Macron faşizmi zirve yaptı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ülkedeki İslami kurum ve Müslümanlara baskısı faşizm boyutuna ulaştı. Kendi imamlarını yetiştirme adımı atan Fransa, İslamofobi ile Mücadele Kolektifi’nin fesih sürecini de başlattı. 2017’de Macron’a oy isteyen Liberation gazetesi son dönemdeki baskıcı politikalar nedeniyle “Hürriyetler karartılıyor” yorumunu yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2020 08:11 GÜNCELLEME 21.11.2020 08:11 DÜNYA
Macron faşizmi zirve yaptı
Macron faşizmi zirve yaptı

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ekim ayında ilan ettiği İslam karşıtı politikalar uygulamaya girdi. Faşizm uygulamalarını hatırlatan politikalar sonucunda İslami kurumlara ağır baskı, yaptırım hatta kapatmalar yürürlüğe girdi. Bu çerçevede Fransa’da Müslümanlara yönelik baskı ve ayrımcılığa ilişkin çalışmalar yürüten Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifinin (CCIF) fesih sürecinin resmi olarak başladığı bildirildi. Derneğin Facebook hesabından “aşırı sağcıların baskılarına boyun eğen İçişleri Bakanı CCIF’e fesih sürecinin başladığına ilişkin tebligat gönderdi” açıklaması yapıldı. Açıklamada, derneğin 29 Ekim’de faaliyetlerinin durdurulmasının akabinde çalışmalarının büyük bir bölümünü yurt dışına taşıdığı kaydedildi.

15 GÜN TEHDİDİ

 

Fransa İslam Konseyi (CFCM), Macron ile yapılan görüşmede Ulusal İmamlar Konseyi’nin (CNI) kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Macron’un geçen Çarşamba günü Konsey’e taleplerinin gerçekleşmesi için 15 gün süre verdiği ortaya çıkmıştı. Bu kurumun imamların dini bilgilerine, öğretim becerilerine ve insani niteliklerine göre görevlerini yerine getirme konusunda onay süreci oluşturacağı aktarıldı.

CUMHURİYET DEĞERLERİ TÜZÜĞÜ

 

CNI, camilerde dini eğitimden sorumlu kadınların görev alabileceği belirtildi. Açıklamada, CNI’nin kuruluşuna ilişkin belgelerin Macron’a iletildiği, “Cumhuriyet Değerleri Tüzüğü’nün” de oluşturulduğu aktarıldı. Tüzük, Macron’un kabul edilmesi için baskı uyguladığı maddelerin başında geliyordu.

Liberation: Hürriyetler karartılıyor

2017’de “Ne yaparsanız yapın ama Macron’a oy verin” başlığı atan Fransız Liberation gazetesi, son sayısında Emmanuel Macron iktidarının baskıcı tutumunun ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Haberinde “Hukuk devleti: Hürriyetler karartılıyor” ifadesini kullanan Liberation, Fransa’da güvenlik güçlerinin görüntülenmesinin yasaklanmasının ‘baskıcı bir sürüklenmenin doruk noktası’ olduğunu yazdı. Gazete, “Polisin yüzlerinin yayılmasını engelleyen küresel güvenlik metni, bilgi verme, gösteri yapma veya dolaşıma sokma haklarını baltalayan baskıcı bir sürüklenmenin doruk noktasıdır” ifadelerini kullandı.Fransa’da hükümet tarafından çıkarılmak istenilen yeni “Genel Güvenlik” yasası, tepki çekti. Söz konusu yasa, gösteri ve yürüyüş sırasında gazeteciler ve vatandaşlar tarafından polislerin fotoğrafının çekilmesi veya video kaydı yapılmasının yasaklanmasını içeriyor. Tartışmalı yasa, bir polis memurunun veya bir jandarmanın “yüz görüntüsü veya diğer kimlik unsurlarının” yayılması durumunda 1 yıl hapis cezası ve 45 bin euro para cezasına çarptırılmayı kapsıyor.

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Dağdelenoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Peşinyan ile Macronun Türk düşmanlığı başlarını ve memleketlerini yakıyor. Beter olsunlar.
    Cevapla
  • macron 3 yıl önce Şikayet Et
    endişeliyiz.
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Macron dediğin kim yaaa sende... Dünkü çocuk, serserinin teki... Fransaya yazık oluyor böyle bir deliyi seçmişler.. Onun yaptığı ya da yapacağı her şey Fransayı etkiler bizi değil Fransızlara yazık oluyor sadece..
    Cevapla
  • Emekli 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa bize tarihinden beri düşmandır. Bunu unutmayın, bu yeni bir olay değil, Kanuni dönemini hatırlayın. Bayan Mitterant 'ı hatırlayın, Pkk yı nasıl desteklediklerini hatırlayın.
    Cevapla
  • Haçlılara Boykot 3 yıl önce Şikayet Et
    Diktatör Macron.
    Cevapla
  • lubkam fusuy 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransanın kendi iç karışıklığını ört bas etmek için yurt dışını özellikle Türkiyenin düşmanlığını ön plana çıkarması artık bana ilginç gelmiyor. Türkiye in Fransa aut
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR