Türkiye Azerbaycan'ı da yanına aldı: Doğu Akdeniz'de Türk Birliği! Listede 8 ülke daha var

TurAz Kartalı ve kara tatbikatıyla müşterek harekat mesajı veren Türkiye ile Azerbaycan, gövde gösterisini donanmalarıyla Doğu Akdeniz'e taşıyacak. Azerbaycan, Türkiye'nin öncülüğünde icra edilen Akdeniz Kalkanı Harekatı'na katılmaya hazırlanıyor. Tatbikata ilerleyen dönemlerde Kazakistan ve Türkmenistan da dahil olabilir. Öte yandan Tunus, Libya, Cezayir, Lübnan, Gürcistan ve Arnavutluk'un da katılımı planlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2020 09:06 GÜNCELLEME 03.08.2020 09:09 DÜNYA
Türkiye Azerbaycan'ı da yanına aldı: Doğu Akdeniz'de Türk Birliği! Listede 8 ülke daha var
Türkiye Azerbaycan'ı da yanına aldı: Doğu Akdeniz'de Türk Birliği! Listede 8 ülke daha var

TurAz Kartalı Tatbikatı ile hava kuvvetleri iş birliğini, Nahçıvan’daki kara tatbikatıyla da kara kuvvetlerinin müşterek harekat kabiliyetini test eden Türkiye ve Azerbaycan Orduları, gövde gösterisini donanmalarıyla Doğu Akdeniz'e taşıyacak. Hazar Denizi'nin güçlü donanmalarından birine sahip olan kardeş ülke Azerbaycan, Türkiye'nin öncülüğünde icra edilen Akdeniz Kalkanı Harekatı'na katılmaya hazırlanıyor. Türkiye'nin denizlerde düzenlediği tatbikatlara her dönem yüksek katılım sergileyen Azerbaycan donanması, Akdeniz'de ticaret ve enerji güvenliğinin sağlanmasında Türkiye'yle iş birliği yapacak. İki ülke deniz kuvvetleri arasında konuya ilişkin çalışmaların nihai aşamaya getirildiği öğrenildi.

 

DOĞU AKDENİZ'DEKİ TÜRK BİRLİĞİ GENİŞLİYOR: KAZAKİSTAN VE TÜRKMENİSTAN HER AN DAHİL OLABİLİR

Türkiye'nin 2006 yılından bu yana milli olarak icra ettiği Akdeniz Kalkanı Harekatı'nın uluslararası yapıya kavuşturulması maksadıyla Akdeniz'de kıyısı bulunan yahut Akdeniz üzerinden ticaret, enerji nakil hatları kullanan dost ve kardeş 9 ülkeyle görüşmeler yaklaşık 2 yıl önce başlatılmıştı. Harekatın uluslararası katılımcılarının, harekata daha çok bilgi paylaşımı ve diğer desteklerle katkı sağlaması bekleniyor. Hazar havzasında bulunmakla birlikte BTC boru hattına petrol sağlayan Azerbaycan, Doğu Akdeniz üzerinden ticaret ve enerji nakil hatları üzerinden konunun paydaşlarından biri. Azerbaycan donanmasının, kardeş ülke güç birliğinin bir göstergesi olarak harekata katkısı önemsenirken, istendiği taktirde savaş gemisi kiralamak yahut donanmanın diğer unsurları ve istihbarat iş birliğiyle harekata önemli katkılar sağlayabileceği belirtiliyor. Azerbaycan'ın yanı sıra Türkiye'nin kardeşlik bağının yanı sıra güçlü enerji iş birliğine sahip olduğu Kazakistan ve Türkmenistan'ın da ittifaka dahil olabileceği değerlendiriliyor.

 

KAPSAMI GİDEREK GENİŞLİYOR: TUNUS, LİBYA, CEZAYİR, LÜBNAN, GÜRCİSTAN VE ARNAVUTLUK LİSTEDE

Akdeniz Kalkanı, Kasım 2019'da uluslararası nitelikte bir tatbikat haline gelmiş ve ilk katılımcısı da Pakistan donanması olmuştu. Doğu Akdeniz-2019 Davet Tatbikatı’na katılan Pakistan fırkateyni PNS Alamgir, harp oyununun tamamlanması sonrası Akdeniz Kalkanı'na iştirak etmiş, Pakistan ile birlikte Ürdün de 2 gözlemci personeliyle harekatta yer almıştı. Bu yıl 10-11 Mart'taki harekata PNS Yarmook fırkateyniyle katılan Pakistan donanması ile Türk donanması arasında ortak iletişim hattı tesis edilmiş ve karşılıklı ticari gemi bilgilerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geliştirilen bir iz aktarım sistemi üzerinden Pakistan ile paylaşılmasına 21 Nisan itibariyle başlanmıştı. Bu gelişmelerin ardından Milli Savunma Bakanlığı 23 Nisan'da, Akdeniz Kalkanı'nın Pakistan ve Ürdün’ün katılımıyla uluslararası bir harekat haline geldiğini duyurmuştu. Bir sonraki Akdeniz Kalkanı’na Azerbaycan'ın yanı sıra Tunus, Libya, Cezayir, Lübnan, Gürcistan ve Arnavutluk’un da katılımı planlanıyor.

İSPANYA DA GELDİ

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) emrinde görevli Türk ve İspanyol fırkateynleri ile hücumbotları, Ege Denizi kuzeyinde eğitim tatbikatı icra etti. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) emrinde görevli İspanyol ESPS ALVARO DE BAZAN ve TCG YILDIRIM fırkateynleri ile TCG DOĞAN ve TCG MARTI hücumbotları arasında 30 Temmuz'da Kuzey Ege'de deniz eğitimleri icra edildi" denildi.

KAYNAK : Yeni Şafak Gazetesi
YORUMLAR 57 TÜMÜ
  • mantık 3 yıl önce Şikayet Et
    Kazakistan Azerbaycan Türkmenistan Akdeniz'e nasıl gemi getirecek? beyin yakan bir durum
    Cevapla
  • Melikşah 3 yıl önce Şikayet Et
    Gözlemci olarak katılıyorlar kardeşşiş
    Cevapla
  • nizam 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah maşallah maşallah
    Cevapla
  • bediüzzaman 3 yıl önce Şikayet Et
    4 kere 4 ayrı ayrı olsa 16 eder fakat yanyana yazılsa 4444 (dört bin dört yüz kırk dört) eder.
    Cevapla
  • Bingazi 3 yıl önce Şikayet Et
    Ordumuza Allah güç kuvvet versin işlerini başarılı kılsın emeği geçenlerden Allah razı olsun
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    İslam Birliği İttihadi islam geliyor. Cemahiri muttefikei islamiyeyi göreceksiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR