Ermenistan Nahçıvan'ı vurdu! Anlaşma gereği saldırı Türkiye'ye yapılmış sayılıyor

Ermenistan ordusu, Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Ordubad iline roketli saldırı düzenledi. Nahçıvan'a yapılan saldırı, geçmişte imzalanan garantörlük antlaşması hükmünce Türkiye topraklarına yapılmış sayılıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2020 13:16 GÜNCELLEME 16.10.2020 18:08 DÜNYA
Ermenistan Nahçıvan'ı vurdu! Anlaşma gereği saldırı Türkiye'ye yapılmış sayılıyor
Ermenistan Nahçıvan'ı vurdu! Anlaşma gereği saldırı Türkiye'ye yapılmış sayılıyor

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Ermenistan’ın Karabağ’da işgal ettiği Gubadlı bölgesinden dün sabah saatlerinde Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ndeki Ordubad iline roketli saldırı düzenlediği belirtildi. Açıklamada, saldırı neticesinde sivil halkın ve yerleşim yerlerinin zarar görmediği bilgisine yer verildi.

 

NAHÇIVAN'A YAPILAN SALDIRI TÜRKİYE'YE YAPILMIŞ SAYILIYOR

 

İstiklal Savaşı döneminde, Atatürk'ün girişimiyle Rusya ile masaya oturuldu ve 16 Mart 1921 tarihinde Moskova Anlaşması imzalandı. Böylelikle Türkiye ve Sovyetler Birliği, Nahçıvan'ın garantör ülkeleri oldu.

Bu anlaşmadan sonra 13 Ekim'de Kars Anlaşması imzalandı ve Nahçıvan'ın Azerbaycan'ın koruyuculuğunda özerk bir bölge olması teyit edildi. Kars Anlaşması'nı Türkiye ve Sovyetler Birliği ile birlikte Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan imzaladı. Anlaşma, Nahçıvan'ın toprak bütünlüğünü hükme bağlamakta ve garantör ülkeye askeri müdahale yetkisi vermekte.

16 Mart 1921 Moskova Antlaşması: Türkiye ile Rusya'ya Nahçıvan üzerinde ortak garantörlük hakkı verir.

13 Ekim 1921 Kars Anlaşması: Nahçıvan'ın statüsünün belirlenmesine ilişkin yapılacak her türlü antlaşmada Türkiye'nin taraf olmasını öngören Moskova Antlaşma hükmünü geçerli kılar.

16 Mart 1921 Moskova Antlaşması 3.Madde: Bağlı Taraflar Antlaşmanın 1(C) ekinde belirtilen sınır içindeki Nahçıvan'ın koruyuculuk hakkını 3. bir devlete hiçbir zaman bırakmamak koşulu ile Azerbaycan koruyuculuğunda özerk bir bölge oluşturulması konusunda anlaşmışlardır.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 232 TÜMÜ
  • REALİST 3 yıl önce Şikayet Et
    AMAÇLARI Kapanan TÜRKİYE sinirindan yardim veremedikleri ermenilere.Garantör olan RUsya ve Türkiye'yi nahcivana cekip.Rusyayi bolgede görmek ve Azerbaycani ve Türkiye'yi rahatsiz edip zaman kazanmak,yardim almak.
    Cevapla
  • 61KENARABENİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Savaşlar herzaman acıktan olmayabilir.saldır vur kır demek kolay,ermenistanagirer 5 saat sonra AZERBAYCANLA TOPRAK birleştiririz,lakin bazı savaşlar acık savaşlarda gizli ve derinden stratejik gider.Birde bakmışsın iş bitmiş EVVELALLAH. Sabır ve akıl iradesi herşeyi cözer.AKIL AKIL AKIL...
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru demişsin, artistlik yapmak doğru değil.
    Cevapla
  • Selim 3 yıl önce Şikayet Et
    Gazamız mübarek olsun Allah şaşırttı bunları bize de ermenistanı almak düşer
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz rus uçağını vurduğumuzda ,Rusya neden bize savaş açmadı biliyormusun ? Yok bilmiyorsun , bilsen zaten böyle bir yorum yapmazdın.
    Cevapla
  • Okan 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede erivanı vursun
    Cevapla
  • mazotçi 3 yıl önce Şikayet Et
    Okan. Millet takdir etmiş seni zaten :D kımıldamadın değil mi bak adam iki dakka hemen söyleip gelecek
    Cevapla
  • ÜMİT 3 yıl önce Şikayet Et
    Dur bekle az söylim gelim. Hemen geliyorum kımıldama.
    Cevapla
  • Ağrılı 3 yıl önce Şikayet Et
    Aferin şövalye
    Cevapla
  • özmuşlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet aklı her derdin üstesinden gelir.Azıcık sabırlı olalım. Ermeni dağlık karabağ !' da yolunu kaybetmişken buraya saldırması bana çok normal gelmedi! Ermeni bu itliği yapıyorsa, bunu onlara yaptıranı biliyoruz, yine de emin olmak lazım !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR