BM, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti

Son Dakika haberi; Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye ve Libya arasında deniz sınırı anlaşmasını tescil etti. Böylece İsrail-Yunanistan koridoru uluslararası anlaşma ile kapanmış oldu. Buna göre İsrail Türkiye’den onay almadan Avrupa’ya gaz ihraç edemeyecek.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2020 22:36 GÜNCELLEME 02.10.2020 00:21 DÜNYA
BM, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti
BM, Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti

BM tarafından yayımlanan tescil belgesine göre, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ve Libya arasında imzalanan uluslararası anlaşmayı 30 Eylül'de BM Şartı'nın 102'nci maddesi gereği onayladı. 

 

BM Türkiye ile Libya arasında yapılan deniz sınırı anlaşmasını tescil etti

Türkiye ile Libya Hükümeti, 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalamış ve anlaşmayı tescil edilmesi için BM'ye göndermişti.

 

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı ve MEB sınırları

TÜRKİYE'NİN ŞAH-MAT HAMLESİ

2011'de yavru vatan KKTC ile anlaşmasının ardından 2019'da Libya ile imzaların atılması hukuken Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni kıta sahanlığı ve MEB sınırlarının çizilmesini teminat altına alması anlamına geliyor.

TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASI

Türkiye bölgedeki yoğun sondaj ve arama faaliyetleri sonrası, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac arasında 27 Kasım 2019’da Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’nı imzalamıştı.

İSRAİL YUNANISTAN KORİDORU ULUSLARARASI ANLAŞMA İLE KAPANDI

Türkiye ve Libya arasında deniz sınırı anlaşmasını tesciliyle İsrail-Yunanistan koridoru  ile kapanmış oldu. Buna göre İsrail Türkiye’den onay almadan Avrupa’ya gaz ihraç edemeyecek.

İsrail'den Avrupa'ya korsan doğal gaz boru hattı haritası

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: MİLLETİMİZİN HAKLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabından kararlılık mesajı vererek "Libya ile yaptığımız deniz sınırı anlaşması #BirleşmişMilletler tarafından tescil edildi. Uluslararası hukuk çerçevesinde milletimizin haklarını korumaya kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR 115 TÜMÜ
  • Ruhsar Yakın 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıra Kıbrıs savaşına geldi. Güney Kıbrıs Ermenilerin yaptığını yapacak, Kuzey vurup geçecek, Rumlar kaçacak delik arayacak. Sonra İsrail karalar bağlayacak.
    Cevapla
  • Göktürk 3 yıl önce Şikayet Et
    bu haritayı önce hdpchpiyipartisaadet kapısına asmak lazım
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    a b c noktalarında kıbrısa fazla yer vermiş gibiyiz. g h f de yunan tarında daha yerimiz var gibi duruyor bu yunanlılarla yapılacak anlaşmaya bağlı olabilir diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Haaah Gandalf gibi çıktık Yunanistan'ın karşısına Vallahi! "Burdaaan geçemezsiiin".
    Cevapla
  • AKHİLAL 3 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdülillah , Elhamdülillah, Elhamdülillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR