Fransa'nın 'Türk savaş gemisi bizi taciz etti' iddiası NATO'dan döndü

Libya açıklarında Türk ve Fransız gemileri arasında gerçekleşen olayla ilgili NATO raporunun tamamlandığı, sonucun açıklanmayacağı belirtildi. Böylece Fransa'nın şikayeti sonuçsuz kaldı. Geçtiğimiz günlerde CNN Türk'te konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, bu girişimin başarısız olduğunu, Fransa'nın hiçbir kanıt sunamadığını ve Paris'in NATO'dan eli boş olarak döndüğünü belirtmişti.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 09:23 GÜNCELLEME 18.09.2020 09:23 DÜNYA
Fransa'nın 'Türk savaş gemisi bizi taciz etti' iddiası NATO'dan döndü
Fransa'nın 'Türk savaş gemisi bizi taciz etti' iddiası NATO'dan döndü

Doğu Akdeniz'de Türk ve Fransız gemileri arasında Libya açıklarında Haziran ayında yaşanan gerilimle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. İsmini vermeden konuşan bir diplomat, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, bölgede durumun hassas olması nedeniyle söz konusu soruşturmanın sonuçlarının kamuoyuna açıklanmayacağını ifade etti. Bir NATO yetkilisi de olayla ilgili raporun tamamlandığını, ancak daha fazla bir açıklama yapılmayacağını duyurdu. Reuters'a konuşan diplomat, raporun sümen altı edildiğini öne sürdü. NATO'nun Türkiye'ye askeri gücü ve stratetejik konumu nedeniyle destek vermeye devam ettiğini belirten yetkili, bu sebeple suçlamada bulunulmayacağını öne sürdü.

 

ÇAVUŞOĞLU DA KONUYA AÇIKLIK GETİRMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde CNN Türk'te konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, bu girişimin başarısız olduğunu, Fransa'nın hiçbir kanıt sunamadığını ve Paris'in NATO'dan eli boş olarak döndüğünü belirtmişti.

 

NELER YAŞANMIŞTI?

Fransa, Akdeniz'deki bir NATO misyonu çerçevesinde Libya açıklarında görev yapan bir Fransız fırkateynine Türk savaş gemileri tarafından "radar kilidi atıldığını" iddia etmiş ve bu yönde şikayette bulunmuştu. Bunun üzerine NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in talimatıyla üç haftalık ayrıntılı bir çalışmadan sonra, olayın nasıl geliştiğini irdeleyen 130 sayfalık bir rapor hazırlandığı bildirilmişti. Olayla ilgili kesin bir sonuçlandırma yapmayan, taraflardan birini haklı diğerini haksız göstermemek için dikkatli bir şekilde yazılan raporun özellikle Paris'in beklentilerini karşılamaktan uzak olduğu öne sürülmüştü.

NATO UZMANLARI: BÖYLE BİR TACİZ UNSURU BULAMADIK

BBC'nin aktardığı raporda, Fransa'nın iddia ettiği şekilde taciz olayının gerçekleştiğine ilişkin bir unsur bulunmaması en dikkat çeken bölümdü. NATO uzmanlarının, Fransız iddialarıyla ilgili eksik ve yetersiz gördüğü unsurun "radar kilitlemesi karşılığında Courbet'nin ne yaptığının, nasıl bir tepki verdiğinin bilinmiyor" olduğuna işaret ettiği belirtiliyor. Böylece NATO uzmanlarının dolaylı bir şekilde "taciz olayının hiç yaşanmamış olduğu" sonucuna vardıkları yorumu öne çıkmıştı.

KAYNAK : Reuters, BBC
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Abdurrahman 3 yıl önce Şikayet Et
    Az kaldı yalancı baharınız son bulacak
    Cevapla
  • Kenan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu fransız ökūz altında buzaģı arıyor.Her yerde bizimle uģraşıyorsun.Tùrkiye kadar taş dūşsūn ūstūne Sen ònce kirli ve berbat tarihine bak.En az 10 milyon insan katlettiniz.
    Cevapla
  • Gürbüz 3 yıl önce Şikayet Et
    Haberde, "NATO raporunun tamamlandığı, sonucun açıklanmayacağı belirtildi", deniyor. Nato, Fransa rencide olur diye, açıklamama tavrı iyi olmadı. Keşke açıklasaydında Fransa'nın uyduruk şeylerle iştigal etmesin, ortalığı karıştırmasın, haksızlık çıkarmasın, bir daha. Böylece AB nin diğer ülkeleride bileydi.
    Cevapla
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Akdenizde sınırı bile yokken ortalığı karıştırması ve savaş çıkartacak hamleler yapması Fransanın devlet suçu işlediği bir gerçek.Ama bunları yaparken kendisine çok büyük hüzün bekliyor.Fransa bunu yapacak gücü bulup doğu akdenizde boy gösteriyorsa,bizimde birşeyler yapıp batı akdenizde boş durmamalıyız.Rahat vermemeliyiz...
    Cevapla
  • MEHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu şımarık ve yalancı macron ülkesinde neler oluyor nelerdir bitiyor haberi olmadan kabadaylık yapmaya çalışıyor senin karın ağrını çok iyi biliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR