 09:47 DÜNYA
İngiltere'nin koronavirüs ilacı DSÖ'den geçer not aldı
İngiltere'nin koronavirüs ilacı DSÖ'den geçer not aldı

İngiltere’de yapılan bir araştırma “deksametazon” adlı ucuz ve kolayca bulunabilen bir ilacın, ağır koronavirüs (Covid-19) hastalarının kurtarılmasına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

 

BBC’nin konuya ilişkin haberinde, bu ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir azalttığı bilgisine yer verildi.

“5 bin hasta kurtarılabilirdi”

 

Araştırmayı yürüten uzmanlar, bahsi geçen ilaç ülkede salgının ortaya çıktığı dönemde tedavilerde kullanılmaya başlanmış olsaydı, 5 bin hastanın hayatının kurtarılabileceğini ifade etti. Ayrıca, ilacın ucuz ve kolay bulunabiliyor olması, ekonomik açıdan zor durumda olan ülkeler için de kolay elde edilebileceği belirtildi. Haberde, hastaneye yatırılan bazı hastaların solunum cihazına bağlandığı ya da oksijen verilmesi gerektiği ifade edildi. Bu ilacın ise yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu belirtiliyor.

İlaç 2 bin hastaya verildi

İngiliz medyasındaki haberde, söz konusu ilacın 2 bin hastaya verildiği ve sonuçların, bu ilacın verilmediği 4 bin hastanın verileriyle karşılaştırıldığı belirtildi. Deksametazon ilacı ile solunum cihazına bağlı yaşam mücadelesi veren hastaların ölüm riskinin yüzde 40’tan, yüzde 28’e düştüğü kaydedildi. Araştırma heyetinin başkanı Prof. Peter Horby, “Bu şimdiye kadar ölüm oranını azaltan tek ilaç. Ölüm oranını önemli ölçüde azaltıyor. Bu büyük bir sonuç” dedi.

İngiltere’de kullanılmaya başlandı

Bu gelişmenin ardından İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, koronavirüs (Covid-19) tedavisinde umut vaat eden ve durumu ciddi hastalarda yüzde 35 iyileşme sağladığı vurgulanan ‘Deksametazon’ ilacının İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından kullanılmaya başladığını açıklamıştı.

Deksametazon ilacının koronavirüs tedavisinde potansiyeli olduğunu Şubat ayında tespit ettiklerini vurgulayan Hancock, Deksametazon ve diğer potansiyel ilaçların araştırılmasına 25 milyon pound bütçe ayırdıklarını, dikkate değer sonuçlar gelmeye başlayınca Nisan ayında Deksametazonu almaya başladıklarını söyledi. Hancock, “Nisan ayında bu ilacı almaya başladık, dolayısıyla elimizde yeterince var. Dün itibariyle Ulusal Sağlık Servisi ilacı kullanmaya başladı” ifadelerini kullanmıştı.

Bakan Hancock, ilacın koronavirüs üzerinde etkili olmadığını, kişinin bağışıklık sistemimde etkili olduğunu belirtti.

DSÖ’den deksametazon övgüsü!

Son olarak Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ), İngilizlerin koronavirüs hastalığının tedavisinde başarı kazandığını açıkladıkları ilaçla ilgili övgü dolu bir açıklama geldi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İngiltere’deki ilaç denemelerinde koronavirüsüne karşı başarılı olan deksametazon adlı ilacın ağır durumdaki hastaların hayatını kurtardığını belirtti. Ghebreyesus, ölümün kıyısındaki hastaları yeniden hayata döndürdüğünü belirttiği ilacın, koronavirüse karşı ihtiyaç duyulan sevindirici bir haber olduğunu dile getirdi.

Deksametazon’un özelliği

Deksametazon adli ilaç, 1960’tan itibaren bazı hastalıklarda inflamasyonu azaltmak için kullanılıyor. İlaç, koronavirüsle savaşan ve durumu ciddiyetini koruyan kişilerde bağışıklık sistemine verilen zararı azaltıyor.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 1
  • tazzik 3 yıl önce Şikayet Et
    nijerde insanlar uzerinde denedikleriyse vay halimize
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR