Ankara, Lahur Talabani'nin PKK ile çevirdiği oyunların farkında

Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat bugünkü köşe yazısında, KYB eşbaşkanı Lahur Talabani ile PKK arasındaki ilişkileri kaleme aldı. PKK'nın talimatla Talabani'yi nasıl hayal kırıklığına uğrattığını, eşbaşkanın ise örgüte "Biz sizinle böyle mi anlaşmıştık?" diye mesaj gönderdiğini ve Türkiye'nin tüm bu olup bitenlere bakışını yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.01.2021 09:02 GÜNCELLEME 29.01.2021 09:04 DÜNYA
Ankara, Lahur Talabani'nin PKK ile çevirdiği oyunların farkında
Ankara, Lahur Talabani'nin PKK ile çevirdiği oyunların farkında

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kontrolündeki Süleymaniye’de protesto gösterileri ve şiddet olayları yaşanırken yerel güvenlik güçleri terör örgütü PKK’nın bir talimatına ulaşıyor: "PKK tarafından örgüt kadrolarına talimat: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetine karşı devam eden gösterilerin bir halk ayaklanmasına dönüşmesi halinde, protestoları organize edin, stratejik noktaları ele geçirin!"

O talimatın ardından KYB Eşbaşkanı Lahur Talabani, PKK/KCK yönetimine mesaj gönderiyor: "Biz böyle mi konuştuk, anlaşmamız bu muydu, yaptığınız ayıptır."

O mesaj, Lahur Talabani ile terör örgütü PKK arasındaki ilişkiyi de gözler önüne seriyor...

İşte Hande Fırat'ın yazısının tamamı;

"Yer, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kontrolündeki Süleymaniye. Tarih, 2 Aralık 2020. Öğretmenler Saray Meydanı’nı dolduruyor. Irak’ın genelinde yaşanan ekonomik darboğaz ve bir türlü ödenmeyen maaşların yarattığı sıkıntı, yaklaşık 2 bin kişinin gösterisinde sloganlara dönüşüyor. Göstericileri dağıtmak için biber gazı kullanılıyor. Ancak KYB ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) merkezlerinin de aralarında bulunduğu parti binaları, taşlanarak basılmak isteniyor. Pire Megrun’daki KDP binasına göstericiler tarafından molotof kokteyli ve havai fişek atılıyor, yangın çıkıyor. Maskeli bazı kişilerce PKK/KCK sloganları atılıyor. Yetkililer, göstericiler arasına PKK/KCK mensuplarının da sızdığını, gösteriler sırasında kullanılan silahların örgüt tarafından temin edildiğini açıklıyor. Gösterilerde toplam 3 kişinin öldüğü ve yaklaşık 30 kişinin yaralandığı duyuruluyor. KYB bölgesinde olaylar sürüyor, Erbil cezaevinde ise mahkûmlar yangın çıkarıyor. Tüm bu olayların ortasında yerel güvenlik güçleri terör örgütü PKK’nın talimatına ulaşıyor: "PKK tarafından örgüt kadrolarına talimat: Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümetine karşı devam eden gösterilerin bir halk ayaklanmasına dönüşmesi halinde, IKBY genelinde ve özellikle Süleymaniye’ye bağlı ilçe ve nahiyelerde protestoları organize edin, stratejik noktaları ele geçirin!"

LAHUR TALABANİ’DEN PKK’YA: "BİZ BÖYLE Mİ KONUŞMUŞTUK?"

PKK terör örgütünün yukarıdaki mesajı, yani "Halk ayaklanması olursa stratejik noktaları ele geçirin" talimatı, deyim yerindeyse ortalığı karıştırıyor. Edinilen bilgilere göre, o talimatın ardından KYB Eşbaşkanı Lahur Talabani, PKK/KCK yönetimine mesaj gönderir. Birazdan detaylarını okuyacağınız o mesaj, Lahur Talabani ile terör örgütü arasındaki ilişkiyi de gözler önüne sermektedir. Celal Talabani’nin yeğeni, KYB Eşbaşkanı Lahur Talabani, örgüte "KYB’nin lojistik, askeri, barınma, tedavi, silah, sorumlu ve kadroların geçişi gibi birçok konuda yardımcı olduğunu" hatırlatır. Buna karşın, örgütün IKBY hükümetine karşı düzenlenen gösterilere katılıp birçok yerde KYB bürolarına saldırdığını belirterek, "Biz böyle mi konuştuk, anlaşmamız bu muydu, yaptığınız ayıptır" der. Süleymaniye Havaalanı’nın da örgüt yüzünden kapandığını söyleyerek serzenişte bulunur.

KYB’nin geçmişten bu yana PKK desteği bilinmektedir. Ancak yine de Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığı sürerken ve bölge tarafından çok iyi bilinirken, Lahur Talabani’nin "Biz böyle mi konuşmuştuk?" sözünün arkasında yatan KYB-PKK anlaşmasının detayları nelerdir?

TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM EV SAHİBİNİ VURDU

Son dönemde Türkiye’den Irak merkezi hükümetine yapılan ziyaretlerde terörle mücadele başlığı altında bu çarpık ilişki de masaya konmuştur diye düşünüyorum. Şimdi gelelim mesele ile ilgili Ankara’da yapılan tespitlere:

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde yürüttüğü operasyonların ardından terör örgütü sıkıştı. Bu nedenle de dağdan inerek Süleymaniye’ye yerleşti.

Süleymaniye’deki olaylar 10 güne yakın sürede bastırıldı. Yaralılar, ölenler oldu. Gizli aktör PKK idi. PKK’nın o bölgede bu kadar güçlü olmasında ve pervasız davranışlarının arkasında Lahur Talabani’nin çarpık ilişkilerinin olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Lahur Talabani, Süleymaniye ve Erbil’i de içine alan Irak’ın kuzey bölgesini bir terör yatağı haline getirmeyi başarmış gibi görünüyor. Öyle ki iş, Erbil ve Süleymaniye’de Türk diplomatlara yapılan saldırılara ve tuzak kurmalara kadar vardı.

Ancak son olaylar bir gerçeği de ortaya çıkardı: Ucuz hesap ve terör örgütüne yardım ve yataklık döndü, ev sahibini vurdu.

TERÖRLE İLİŞKİLERİNİN DİĞER KANITLARI

2020 yılının şubat ayında KYB Eşbaşkanı seçilen Lahur Talabani için Twitter’dan tebrik mesajı yayınlayan isim Suriye Demokratik Güçleri sorumlusu terörist Şahin Cilo kod adlı Ferhat Abdi Şahin.

2020 yılında yine Twitter hesapları üzerinden PKK’nın "KYB’li Lahur Burhan ile IKBY’deki, Suriye’nin doğusu, kuzeyi ve Kürt diyaloğu hususunda bir araya gelerek istişarelerde bulunduk" benzeri ilanları da dikkat çekici.

Şahin Cilo ile Lahur Talabani’nin Irak’ta birlikte dolaştıkları ve Lahur Talabani aracılığıyla Şahin Cilo’nun Berham Salih ile görüştüğüne dair haberler de basında yer aldı.

SONUÇ

Bir kez daha "Terör örgütleri ile ilişki bumerang gibidir, gün gelir destek verene döner" sözünün gerçekliği ortaya çıkmıştır. Bir terör örgütüyle ilişkileri "kardeşlik" olarak görüp, örgütün Suriye’deki uzantısının başındaki aktörü stratejik ortak şeklinde konumlandırdıktan sonra, meydana gelen olaylara bakıp halen yanlış yerlerden sufle aldığını anlayamamak, vahim bir hatadır. Tüm bu ilişkiler ağı Ankara tarafından yakından takip ediliyor. Başta Irak Merkezi Hükümeti ve Irak’taki tüm aktörlerle yapılan görüşmelerde Türkiye gerekli tüm uyarı ve telkinleri yapıyor. Kamuoyuna da yansıyan biçimiyle "Topraklarınızda terör örgütüne desteği kesin, terör örgütünü çıkarın, ya siz yapın ya da birlikte yapalım. Aksi takdirde Türkiye kendi göbeğini kendi kesecektir" mesajını veriyor. Bakalım önümüzdeki süreçte topraklarını üs haline getiren, terör örgütü ile anlaşma yapan ama hemen sonra aynı terör örgütü tarafından sırtından vurulanlar, politikalarını değiştirecekler mi, değiştirebilecekler mi?"

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu ferhat abdiyi temizleyene 1.5 tavuk döner ısmarlayacam söz.
    Cevapla
  • Meltem 3 yıl önce Şikayet Et
    Terör örgütü istese bile merhamet edemez...Bunların ipi israilin elinde...Nerde görülmüş israilin yahudi olmayan birine acıyıp merhamet ettiği...
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Teröriste güven olmaz. Vicdansız katil sürüsü.
    Cevapla
  • Nazım KARAMEHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Kimi birlikte, kimi de ayrı hareket ediyorlar
    Cevapla
  • haymanali 3 yıl önce Şikayet Et
    butun komsularimiz ve abd destekledigi surece btmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR