BAE-İsrail arasında normalleşme: O yasak da kalktı

BAE, normalleşme kapsamında uygulamalar teker teker hayata geçiriliyor. 1972’den beri uygulanan İsrail’e yönelik boykot yasası da Abu Dabi yönetimi tarafından kaldırıldı. İki ülke arasındaki anlaşmalar sonrası yeni enerji işbirlikleri gündeme geldi. BAE İsrail pazarına açılmaya hazırlanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 30.08.2020 09:51 GÜNCELLEME 30.08.2020 09:51 DÜNYA
BAE-İsrail arasında normalleşme: O yasak da kalktı
BAE-İsrail arasında normalleşme: O yasak da kalktı

İsrail ile ilişkilerini tamamen normalleştirmek için 13 Ağustos’ta tarihi anlaşma denilen ihanet planınıı duyuran Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), normalleşme programında yeni uygulamaları teker teker hayata geçiriyor.

 

 

Her gün yeni bir açılım maddesini anlaşma gereği hayata geçiren Abu Dabi yönetimi, dün de İsrail’e uyguladıkları “ekonomik boykotu” iptal ettiklerini açıkladı.

BOYKOT YASASI KALKTI

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan, İsrail ile yapılan normalleşme anlaşması kapsamında, Tel Aviv’e boykota yönelik 1972’de çıkarılan ve bugüne kadar uygulamada olan 15. yasayı lağvetti. BAE’nin resmi ajansı WAM’da yer alan haberde, karardan sonra BAE’li şirketlerin veya iş insanlarının İsrail ile herhangi bir anlaşma yapmalarının önünün açıldığı aktarıldı.

 

 

İKİ RAFİNERİDE İŞLENECEK

Tel Aviv ile Abu Dabi arasındaki anlaşmalar sonrası iki ülke arasında yeni enerji iş birliklerini gündeme getirirken, ithal petrole bağımlı İsrail pazarının, OPEC’in dördüncü büyük ham petrol üreticisi BAE’ye açılacağı öngörülüyor.

BAE petrolünün Akdeniz’deki alıcılarına ulaşmadan önce İsrail’in güneyindeki Eilat Aşkelon Boru Hattı şirketi üzerinden ülke içinde kullanıma sunulması ve İsrail’in günlük 300 bin varil kapasiteli iki petrol rafinerisinde işlenmesi değerlendiriliyor. Öte yandan, günlük 236 bin 249 varil petrol tüketimi olan İsrail’in üretimi 5 bin 977 varil seviyesinde bulunuyor. Tükettiği petrolün yüzde 92’sini ithal eden ülke, bu ithalatın büyük kısmını Rusya ve Azerbaycan’dan sağlıyor. 

STRATEJİK ALTERNATİF

İsrail’in, mal satışı ve gemi hareketlerine yönelik ambargo nedeniyle Basra Körfezi’ndeki Arap ülkelerinden ham petrol satın alamadığı dikkate alındığında, 2 milyon varilini ihraç etmek üzere günlük 3 milyon varil petrol üreten BAE’nin İsrail için stratejik bir alternatif olacağı öngörülüyor. BAE’nin ise petrol tesislerine yapılacak olası bir İran saldırısına karşı İsrail’in füzesavar teknolojisinden yararlanmak istediği ve yenilenebilir enerjide Tel Aviv ile iş birliği yapmayı hedeflediği belirtiliyor. 

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • M.i. 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc. Açıktan ikaz ederken zulümü ortada mazlumun göz yaşı üstüne akan mazlum kanı üzerinde yapılan bu anlaşmalar Allah cc Rasülü ekrem sav Efendimiz ve Kurana saygısı olmayan bu insanlar başta kendilerine sonrada ülkelerine ve Filistinli din kardeşlerimiz ile tüm ümmete ihanet etmişlerdir ne bu dünyada ne de ahirette yüzleri gülmeyacek Allahın laneti üzerlerine olacaktır
    Cevapla
  • Ferhat 3 yıl önce Şikayet Et
    Haçlı ittifakının oluşması sağlandı da, Mısır gibi halkı sağlam ülkenin de bu haçlı ittifakına katılmasını nasıl başardınız Helâl olsun, büyük başarı.
    Cevapla
  • Benim sayemde! 3 yıl önce Şikayet Et
    sisi
    Cevapla
  • Haktan 3 yıl önce Şikayet Et
    Israil sinsi bir millettir.dostlari yoktur cikarlari vardir .tum dunyadaki zulumun fitnenin sebebi onlardir.Allah ulkemizi milletimizi korusun bu insanlardan.B.A.E.iran suudi arabistan hic bir zaman muslumanlarin dostu olmadi.hep muslumanlari kendi sinsi seytani emelerinde kullandilar
    Cevapla
  • Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'e ilhak olun olsun bitsin. Böyle yönetime sessiz kalan Araplar da havralara gider ağla duvarında ağlarlar asıl toprak altında aglayacaklar fakat aglamalari hiçbir işe yaramayacak
    Cevapla
  • moizkohen 3 yıl önce Şikayet Et
    sanki Türkiye israille işbirliği yapmıyor sanki ilk devlet tanıyan biz değiliz... içimizdeki yahudileri görmeden arap yahudilerine laf atmayalım lütfen
    Cevapla
  • n .koc 3 yıl önce Şikayet Et
    doğru söyledin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR