Türkiye detayı: ABD ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de şifahi anlaşma

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu yeni Başkanı Demokrat Partili Bob Menendez'i tebrik ederken, Menendez de Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı olan Antony Blinken'a Doğu Akdeniz ve Dağlık Karabağ ile ilgili sorular sordu. Menendez, Blinken ve Miçotakis'in açıklamaları göz önüne alındığında, iki ülkenin Doğu Akdeniz'de şifahi (sözlü) olarak anlaştığı düşünülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2021 15:29 GÜNCELLEME 22.01.2021 15:29 DÜNYA
Türkiye detayı: ABD ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de şifahi anlaşma
Türkiye detayı: ABD ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'de şifahi anlaşma

Özellikle Yunan ve Ermeni lobilerinin desteğini arkasına alan ve Türkiye'ye negatif bakış açısıyla tanınan Demokrat Partili Bob Menendez, ABD Senatosunun Dış İlişkiler Komisyonu yeni Başkanı olarak görevine başladı.

YUNAN BAŞBAKAN'DAN BOB'A TEBRİK

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Menendez ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiğini, Doğu Akdeniz'de barış ve istikrar gibi ortak hedeflerin peşinden koşmayı dört gözle beklediğini belirterek, "Kendisini Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olarak yeni görevinden dolayı tebrik ettim" ifadesini kullandı.

TEBRİĞE CEVAP

Miçotakis'in tebriğine Menendez, "İçten dilekleriniz için teşekkür ederim. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı olarak, bölgede barış ve refahı teşvik etmek için sizinle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

MÜSTAKBEL DIŞİŞLERİ BAKANINA "DOĞU AKDENİZ VE DAĞLIK KARABAĞ" SORUSU

Öte yandan Bob Menendez, ABD Başkanı Joe Biden'ın Dışişleri Bakanı adayı olan Antony Blinken'a Doğu Akdeniz ile ilgili yazılı bir soru iletti. Menendez Blinken'a, Yunanistan, İsrail ve Rum yönetimi ile ilişkileri artıran "Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı" yasasını nasıl sağlamlaştıracağını sordu. Blinken bu soruya yazılı olarak yanıt vererek, "Bakan olmam onaylanırsa, bu yasayı gözden geçireceğim. ABD'nin Yunanistan, İsrail ve Rum yönetimi arasındaki sağlam bağları desteklemek için Kongre ile çalışacağım. ABD ile Yunanistan arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımız için önemli. Obama-Biden döneminden başlayan bu bağları daha da derinleştirmeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

ŞİFAHİ (SÖZLÜ) ANLAŞMA

Menendez, Blinken ve Miçotakis'in açıklamaları göz önüne alındığında, iki ülkenin Doğu Akdeniz'de ortak hareket edebileceği düşünülüyor. İki ülke de sözlü olarak birbirlerini destekleme ve iş birliğini artırma isteklerini yenilemiş oldu.

Bob Menendez (solda) Antony Blinken (sağda)

ERMENİSTAN'I DESTEKLEME VAADİ

Blinken Dağlık Karabağ'da yaşanan savaş için ise, "Ermenistan ile Azerbaycan arasında yeniden başlayan çatışmalardan endişe duyuyorum. Ermenistan'daki yönetimi güçlendirmek ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için yardım sağlanmasını destekliyorum. Dağlık Karabağ'da patlak veren düşmanlıkların ışığında, Azerbaycan'a güvenlik yardımımızı gözden geçireceğiz. Ermenistan Savunma Bakanı ile çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.

Biden yönetiminden Türkiye'ye ilk mesaj! 'Sözde müttefik' deyip yaptırımla tehdit etti

BLINKEN İLK GÜNDEN TÜRKİYE'Yİ HEDEF ALDI

Senato'da senatörlerin sorularını yanıtlayan Blinken, 2 gün önce yaptığı açıklamada Türkiye'yi "sözde müttefik" olarak tanımlamış, S-400'ler dolayısıyla Ankara'nın daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalabileceğini belirterek tehdit etmişti.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 98 TÜMÜ
  • Ali yeşildağlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Abd TÜRK halkı olarak bu kadar nefret edilmedi pkk ermeni ve rumların yanında olsa ne yazar... Asırlarca bu topraklarda adaletli hüküm süren corafi kültürümüz ve müslüman kimliğimizle sen kimsin ki 100 yıl derme toplama devletsin yıkımın yakındır.. İtle köpekle olsan ne ki
    Cevapla
  • Kürşat 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes pastaya göz dikti Akdeniz pastada! Tarihte Osmanlı topraklarına göz dikenler yeniden başlıyor! Herşeye hazır ol tehlike böyük!
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Şeytan, şeytanlığını yapıyor. Önemli olan bizim yapacaklarımızdır.
    Cevapla
  • MsK 3 yıl önce Şikayet Et
    Terör örgütü ile yapmadıkları işi Yunanistana verdiler yakında kokusu çıkar hazirana kadar işler karışır
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    S400 alınması doğru karar devamıda alınmalı.nato bize karşı kurulan tehdit.anladılarki türkiye Ortadoğuda engel.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR