Avrupa Parlamentosunda skandal tasarı

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda "Türkiye'deki insan hakları, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu" konulu oturum düzenlendi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.01.2021 19:52 GÜNCELLEME 21.01.2021 20:02 DÜNYA
Avrupa Parlamentosunda skandal tasarı
Avrupa Parlamentosunda skandal tasarı

Oturumda, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile o sırada görüşmede olan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell adına AB Komisyonu'nun eşitlikten sorumlu üyesi Helena Dalli, milletvekillerinin ardından bir konuşma yaptı.

Dalli, AB'nin Türkiye'deki insan hakları konusunda endişelerini defalarca ilettiğini, eksikliklerin giderilmesine yönelik tavsiyelerin Komisyonun Türkiye hakkındaki yıllık raporunda yer aldığını söyledi.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin Demirtaş'ın haklarının ihlal edildiği yönünde karar aldığını ifade eden Dalli, HDP'li belediye başkanları hakkında alınan kararların endişe verici olduğunu savundu.

Dalli, Türkiye'nin terörle mücadelesinin meşru hak olduğunu ancak hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel haklara da uyma sorumluluğu bulunduğunu söyledi.

AP'DE DEMİRTAŞ VE TÜRKİYE TASARISI

Oturumun ardından AP'de "Türkiye'deki insan hakları, Demirtaş ve diğer siyasi tutukluların durumu" hakkında siyasi grupların ortak karar tasarısı oylandı. Kabul edilen tasarıda, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş'ın acilen salıverilmesi, Figen Yüksekdağ ve Demirtaş hakkındaki suçlamaların düşürülmesi istenerek, AİHM'nin Demirtaş davasıyla ilgili kararları hatırlatıldı.

Demirtaş'ın yanı sıra insan hakları savunucuları, avukatlar, gazeteciler, siyasetçiler ve akademisyenler hakkındaki davaların AB yetkilileri, kurumları ve AB üyeleri tarafından Türk muhataplarıyla temaslarında gündemde tutulması talep edilen tasarıda, bu kişilere destek verilmesi istendi.

Tasarıda ayrıca Türkiye'nin AB ile ilişkilerde yeni sayfa açma niyeti, reformlar yapma kararlığı ve AB'ye katılım sürecine bağlılığının not edildiği, AB'nin de yeni bir başlangıca açık olduğu ancak daha derin ilişkilerin somut ilerlemelere bağlı olduğu belirtildi.

YORUMLAR 97 TÜMÜ
  • Kadir 3 yıl önce Şikayet Et
    Barış çığırtkanları. Arkada savaş önde barış.
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    ab , sadece endişelenme , Geber.!
    Cevapla
  • Hasan Çelik 3 yıl önce Şikayet Et
    Dibin çıksın Avrupa, iç hukukumuza saygı göstermeyenin bağlılığımıza atıf yapması çok manidar, ne şiş yansın ne kebap, yıkılışınız elimizden olacak diye kokarak ne yapacaklarını şaşırıyorlar, hala eski Türkiye özlemi var. Lakin şaha kalkmış bir TÜRKİYE durduramazsınız.
    Cevapla
  • Merhaba 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerinde bir karar
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Degisen birsey yok !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR