Libya'da son dakika gelişmesi: Petrol blokajı kaldırıldı

Libya'daki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in Libya'nın petrol blokajını şartlar karşılığında kaldırmayı kabul ettiği bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 17:35 GÜNCELLEME 18.09.2020 17:36 DÜNYA
Libya'da son dakika gelişmesi: Petrol blokajı kaldırıldı
Libya'da son dakika gelişmesi: Petrol blokajı kaldırıldı

Doğudaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, yaklaşık 200 gündür petrol üretimine uygulanan blokajı kaldırdığını duyurdu.

 

 

AFP haber ajansının haberine göre, televizyonda yayınlanan konuşmasında Hafter, “Gelirlerin adil bir şekilde dağıtılması ve bunların terörizmi desteklemek amacıyla kullanılmayacağını garanti etmek şartıyla petrol üretimine ve ihracatına devam etmeye karar verdik.” dedi.

Açıklamanın ardından ülkede dolar kuru Libya dinarı karşısında 6.60 seviyesinden 5.85 seviyesine kadar geriledi.

 

 

Sputnik'in aktardığına göre, duyuru, geçen hafta ‘Hafter'in kalelerinden biri’ sayılan Bingazi ve diğer şehirlerde yapılan yolsuzluk, elektrik kesintileri ve petrol ve nakit kıtlığı protestolarının ardından geldi.

Libya'nın petrol rezervlerinin yüzde 80'inden fazlasına ev sahipliği yapan doğu bölgelerini kontrol altında tutan Hafter, 17 Ocak'tan bu yana liman ve tesisleri kapalı tutuyordu.

Ülkede petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatından sorumlu Ulusal Petrol Kurumu, geçen hafta yaptığı açıklamada, liman ve petrol sahalarının kapalı kalmasının 208 günlük bilançosunun 8 milyar 221 milyon dolar olduğunu duyurmuştu.

2014'ten bu yana iç savaşın sürdüğü Libya'da, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile ülkenin doğusunda Halife Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) ve onu destekleyen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi arasında iktidar mücadelesi sürüyor.

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • yilmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Kadaffi Varken Libya Dünyanın En Huzurlu Ülkesi iken Şimdi Ne Halde Ceheneme Çevirdiler Uyan Ey Arap Halklari Satilmis idarecilerinize Güvenmeyin ALLAH Mazlumun Yardımcısıdır Kahru Perisan Eyle su Zalimleri ve Destekçileri yarap Amin
    Cevapla
  • admin 3 yıl önce Şikayet Et
    bizde sabuna yıllardır hacı şakır dedik
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı bankası dedik
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm bu gelişmeler Batının ve Rusya’nın ne kadar alçak, eşkiya ve hırsız olduğunun ispatıdır..
    Cevapla
  • fuat 3 yıl önce Şikayet Et
    bu libya ile suriye de barış uzak görünüyor koltuk savaşı dış güclerin çıkar savaşı
    Cevapla
  • alp 3 yıl önce Şikayet Et
    sarrac istifa edecekmiş yerine gelen türkiyeye karşı nasıl olacak
    Cevapla
  • Ferruh 3 yıl önce Şikayet Et
    istifa falan etmeyecek meraklanmayın. bu siyasi bir oyun
    Cevapla
  • YILDIRAY 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun cevabını kestirmek güç değil aslında. Batı baskısı ile istifa etti ve gelen ile aramız Sarrac gibi de olmayacak. Şunu söyleyebilirim geri dönmemiz uzak bi zmn degil. Keşke aksini düşünebilseydim. Bunu en son Afrika da baska bir ülkenin darbesi ve bize mesafesiyle tecrübe etmiştik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR